Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Najuznávanejší odborník na geopolitiku oznámil Európe zlú správu: Únia už neexistuje!

George Friedman zo Stratfor
George Friedman zo Stratfor (Zdroj: SIAT, TASR)

BRATISLAVA - Európa by sa mala spamätať, myslí si to známy bezpečnostný analytik George Friedman. Kritizuje jej prístup k NATO ale aj tvorbu politiky. Podľa neho sa Európa nerozpadá. Rozpadla sa už dávno.

Georgeovi Friedmanovi vyšla koncom minulého roka kniha Ohniská napätia: Na prahu krízy v Európe. Predtým vydal už dve knihy s názvom Nasledujúce desaťorčie a Nasledujúce storočie. V rozhovore pre portál idnes.cz povedal, že Európa sa nerozpadá, ale už sa rozpadla. V najnovšej knihe nepredpovedá pre budúcnosť Európy najlepšie vyhliadky.

Nerozpadá sa, rozpadla sa

Podľa neho Európa môže fungovať iba v prípade spoločnej politiky. A tú ťažko hľadať, keďže južné štáty sú iné ako Nemecko a rozdiel badať aj v štátoch východnej Európe, ktoré sú podľa Friedmana "posadnuté Rusmi". "Nie je to teda tak, že by sa Európa ešte len rozpadala, ona už sa rozpadla. Ako môžete mať rovnakú ekonomickú politiku pre Nemecko aj pre Taliansko? Nesnažte sa hľadať riešenie, kde žiadne nie je, pretože základný koncept bol iracionálny," povedal Friedman pre český portál.

Stratég si myslí, že Európa mohla byť iba zónou voľného obchodu a nie štátom, ktorým sa snaží byť. Prirovnal to k dohode NAFTA (Severoamerická dohoda o voľnom obchode). Tá má pravidlá pre obchod, ale žiadny spoločný parlament. Poukázal tiež na pnutie medzi kompetenciami národných štátov a Bruselu.

EÚ nemá armádu, nemá ani moc

Mimoriadne kritický bol k ochote Európanov investovať do armády. "Jedným z problémov v NATO je, že je rozdelené na dve časti - Američanov, ktorí majú vojenskú moc, a Európanov, ktorí majú názory. Z toho už sme unavení. Európanov je 500 miliónov, Američanov len 300 miliónov. Máte väčší HDP ako my, a preto očakávame, že budete mať armádu rovnako silnú a schopnú, ako je tá naša. Tento bod je v našom vzťahu veľmi dôležitý, nemôžete mať vojenskú Alianciu, ak nemáte armádu," povedal Američan s tým, že Nemci a Taliani nepodporia budovanie východnej štruktúry Aliancie.

"Budeme spolupracovať s Poliakmi, Rumunmi, skrátka s kýmkoľvek. Nemci ani Taliani sa však nezapoja, nič ako NATO už teda neexistuje," dodal. Skritizoval vlády národných štátov, že nechcú do svojej obrany investovať ani 2 percentá svojho výkonu ekonomiku. Pripomenul, že riešenie problému nenachádza starý kontinent ani v prípade utečeneckej krízy.

George Friedman (67) je zahraničnopolitický a bezpečnostný analytik. Založil známy geopolitickú agentúru Stratfor, z ktorej prednedávno odišiel. Následne založil prognostický portál Geopolitical Futures. Je známy najmä svojimi prognózami, ktoré sa mu z veľkej časti naplnili.

Najuznávanejší odborník na geopolitiku
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: SIAT, TASR)

Viac o téme: EurópaGeorge FriedmanGeopolitika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu