Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nočná dráma v Nemecku: Mladý islamista (†17) zaútočil vo vlaku, Daeš zverejnil FOTO útočníka

Foto z miesta činu. Zobraziť galériu (6)
Foto z miesta činu. (Zdroj: Foto: TASR)

BERLÍN - Najmenej 20 ľudí utrpelo v pondelok zranenia po tom, ako muž vyzbrojený sekerou a nožom zaútočil na cestujúcich v osobnom vlaku v nemeckom meste Würzburg v spolkovej krajine Bavorsko. Páchateľa polícia zastrelila. Informovala o tom spravodajská televízia BBC.

Podľa bavorskej polície sú štyri z osôb, ktoré pri útoku utrpeli zranenia, vo vážnom stave, jeden človek je zranený ľahko a 14 cestujúcich utrpelo šok. Páchateľa polícia zastrelila na úteku, čo potvrdilo aj bavorské ministerstvo vnútra. Bavorský minister vnútra Joachim Herrmann zároveň uviedol, že páchateľom bol 17-ročný Afganec.

Mladý muž na cestujúcich útočil bodnou a sečnou zbraňou, pričom tri z obetí mohli podľa agentúry DPA utrpieť život ohrozujúce zranenia. 

Nočná dráma v Nemecku:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Bavorský minister vnútra prehlásil, že Afganecbýval v Ochsenfurte, ktorý leží južne od Würzburgu. V rozhovore minister spresnil, že mladík do Nemecka prišiel bez sprievodu rodičov a že teraz asi dva týždne žil v pestúnskej rodine.

Nočná dráma v Nemecku:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: TASR)

List Bild s odvolaním sa na hovorcu bavorského ministerstva vnútra uviedol, že útočník počas svojho vyčíňania vykrikoval "Alláhu akbar" (Boh je veľký). Herrmann v rozhovore povedal, že istý výkrik útočník podľa svedkov urobil, odmietol ale špekulovať o možnom islamistickom pozadí činu. Podľa BBC našli v izbe útočníka ručne maľovanú vlajku teroristickej organizácie Daeš.

Nočná dráma v Nemecku:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Afganec vo vlaku v Bavorsku vraj napadol rodinu z Hongkongu

Čínske média uvádzajú, že terčom bola istá rodina z Hongkongu. Sedemnásťročný Afganec podľa denníka South China Morning Post napadol otca rodiny, matku, dcéru s jej priateľom, naopak syn zostal nezranený. Upresnená bilancia nemeckých úradov pritom udáva celkom päť zranených.

Podľa spomínaného hongkongského listu sa otec s  priateľom jeho dcéry snažili ostatných členov rodiny chrániť, preto utrpeli pomerne vážne zranenia.Páchateľ pri útoku zranil ešte aj ďalšiu ženu, ale už mimo vlaku, ktorý medzitým zastavil. Würzburská polícia na sociálnej sieti Facebook uviedla, že 14 ďalších pasažierov vlaku utrpelo šok a musela im byť poskytnutá odborná psychologická pomoc.

Nočná dráma v Nemecku:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Twitter)

Tlačová agentúra Amak, ktorá je propagandistickým médiom Daeš, vyhlásila, že útočník bol "bojovníkom" tejto teroristickej organizácie. Vyšetrovatelia v izbe páchateľa objavili zástavu Daeš - teroristickej organizácie pôsobiacej v Sýrii, Iraku a Líbyi - , ktorá sa prihlásila k zodpovednosti za mnohé útoky proti civilistom v Európe i inde. Podľa svedeckých výpovedí útočník pri svojom ataku kričal heslo v arabčine "Alláhu akbar", čo znamená "Boh je najväčší". Podľa bavorského ministra vnútra Joachima Herrmanna je však priskoro hodnotiť, či bol páchateľ členom tejto džhihádistickej sekty, alebo sa zradikalizoval sám.

Politička Zelených kritizovala políciu za zastrelenie útočníka z vlaku

Politička nemeckej strany Zelení Renate Künastová krátko po pondelňajšom útoku vo vlaku pri meste Würzburg kritizovala políciu za to, že zastrelila unikajúceho páchateľa, ktorý bol stále agresívny. Vyvolala tak mnoho pobúrených reakcií, informovala dnes agentúra DPA.

 "Prečo nemohol byť útočník postrelený tak, aby nebol schopný (ďalšieho) útočenia???? Pýtam sa!" napísala na Twitteri Künastová, ktorá je predsedníčkou právneho výboru Bundestagu. Predseda nemeckých policajných odborov Rainer Wendt na to reagoval slovami, že poslankyňa by nemala "rozdávať rozumy".

"Ak na policajtov niekto útočí týmto spôsobom, nebudú sa spoliehať na kung-fu. Nanešťastie sa to potom niekedy končí smrťou páchateľa, čo však nezmeníme," upozornil Wendt v rozhovore pre denník Saarbrücker Zeitung. Dodal, že postup policajtov v tomto prípade preverí prokuratúra. Interné vyšetrovanie už začala aj bavorská kriminálna polícia.

Okresná polícia na kritický príspevok poslankyne odpovedala priamo na Twitteri slovami, že "tvít so štyrmi otáznikmi v tejto chvíli nie je opodstatnený".

Daeš zverejnil video, na ktorom je údajný útočník

Video, v ktorom útočník z nemeckého regionálneho vlaku, 17-ročný žiadateľ o azyl z Afganistanu hovorí, že je vojakom Islamského štátu (IS) a začína "svätú operáciu", zverejnila dnes tlačová agentúra Amak. Tento propagandistický zdroj blízky IS už skôr informoval, že útočník bol "bojovníkom" tejto teroristickej organizácie.

Viac o téme: Vlakútok NemeckoWürzburg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu