Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Za smrťou Mišky (†21) bola droga! Varoval pred ňou aj Poliačik z SaS, vyskúšal ju v pralese

Miška s priateľom Petrom Zobraziť galériu (4)
Miška s priateľom Petrom (Zdroj: Foto: Facebook/Chrisantem M. )

PRAHA - Čech Petr Macháček a jeho priateľka Miša boli v piatok popoludní na návšteve u kamaráta v obci Tatce neďaleko Prahy. Okolo deviatej večer sa chceli vrátiť domov vlakom, ale počas prechádzania cez priecestie dievčinu zrazil rútiaci sa kolos. Napriek tomu, že Petr videl jej smrť a zohavené telo na vlastné oči, nepovažoval to za tragédiu. Vo svojom statuse na Facebooku sa vyjadril, že ide o súčasť života. Dva dni po nešťastí zorganizoval rituál a uviedol, že sa s dušou mŕtvej priateľky opakovane spája. Pôvodne tvrdil, že Miša nikdy nebrala drogy, ale na povrch vyplávala skutočnosť, že dvojica spoločne užívala halucinogénne látky.

FOTO Zo smrti Mišky (†21) mrazí: Šialené slová priateľa, ktorý bol pri tom! Nič horšie ste nevideli

Petr s Mišou tvorili pár tri a pol mesiaca. Podľa českého denníka Blesk sa dali dokopy hneď počas prvého rituálu, na ktorom užívali halucinogénnu rastlinu Ayahuascu a pod vedením šamanov ju potom ešte niekoľkokrát vyskúšali. Petr spočiatku tvrdil, že Miša bola "čistá", nepila, ani nebrala drogy, ale pravdepodobne pozabudol, že sa so svojimi halucinogénnymi zážitkami podelila na jeho webe.

"Celú tú noc som zo seba dostávala (nielen) vracaním, obrovskú hnusnú príšeru 'a rôzne, húsenice a chrobáky'. Vedela som, že tie, húsenice a chrobáky 'znamenali, že som zo seba dostávala hanbu a rôzne bloky, ale netušila som, čo má symbolizovať ten obrovský netvor vo mne. To som bohužiaľ (vďakabohu) pochopila až pri mojej ďalšej ceremónii druhý deň (a riešim to v sebe doteraz a ešte veľmi dlho budem)," napísala.

Za smrťou Mišky (†21)
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: Facebook/Chrisantem M. )

Šialené slová Petra

Vďaka rituálom vraj Miša konečne pochopila, prečo je na svete a tešila sa na ďalší. Na poslednom bola približne tri týždne predtým, ako ju zrazil vlak. Petr, ktorého niektorí ľudia označujú za sektára, po jej smrti pozýval priateľov na seansu, pri ktorej sa chcel spojiť s jej dušou. Kontroverzný status užívateľov doslova šokoval. "Chápem, že to pre vás môže byť ťažké prijať, ja osobne mám hlbokú dôveru, že Mišina duša je teraz presne tam, kde chce byť, v dokonalom Svetle a Láske, len k tomu už nepotrebuje svoje fyzické telo," napísal krátko po tragédii.

Za smrťou Mišky (†21)
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: Facebook/Chrisantem M. )

Pre Blesk sa navyše vyjadril: "Ja to neberiem ako katastrofu, pretože viem, že všetko je vždy v poriadku. Beriem svet ako pozitívne miesto a život a smrť je v rovnováhe. Jej priatelia a rodina to berú ako katastrofu, pretože nemajú tento nadhľad. Ja som s tým úplne zmierený. Od prvej sekundy som vedel, že je to v poriadku, tak to malo byť." Polícia sa zatiaľ prikláňa k verzii, že smrť mladej dievčiny bola nešťastná náhoda.

Pred Ayahuascou varoval aj Martin Poliačik

Poslanec za SaS Martin Poliačik vo svojom blogu na portáli SME pred niekoľkými rokmi opísal svoju skúsenosť s Ayahuascou počas pobytu v Južnej Amerike. Okrem iného v ňom uviedol: "...pravdou ostáva, že ayahuasca je jedným z najsilnejších halucinogénov známych ľudstvu a bez potrebnej prípravy jednak na strane šamana a jednak na strane účastníkov ceremónie môže spôsobiť trvalé dôsledky na psychickom i fyzickom zdraví".

Martin Poliačik
Zobraziť galériu (4)
Martin Poliačik  (Zdroj: SITA)

V jednom zo svojich príspevkov priblížil aj osud mladého chlapca, ktorý sa rozhodol Ayahuascu vyskúšať v Ekvádore. "Spočiatku sa nič nedialo, ale po pár hodinách nastúpili nepríjemné stavy, ktoré časom prešli až do dočasného ochrnutia. To neskôr ustúpilo, ale tento zážitok spustil niekoľkomesačnú nechuť k životu, chalan musel absolvovať liečbu antidepresívami a dodnes sa s tými stavmi vyrovnáva," vysvetlil Poliačik.

Čo je Ayahuasca?

Podľa wikipédie ju možno klasifikovať ako psychadelikum a medzi bezprostredné psychické účinky patria zmeny zmyslového vnímania, najmä vizuálneho, synestézia, zmeny vnímania času, zmeny myslenia a kognitívnych funkcií všeobecne a zosilnenie emočného prežívania. Myseľ môže byť pod vplyvom Ayahuascy schopná hlbšej introspekcie a môžu sa v nej objaviť rôzne spomienky. Má však tiež telesné účinky. Bežný je zrýchlený tep a dýchanie a ľahké zvýšenie telesnej teploty. Bežne sa dostavuje vracanie, o niečo menej často hnačka, čo je šamanmi považované za dôležitý bod v procese očisty. Je to chápané ako reprezentácia uvoľnenej negatívnej energie a emócií nahromadených v priebehu života. Objavuje sa tiež zvýšené potenie, tras a pocity horúčavy či zimy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu