Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Generál NATO predpovedá vojnu v roku 2017: Toto nie je fikcia, Rusko stratilo zábrany

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Ako by vyzeral scenár ruského útoku na východnú Európu? Americký generál ho presne opísal v svojej novej knihe. Je to strašidelné čítanie najmä pre Pobaltie a Ukrajinu. Autor dodáva, že jeho kniha nie je fikcia, má totiž vlastné skúsenosti, vedomosti a informácie z najvyšších veliteľských kruhov.

Na pulty zahraničných predajcov prišla tento rok nová kniha od britského generála Richarda Shirreffa, ktorý bol druhým mužom vo velení NATO v Európe v rokoch 2011 až 2014. Jeho nová kniha sa volá „2017: Vojna s Ruskom“. Tvrdí v nej, že Rusko môže napadnúť pobaltské štáty a NATO na to nezareaguje.“Keď udrie kríza, britský premiér bude v bare, Nemci paralyzovaní nečinnosťou, a Gréci a Maďari na ruskej strane,“ napísal americký portál New York Review of Books  v recenzii na túto knihu.

Američania by aj boli ochotní opätovať útok, ale najprv budú musieť padnúť tri krajiny, aby sa európski spojenci rozhýbali. Ba čo viac, udalosti môžu byť ešte horšie, ako predikoval generál. Po vydaní knihy sa totiž udial Brexit a v Turecku prezident Recep Erdogan napína svaly a jeho lojalita voči spojencom môže vyvolať otázky. Turecko pritom patrí k vojenským veľmociam.

Veľkou chybou v tomto kontexte môžu byť tiež vyjadrenia amerického prezidenta Trumpa, ktorý povedal, že by si členovia NATO mali platiť povinné 2 percentá výdavkov na obranu. Teda chyba bola nie tak celkom, že to povedal, ale že to povedal verejne. To de facto znamená, že podpora Spojených štátov nie je nepodmienená, čo si Rusko môže vysvetliť po svojom – že má voľné pole pôsobnosti, najmä v Pobaltí. „Pri pohľade z Moskvy Západ takto zle nevyzeral od Suezskej krízy v roku 1956. „Akékoľvek zábrany pociťuje Putin k útoku, musia pochádzať iba z domácej situácie. NATO medzi ne však už nepatrí,“ píše recenzista knihy.

Generál Shirreff zrejme vie, o čom hovorí. Jeho predpoveď v knihe vyvoláva obavy. V predhovore knihy píše: „Toto nie je fikcia. Toto je faktami podložená predpoveď, veľmi presne vymodelovaná na tom, čo viem, založená na pozícii insajdera vysoko postaveného veliteľa na najlepšie informovanom stupni.“

V roku 2017 by sa mala spustiť invázia Ruska z okupovaných častí východnej Ukrajiny na západ. Za tri dni by tak zabrali polovicu štátu, a keďže Ukrajina nie je členom, NATO by nebolo viazané žiadnou odpoveďou. Zatiaľ čo by sa štáty NATO sporili, kto môže za Ukrajinu, Rusko by postupovalo smerom k Pobaltí.

Ruska etnická menšina vyvolá v Lotyšsku nepokoje, infiltrovaní snajpri vyvolajú chaos zabitím troch protestujúcich, čo by dalo Rusko zámienku invázie „ako ochrany svojej menšiny“. Autor recenzie píše, že nasledoval by útok výsadkárov, po ktorých pri prišli tanky. Rovnaký scenár by sa opakoval v Litve či Estónsku.

Keď by sa konečne multinárodné vedenie NATO spamätalo, Rusko by už kontrolovalo celé Pobaltie. Protiútok by znamenal s najväčšou pravdepodobnosťou jadrovú vojnu. Shirreffova kniha je myslená ako varovanie. „Keď sa táto nočná mora stane skutočnosťou, Shirreff môže povedať, „NATO, hovoril som ti,“ a prezidentovi Putinovi, „povedal som ti, ako na to“.

Viac o téme: RuskoUSANATO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu