Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

ONLINE Tragický pád EgyptAir, záhadná zmena kurzu: Prvé trosky a telá našli po 12 hodinách!

Záchranné tímy prehľadávajú okolie ostrova Karpathos. Zobraziť galériu (25)
Záchranné tímy prehľadávajú okolie ostrova Karpathos. (Zdroj: pprune.org)

KÁHIRA - Egyptská letecká spoločnosť Egypt Air dnes ráno oznámila, že lietadlo A320 letiace na trase z Paríža do Káhiry zmizlo z radarov. Na palube bolo podľa spresnených údajov 66 ľudí vrátane troch detí. Predstavitelia egyptského civilného letectva už potvrdili, že sa zrútilo.

Príčina havárie stále nie je známa. Špekuluje sa o teroristickom útoku alebo technickej poruche

Na palube sa nachádzalo 56 pasažierov (53 dospelých, 2 bábätká, 1 dieťa) a 10 členov posádky

Národnosť cestujúcich: 30 Egypťanov, 15 Francúzov, dvaja Iračania, Brit, Belgičan, Sudánec, Kuvajťan, Portugalčan, Kanaďan, Alžírčanobčan Čadu a občan Saudskej Arábie

Krátko pred letom vydali varovanie tajné služby

Časová os tragédie:

2:24: Airbus vstupuje do gréckeho vzdušného priestoru

2:48 Let opúšťa grécky vzdušný priestor a je presmerovaný na ďalšiu kontrolu. "Pilot bol v dobrej nálade a poďakoval dispečerovi v gréčtine".

3:27 Letecká kontrola v Aténach kontaktuje lietadlo, aby presmerovalo komunikáciu z Atén do Káhiry. Na opätovnú snahu o kontakt však lietadlo neodpovedá. Následne kontrolná veža sa pokúša o núdzové volanie, zase bez odpovede.

3:29 Let sa nachádza v hraničnom bode z gréckeho vzdušného priestoru

3:37 Lietadlo spravilo nečakané pohyby. Najprv zvrtnutie o 90 stupňov vľavo, následne spravilo otočku o 360 stupňov

3:39 Stráca sa signál lietadla

3:45 Začína sa pátranie a záchranná akcia

Dianie sledujeme ONLINE

19:45 Letecká spoločnosť EgyptAir potvrdila, že pri gréckom ostrove Karpathos sa našli časti jej lietadla, ktoré sa dnes zrútilo počas letu z Paríža do Káhiry.

19:35 Podľa EgyptAir vylovili z mora aj predmety, ktoré by mohli byť zvyškami záchranných viest a plastových materiálov.

19:10 "Je toľko dôvodov, prečo mohlo lietadlo spadnúť z oblohy a havarovať. V tomto štádiu nemáme žiadne vysvetlenie. Potrebujeme ďalšie vyšetrovanie," dodal viceprezident EgyptAir. 

19:00 Viceprezident leteckej spoločnosti EgyptAir Ahmad Ádil dnes pre spravodajskú televíziu CNN povedal, že sa našli trosky dosiaľ nezvestného lietadla. "Našli sme vrak," povedal Ádil v exkluzívnom interview reportérke CNN Christianne Amanpourovej. 

 

 

18:40 Francúzske médiá si kladú otázku, či v prípade teroristického útoku nezlyhalo Francúzsko vo svojich bezpečnostných opatreniach, pretože lietadlo štartovalo z parížskeho medzinárodného letiska.

18:25  Správy o tom, že sa neďaleko gréckeho ostrova Karphatos, v blízkosti Kréty, našli trosky nezvestného lietadla spoločnosti EgyptAir, nie sú pravdivé. Oznámili to dnes uvedené aerolínie.

ONLINE Tragický pád EgyptAir,
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: SITA)

18:20 Grécko má v pohotovosti ponorku, ktorá sa zúčastňuje na cvičení NATO približne 160 kilometrov od predpokladanej oblasti dnešnej havárie lietadla spoločnosti EgyptAir. Oznámil to grécky minister obrany Panos Kammenos a dodal, že v prípade potreby možno využiť aj stíhačku F-16 umiestnenú na ostrove Kréta.

18:00 Prezident Andrej Kiska poslal kondolenčné listy prezidentom Egypta a Francúzska v súvislosti s pádom lietadla Airbus 320 spoločnosti EgyptAir, na palube ktorého bolo 66 ľudí. „Vážený pán prezident, s ľútosťou som prijal správu o tragickej havárii lietadla spoločnosti EgyptAir, pri ktorej zahynuli aj občania Vašej krajiny. Dovoľte mi v tejto smutnej chvíli, aby som v mene svojom, ako aj v mene občanov Slovenskej republiky vyjadril Vám a všetkým príbuzným obetí úprimnú sústrasť," uviedol Kiska v kondolencii. 

ONLINE Tragický pád EgyptAir,
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

17:45 Severoatlantická aliancia je takisto ochotná pomôcť pri pátraní po havarovanom lietadle EgyptAir. Na úvod dvojdňovej konferencie ministrov zahraničných vecí NATO v Bruseli to uviedol generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg.

17:35 Británia posiela vojenskú loď a lietadlo do spoločnej pátracej operácie, ktorej cieľom je nájsť nezvestné lietadlo. Britský minister obrany Michael Fallon povedal, že vyslal podpornú loď RFA Lyme Bay kráľovských námorných síl, ktorá sa nachádza v Stredozemnom mori. Minister vyslal aj lietadlo C-130 Hercules zo základne Akrotiri na Cypre, aby pomohlo pri pátraní. "Sme pripravení poskytnúť ďalšiu pomoc," dodal Fallon.

Michael Fallon
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: SITA)

17:05 Taliansky premiér Matteo Renzi dnes kvôli nehode egyptského lietadla nad Stredozemným morom zrušil na piatok plánovanú schôdzku európskych socialistických lídrov. Na stretnutí do Ríma mal zamieriť okrem iného aj francúzsky prezident François Hollande.

Matteo Renzi
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: SITA)

16:55 Ďalším pasažierom letu bol Egypťan vracajúci sa domov po liečbe vo Francúzsku, uviedli dvaja jeho šokovaní priatelia, ktorí prišli na parížske letisko Charlesa de Gaulla. "Trhá mi to srdce," povedal jeden z priateľov.

16:45 Medzi pasažiermi nezvestného letu sa nachádzal aj nemenovaný študent, ktorý bol na výcviku vo francúzskej vojenskej škole a letel po úmrtí matky domov za svojou smútiacou rodinou v Čade. Muž chcel vyjadriť sústrasť rodine a poskytnúť jej útechu.

16:38 Kuvajtské ministerstvo zahraničných vecí identifikovalo Kuvajťana, ktorý s najväčšou pravdepodobnosťou dnes zahynul pri páde lietadla spoločnosti EgyptAir do Stredozemného mora. Ministerstvo vo vyhlásení popoludní uviedlo, že nezvestným pasažierom je Abdul Muhsín al-Mutajrí. 

16:28 BBC zverejnila mapu pohybu zmiznutého lietadla za posledných 24 hodín.

ONLINE Tragický pád EgyptAir,
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: BBC, Flight Radar)

16:20 V médiách sa objavilo video dokumentujúce objavenie prvých trosiek zo zmiznutého lietadla.

15:27 Egyptské pátracie lietadlo lokalizovalo asi 370 kilometrov južne od Kréty dva oranžové predmety, ktoré podľa presvedčenia odborníkov pochádzajú z nezvestného lietadla spoločnosti EgyptAir.

15:24 Belgická federálna vláda dnes oznámila prijatie kráľovského výnosu, ktorý umožňuje vypracovanie „národného núdzového plánu“ v prípade teroristického útoku alebo rukojemníckej krízy zapríčinenej teroristami. Uviedla to tlačová agentúra Belga.

15:21 Na stránke Pprune.org sa objavili fotografie prvých nájdených trosiek havarovaného letu MS804.

ONLINE Tragický pád EgyptAir,
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: pprune.org)

ONLINE Tragický pád EgyptAir,
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: pprune.org)

ONLINE Tragický pád EgyptAir,
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: pprune.org)

14:59 Podľa oficiálnych informácií našli blízko ostrova Karpathos prvé trosky zo zmiznutého lietadla. 

ONLINE Tragický pád EgyptAir,
Zobraziť galériu (25)

15:07 Al Arabia potvrdila, že na hladine plávali aj dve mŕtve telá.

ONLINE Tragický pád EgyptAir,
Zobraziť galériu (25)

14:37 Egyptský generálny prokurátor nariadil naliehavé vyšetrovanie hávarie lietadla.

14:30 Podľa ruskej spravodajskej agentúry Interfax povedal šéf bezpečnostenj služby, Alexander Bortnikov, že zmiznutie lietadla bolo pravdepodobne spojené s teroristickým útokom.

14:22 Podľa oficiálneho vyhlásenia egyptskej vlády zahynula na palube letu MS804 celá posádka.

14:06 Egyptský minister letectva Fathy odmietol, že by malo lietadlo technické problémy.

14:01 Že ide o teroristický čin si myslí aj Alexander Bastrykin, šéf bezpečnostnej rady.

13:45 Egyptský minister letectva Sherif Fathy nevylúčil možnosť teroristického útoku ani technickej poruchy.

13:41 Letecký analytik Paul Charles povedal pre BBC, že posledné pohyby lietadla pred pádom naznačujú incident v kokpite. "Vyzerá to, že stroj nevybuchol okamžite. Nemusela by tam byť ani umiestnená bomba," povedal Charles.

13:35 NATO ponúklo svoje lode na pátranie po zmiznutom lietadle. Na úvod dvojdňovej konferencie ministrov zahraničných vecí NATO v Bruseli to uviedol generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg. "Viem, že prebiehajú pátracie a záchranné práce a že sa Francúzsko a Egypt dohodli na spolupráci a spoločnom postupe pri skúmaní toho, čo sa stalo," uviedol Stoltenberg. Vzápätí dodal, že ak bude voči aliancii vznesená akákoľvek žiadosť v tejto záležitosti, "NATO je samozrejme pripravené pomôcť".

13:13 Pred pádom sa lietadlo dvakrát stočilo doprava a doľava, informuje grécky minister obrany. Najprv nečakané zvrtnutie o 90 stupňov vľavo, následne spravilo otočku o 360 stupňov. Lietadlo letelo vo výške vyše 11 kilometrov a následne začalo klesať.

12:49 Francúzsky prezident Francois Hollande oficiálne potvrdil haváriu lietadla Airbus A320 spoločnosti EgyptAir.

12:46 Príbuzní obetí na letisku v Káhire.

12:41 Vyšetrovatelia sa zamerajú aj na zamestnancov letiska a každého, kto mohol dôjsť do kontaktu s batožinou cestujícich letu MS804.

12:30 Akcie európskych leteckých spoločností a cestovných kancelárií dnes po správe o zmiznutí lietadla Airbus A320 egyptskej firmy EgyptAir na ceste z Paríža do Káhiry oslabujú.

12:27 Okolnosti zmiznutia letu začal vyšetrovať parížsky prokurátor.

12:26 Pátranie v mori je zatiaľ neúpešné.

12:18 Podľa AFP nehlásil pilot lietadla v poslednom kontakte s leteckou základňou žiadny problém.

12:02 Zónu okolo ostrova Karpathos, kde malo lietadlo dopadnúť, zatiaľ bezvýsledne prečesávajú záchranné tímy.

12:00 Zatiaľ sa k havárii lietadla neprihlásila žiadna teroristická skupina.

11:43 Rozmiestnenie cestujúcich a posádky v zmiznutom lietadle.

​11:40 Na palube lietadla zrejme došlo k výbuchu, myslí francúzsky letecký expert Jean-Paul Troadec, ktorý sa vyjadril pre francúzsku rozhlasovú stanicu Europe 1. Posádka totiž nemala čas reagovať na krízovú situáciu. „Ak posádka neposlala núdzové hlásenie, potom bola udalosť veľmi, veľmi brutálna,“ povedal Troadec, bývalý riaditeľ francúzskeho úradu pre bezpečnosť civilného letectva BEA. Troadec dodal, že obvyklé technické problémy ako oheň či porucha motora nespôsobí okamžitú nehodu a posádka má čas reagovať. 

10:33 Okolo vyslaného núdzového signálu z lietadla stále panujú nejasnosti Letecká spoločnosť EgyptAir uviedla, že núdzový signál zachytila egyptská armáda vo 4:26 SELČ, čo je asi dve hodiny po tom, čo stroj zmizol z radarov. Mohlo ísť o signál z lokátora. Egyptská armáda ale poprela, že by zachytila akýkoľvek núdzový signál.

Príbuzní obetí sa zhromaždili na letisku Charlesa de Gaullea v Paríži.
Zobraziť galériu (25)
Príbuzní obetí sa zhromaždili na letisku Charlesa de Gaullea v Paríži.  (Zdroj: SITA/AP)

11:17 Egyptské ministerstvo zahraničia vydalo správu o tom, že si šéfovia diplomacií oboch krajín kondolovali. Egyptské úrady tak oficiálne pripustili, že ľudia na palube lietadla sú pravdepodobne po smrti.

11:11 Zmiznuté lietadlo sa na letisku v Paríži dlho nezdržalo. Po prílete asi hodinu tankovalo palivo a potom vzlietlo smerom do Káhiry.

11:06 ČT24 uviedla, že 24 hodín pred zmiznutím bolo vydané varovanie pred vulkanickým prachom zo sopky Etna. Podľa odborníka je však tento vplyv nulový.

11:03 Grécke ministerstvo obrany informovalo, že pátranie po lietadle sa sústreďuje asi 240 km juhovýchodne od gréckeho ostrova Karpathos. Vo vzduchu sú stroje C-130 a EMB-145H, ďalší čaká na letisku v Kasteli v pohotovostnom režime.

10:54 Podľa šéfa gréckeho riadenia letovej prevádzky Konstantinosa Lintzerakosa sa dispečeri sami snažili obnoviť kontakt s pilotmi ešte 16 kilometrov pred tým, ako mal stroj opustiť vzdušný priestor pod gréckou letovou kontrolou, ale posádka neodpovedala. Skúšali to do 3:39 miestneho času (2:39 SELČ), kým lietadlo úplne nezmizlo z radarových obrazoviek. Grécki dispečeri udalosť ihneď nahlásili gréckej protivzdušnej ochrane a svojim egyptským kolegom.

10:53 Zvláštne je, že pri prechode do oblasti kontroly egyptského riadenia letovej prevádzky južne od Kréty a Karpathosu sa piloti s Grékmi nerozlúčili, ako je vo vzájomnej komunikácii obvyklé.

10:47 Počasie bolo počas zmiznutia pokojné. obloha čistá. Pri tragédii teda úlohu asi nezohralo.

10:39 Podľa operačného centra generálneho štábu gréckej armády nahlásila posádka obchodnej lode, ktorá plávala viac ako 200 kilometrov východne od ostrova Karpathos, že zazrela dnes ráno horiaci objekt na oblohe. Upozornil na to na svojom serveri grécky denník To Vima.

10:38 Podľa francúzskeho ministra dopravy Alaina Vidaliesa bolo na palube sedem členov posádky a traja egyptskí bezpečnostní dôstojníci.

Dôvodom bol teroristický útok

10:31 Jean-Paul Troadec, bývalý šéf oddelenia francúzskeho úradu na vyšetrovanie leteckých nehôd BEA, povedal, že zmiznutie bolo "takmer určite" spôsobené "teroristickým útokom".

10:20 Spoločnosť Airbus vo svojom vyhlásení potvrdila zmiznutie letu MS804. "Lietadlo má za sebou približne 48.000 letových hodín. Bolo poháňané motormi IAE," uviedol Airbus s tým, že EgyptAir ho využíva od roku 2003.

10:15 Na internete sa objavili fotografie letušiek, ktoré mali byť údajne na palube.

ONLINE Tragický pád EgyptAir,
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Twitter)

ONLINE Tragický pád EgyptAir,
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Twitter)

10:10 Približne 15 rodinných príslušníkov nezvestných cestujúcich prišlo na káhirské letisko, kde zúfalo čakajú na správy o ich osude. Niekoľkí skolabovali a museli im pomáhať lekári.

ONLINE Tragický pád EgyptAir,
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: SITA/AP)

10:02 Agentúra AFP uviedla, že lietadlo sa pravdepodobne zrútilo pri ostrove Karphatos, medzi Krétou a Rhodosom.

09:44 Egyptská armáda poprela obdržanie akéhokoľvek núdzového signálu. Ten mal byť podľa pôvodných informácií z lietadla vyslaný dve hodiny po zmiznutí.

Na palube mal byť aj brat tejto Egypťanky.
Zobraziť galériu (25)
Na palube mal byť aj brat tejto Egypťanky.  (Zdroj: SITA/AP)

Príbuzní na egyptskom letisku.
Zobraziť galériu (25)
Príbuzní na egyptskom letisku.  (Zdroj: SITA/AP)

09:32 Airbus nepristál na žiadnom z letísk v danom regióne. Prebiehajúce pátranie sa teraz sústreďuje na hľadanie trosiek.

09:27 Egyptský premiér pripustil hypotézu o teroristickom útoku, informoval web Skynews Arabia.

Plač na parížskom letisku.
Zobraziť galériu (25)
Plač na parížskom letisku.  (Zdroj: SITA/AP)

09:19 Grécke úrady prešetrujú správy, podľa ktorých obyvatelia ostrovov videli na oblohe plamene.

09:15 Príčina nešťastia nie je zatiaľ známa. Mohlo ísť o technickú chybu, ale aj teroristický útok, uviedla DPA. Stroj desať minút pred svojím zmiznutím vyslal núdzový signál, uviedla letecká spoločnosť.

09:13 Česká ČT24 píše, že podľa nepotvrdených informácií hlásil pilot dym v pilotnej kabíne. Grécki dispečéri ale hovoria, že pilot počas spojenia s nimi nehlásil žiadne problémy.

09:08 Zmiznutý Airbus A320-233 mal údajne v minulosti problémy s motorom. V roku 2013 sa pri lete z Káhiry do Istanbulu musel vrátiť a núdzovo pristáť, uviedol web SkyNews Arabia.

09:00 Lietadlo vyslalo o 4:26 SELČ núdzový signál, ktorý dostala egyptská armáda. Stalo sa tak zhruba dve hodiny po tom, čo stroj zmizol z radarov. Mohlo ísť o signál z lokátora, ktorý sa zapína, keď sa vyskytne problém a pomáha nájsť lietadlo, poznamenal denník The Guardian.

08:56 "Podľa prvých informácií, ktoré máme k dispozícii, by medzi cestujúcimi nemali byť občania Slovenskej republiky. Sme však v kontakte s úradmi tak vo Francúzsku, ako aj v Egypte," povedal hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Peter Stano.

08:47 Kapitán lode, cca 130 míľ od ostrova Karpathos, nahlásil, že videl vo vzduchu plamene.

08:35 Grécky vzdušný priestor lietadlo opustilo o 3:27 miestneho času (2:27 SELČ). Z obrazoviek radarov zmizlo dve minúty po tom, uviedol grécky úrad pre civilné letectvo. Dispečeri s pilotom hovorili nad ostrovom Kea, čo bolo zrejme posledné vysielanie z lietadla. "Pilot nespomenul žiadne problémy," povedal Reuters Kostas Litzerakis z úradu pre civilné letectvo.

Dráha letu MS804.
Zobraziť galériu (25)
Dráha letu MS804.  (Zdroj: Twitter)

08:29 Pilot lietadla podľa agentúry Reuters poslednýkrát komunikoval s dispečermi 10 minút pred tým, ako lietadlo, letiace vo výške 11 280 metrov, zmizlo z radarov. Stalo sa tak zhruba 280 kilometrov od egyptského pobrežia.

08:25 Francúzske úrady sa teraz podľa agentúry DPA snažia spojiť s príbuznými cestujúcich na palube. Zriadili tiež núdzovú linku, kde môžu príbuzní dostať bližšie informácie.

08:15 Nie je možné vylúčiť akúkoľvek príčinu zmiznutia egyptského lietadla, uviedol dnes podľa agentúry AFP francúzsky premiér Manuel Valls. V Paríži sa kvôli zmiznutiu lietadla s 15 Francúzmi na palube dopoludnia mimoriadne zídu ministri, napísala agentúra Reuters.

Manuel Valls
Zobraziť galériu (25)
Manuel Valls  (Zdroj: SITA)

08:07 Spravodajca denníka Wall Street Journal na svojom twitteri napísal, že lietadlo egyptskej spoločnosti deň pred svojím posledným letom letelo do Tuniska a tiež Eritrey.

08:00 Prezident François Hollande po zmiznutí stroja spoločnosti EgyptAir sa 66 ľuďmi na palube hovoril so svojím egyptským náprotivkom Abdal Fattahom Sísím. Sľúbili si úzku spoluprácu pri zisťovaní okolností zmiznutia lietadla.

ONLINE Tragický pád EgyptAir,
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: SITA/AP)

Na palube lietadla sa nachádza 56 pasažierov a desať členov posádky. Lietadlo vyštartovalo z Paríža v stredu o 23.09 h SELČ. Dispečeri s ním stratili kontakt dnes o 02.45 h SELČ ešte predtým, ako dosiahlo egyptský vzdušný priestor. V Káhire malo pristáť o 03.00 h SELČ.

Spoločnosť EgyptAir na Twitteri už zverejnila aj národnosť pasažierov. Ide o 30 Egypťanov, 15 Francúzov, 1 Brita, 1 Belgičana, 2 Iračanov, 1 Kuvajťana, 1 Sauda, 1 Sudánčana, 1 občana Čadu, 1 Portugalčana, 1 Alžírčana a 1 Kanaďana.

Lietadlo typu Airbus A320 sa stratilo z radarových sledovacích systémov, keď bolo vo výške 11,3 kilometra nad východnou časťou Stredozemného mora. Spoločnosť EgyptAir medzitým skontaktovala príslušné úrady, nasadené boli pátracie a záchranné tímy. Zároveň prebieha vyšetrovanie vzniknutej situácie.

Pátracia operácia je koordinovaná s gréckymi úradmi. Grécko vyslalo dvojicu lietadiel, vrátane stroja C-130 Hercules. Grécka fregata, ktorá k miestu posledného kontaktu s lietadlom smeruje, je teraz vzdialená asi štyri hodiny plavby.

Podľa spoločnosti EgyptAir došlo k prerušeniu kontaktu, keď sa lietadlo už nachádzalo v egyptskom vzdušnom priestore. Spoločnosť na Twitteri oznámila, že vydá aktualizáciu, "keď bude k dispozícii viac informácií".

Podľa meteorológov stanice CNN bolo v inkriminovanom čase v Stredomorí jasné a pokojné počasie.

Letiskový personál v Paríži odmietol udalosť komentovať s tým, že jediná informácia, ktorú má k dispozícii, svedčí o tom, že lietadlo nepristálo v mieste určenia. Podľa vedenia spoločnosti Egypt Air mal pilot nalietaných približne 6000 hodín, z toho tretinu v Airbuse A320, jeho kopilot 4000 hodín. Lietadlo bolo vyrobené v roku 2003.

ONLINE Tragický pád EgyptAir,
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: SITA/AP)

Vlani v októbri sa na Sinajskom polostrove zrútilo ruské lietadlo, na ktorého palube zahynulo 224 ľudí. Podľa vyšetrovateľov bola v lietadle nálož. K útoku sa prihlásila egyptská vetva teroristickej organizácie Daeš.

Viac o téme: LietadloZrútenieAirbus A320EgyptairMS804
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu