Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Trump pritvrdzuje: Pre migrantov existuje jediná cesta, vyhostenie z USA, postavíme múr!

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Osoby, ktoré sa dostali na územie USA protizákonne, nesmú dostať možnosť zlegalizovať svoj pobyt v tejto krajine. Republikánsky kandidát na post amerického prezidenta Donald Trump to uviedol v dlho očakávanom prejave o imigračnej politike, ktorý predniesol v stredu pred tisícmi svojich priaznivcov v arizonskej metropole Phoenix.

Podľa Trumpa "nie je možné získať legálny štatút ilegálnym vstupom do krajiny" a jeho imigračný plán preto nebude ponúkať "žiadnu amnestiu". Pre ilegálnych prisťahovalcov zostane "len jedna jediná cesta: vrátiť sa domov a žiadať o opätovný vstup, ako ktokoľvek iný", citovala dnes jeho slová agentúra AP.

Trump urobil z nelegálnej migrácie hlavný bod svojho ťaženia do Bieleho domu, napísala agentúra Reuters. Trump tiež sľúbil zaviesť "ideologickú certifikáciu" potenciálnych imigrantov, ktorá by zahŕňala otázky ohľadom vraždy zo cti, postavenia žien, gayov a o radikálnom islame.

Trump v takmer hodinovom prejave vytýčil 10-bodový plán vrátane vyhostenia dvoch miliónov "kriminálnych cudzincov", pričom ubezpečil, že USA naďalej vítajú prisťahovalcov, pokiaľ "prichádzajú legálne, riadne preverení a spôsobom, ktorý slúži národným záujmom". V súvislosti s deportáciami chce zaistiť, že krajiny, do ktorých majú byť vyhostené osoby vrátené, sa nebudú tomuto postupu brániť.

Trump potvrdil aj svoj zámer vybudovať múr na americko-mexickej hranici, ktorý zaplatia "na sto percent" Mexičania, hoci "o tom ešte nevedia". Vyjadril sa tak iba niekoľko hodín po návrate z Mexika, kde sa stretol s mexickým prezidentom Enriquem Peňom Nietom.

Trump hovoril s mexickým prezidentom o situácii na južných hraniciach USA 

Donald Trump označil za "veľkú česť" možnosť navštíviť hlavné mesto Mexika, kde ho prijal v stredu mexický prezident Enrique Peňa Nieto. Podľa agentúry AP sa politici počas stretnutia venovali situácii na hranici medzi Mexikom a USA, kde Trump v rámci svojej kampane sľubuje vybudovanie múru na ochranu pred prílevom nelegálnych migrantov a drog. Stretnutie s Peňom Nietom v jeho oficiálnej rezidencii zhodnotil americký prezidentský kandidát ako vecnú, priamu a konštruktívnu výmenu názorov.

"Hovorili sme o múre, nehovorili sme však o tom, kto zaň bude platiť," povedal Trump v mexickej metropole, pričom narážal na svoje predošlé vyhlásenia, že donúti Mexičanov znášať náklady na výstavbu. Ohľadne tohto návrhu, ktorý vyvolal v Mexiku pobúrenie, doplnil, že zaistenie bezpečnosti hranice s Mexikom je zvrchovaným právom USA a bude prospešné pre obe krajiny.

Podľa Trumpa zdieľajú Američania a Mexičania záujem o bezpečnosť a prosperitu na západnej pologuli. Obyvateľov Mexika označil za ľudí "dobrej vôle", ktorí "si zaslúžia úctu". Peňa Nieto po stretnutí ubezpečil, že pre nového prezidenta USA bude Mexiko susedom, ktorý "chce konštruktívne pracovať na ešte väčšom upevnení" vzájomných vzťahov. Dôvody na vybudovanie hraničného múru však spochybnil s tým, že nelegálna migrácia smerom do USA výrazne poklesla.

Dnešná Trumpova návšteva Mexika bola jeho prvou zahraničnou cestou po júlovej nominácii za prezidentského kandidáta Republikánskej strany. S Peňom Nietom sa stretol iba niekoľko hodín pred tým, ako má na predvolebnom mítingu v Arizone oznámiť podrobnosti svojej imigračnej politiky. Tá bola doteraz najmä o stavaní múru na hranici s Mexikom.

Republikánsky kandidát si v uplynulých mesiacoch vymenil s mexickými lídrami niekoľko nelichotivých poznámok a hodnotení. Mexický prezident prirovnal Trumpa k diktátorom ako Adolf Hitler a Benito Mussolini. Trump označil nelegálnych mexických imigrantov za kriminálnikov a znásilňovačov a obvinil mexickú vládu zo zámerného posielania týchto nechcených občanov cez hranicu do USA. V uplynulých týždňoch však obaja vyjadrili ochotu stretnúť sa.

Mexický prezident popiera rozhovor o financovaní múru

Prezidentský kandidát amerických republikánov Donald Trump nehovoril podľa mexického prezidenta Enriqueho Peňu Nieta pravdu o ich stredajšom stretnutí, keď tvrdil, že sa počas neho nedotkli otázky financovania sľubovanej výstavby múru na hranici medzi USA a Mexikom. Podľa agentúry AP to vyplýva z príspevku na sieti Twitter, ktorý mexický líder zverejnil niekoľko hodín po spoločnom vystúpení s Trumpom pred novinármi v hlavnom meste Mexika.

"Na úvod rozhovoru s Donaldom Trumpom som vysvetlil, že Mexiko za tento múr nebude platiť," uviedol Peňa Nieto ohľadne stretnutia v priestoroch jeho oficiálnej rezidencie. Mexický prezident predtým spochybnil tvrdenia, ktorými Trump zdôvodňuje potrebu postaviť hraničný múr, a upozornil, že svojimi výrokmi "zranil Mexičanov". Ohľadne svojho zámeru, ktorý vyvolal v Mexiku pobúrenie, Trump taktiež povedal, že zabezpečenie ochrany svojich hraníc je zvrchovaným právom USA, prospešné však bude pre obe krajiny.

Viac o téme: MigrantiDonald TrumpSpojené štátyMigračná kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu