Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prezident Áder predniesol v deň štátneho sviatku veľké slová: Nikto neokúsil zlý osud tak, ako Maďari

János Áder
János Áder (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Nikto neokúsil zlý osud dejín tak, ako Maďari - tí však mali vždy v sebe talent, bojovnosť, výdrž, vieru a usilovnosť, aby sa dostali z každej situácie, vyhlásil dnes na budapeštianskom Kossuthovom námestí v príhovore k 104 novým dôstojníkom maďarských ozbrojených síl prezident János Áder.

Prísahou dôstojníkov po vztýčení štátnej vlajky sa začali ústredné oslavy štátneho sviatku sv. Štefana, zakladateľa uhorského štátu. Prezident poznamenal, že byť hrdinom neznamená len vykonať historický čin. "Hrdinom sa môže stať každý poctivou prácou, usilovnosťou a obdivuhodným výkonom," povedal Áder, ktorý vyzval Maďarov, aby boli hrdí na to, že sú Maďarmi, na úspechy Maďarov a na ich vynaliezavosť.

Minister obrany István Simicskó v prejave zdôraznil, že maďarský štát je v súčasnosti stabilným bodom v meniacom sa svete. Šéf rezortu vyjadril vďaku vojakom za to, čo v uplynulom roku urobili v záujme ochrany štátnych hraníc Maďarska. 

Simicskó pripomenul, že v súčasnosti je množstvo bezpečnostných výziev; v uplynulom roku boli toho príkladom masové prisťahovalectvo a teroristické útoky. "Dnes už neexistuje vyhlásenie vojny ani ozbrojený boj. V čase moderných vojen stačí k ofenzíve zapnúť smartfón," povedal minister.

Opozičná Maďarská socialistická strana (MSZP) pozdravila nových dôstojníkov vo vyhlásení, v ktorom poznamenala, že teraz je už iba na vláde, aby činnosť vojakov slúžiacich vlasti ocenila modernizáciou ozbrojených síl a znížením dramatického nedostatku vojakov. Tým by podľa socialistov kabinet vytvoril podmienky pre plnenie úloh vojska na vysokej úrovni.

Viac o téme: MaďarskoJános Áder
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu