Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

ONLINE Peklo v Bruseli, hrozivé počty mŕtvych: PRVÉ FOTO obete z teroristickej masakry

Útočníci z bruselského letiska Zaventem Zobraziť galériu (30)
Útočníci z bruselského letiska Zaventem

BRUSEL - Bruselom dnes doobeda otriaslo niekoľko explózií. K výbuchom došlo štyri dni po zadržaní Salaha Abdeslama - predpokladaného hlavného strojcu parížskych útokov - pri protiteroristickej razii v Bruseli. Zranenia utrpelo takmer 200 ľudí a výbuchy si vyžiadali desiatky obetí. Situáciu sledujeme online.

21:57 Ďakujeme vám za sledovanie dnešného online spravodajstva. Ďalšie aktuálne informácie o dianí z Bruselu vám prinesieme zajtra.

Akékoľvek informácie o situácii v Bruseli nám posielajte na tipy@topky.sk.​

Čo všetko vieme

  • Dva výbuchy na letisku v Bruseli
  • Ďalšie výbuchy v metre boli ohlásené na dvoch miestach
  • Počet mŕtvych je podľa oficiálnych informácii 34 a takmer 230 zranených
  • V meste je vyhlásený mimoriadny stav
  • Nepremáva metro, nefungujú telefóny, letisko je uzatvorené, ľudia nemajú vychádzať na ulicu
  • Slovenskí europoslanci mali pri útokoch šťastie

Priamy prenos z Bruselu

21:50 Ani jedna „konkrétna dôveryhodná“ informácia tajných služieb nenasvedčuje tomu, že by sa v Spojených štátoch chystali útoky podobné tým, aké sa odohrali dnes v Bruseli, vyhlásil americký minister pre vnútornú bezpečnosť Jeh Johnson.

21:20 Nemci zadržali troch podozrivých

Troch Kosovčanov vo veku 36-46 rokov, podozrivých z napojenia na teroristickú sieť, zadržala dnes nemecká polícia na diaľnici Mníchov-Salzburg. Informácie prvého programu verejnoprávnej televízie ARD a Bavorského rozhlasu (BR) potvrdil hovorca bavorského Krajinského kriminálneho úradu, píše tlačová agentúra DPA.

Podľa rovnakého zdroja boli podozriví na ceste z Bruselu vo vozidle s belgickým evidenčným číslom. Indície o priamej súvislosti s dnešnými teroristickými útokmi v Bruseli vyšetrovatelia zatiaľ nemajú, poznamenal hovorca. Súčasne však dodal, že trojica čelí vyšetrovaniu pre podozrenie z prípravy vážneho štát ohrozujúceho trestného činu.

21:05 Turecké bezpečnostné zložky zadržali podľa informácií tlačových agentúr Anadolu a AP troch mužov podozrivých z plánovania ďalšieho teroristického útoku v Istanbule.

20:48 Prehľadávanie okolia bruselskej stanice Schaarbeek sa podľa Hln.be chýli ku koncu.

20:37 Solidaritu s Bruselom zdieľa aj Rím.

 

20:35 Belgicko hovorí o čiernom dni svojich dejín.

20:34 Belgická polícia žiada svedkov útokov, aby jej poskytli akékoľvek informácie o útočníkoch.

20:23 Lídri členských krajín Európskej únie na margo dnešných teroristických útokov v belgickom hlavnom meste Brusel, pri ktorých zahynulo vyše 30 ľudí, uviedli, že táto tragická udalosť iba posilní odhodlanie EÚ chrániť európske hodnoty a toleranciu. Informuje o tom agentúra Reuters.

20:13 Pri domovej prehliadke v bruselskej štvrti Schaerbeek sa našlo "výbušné zariadenie obsahujúce okrem iného klince", informovala dnes večer belgická federálna prokuratúra. Vyšetrovatelia podľa nej ďalej zhabali chemické látky a vlajku extrémistickej skupiny Islamský štát (IS).

20:12 Americké tajné služby sa domnievajú, že páchatelia dnešných teroristických útokov v Bruseli boli s najväčšou pravdepodobnosťou spojení s 26-ročným Salahom Abdeslamom, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného amerického predstaviteľa.

Salah Abdeslam
Zobraziť galériu (30)
Salah Abdeslam  (Zdroj: SITA)

20:02 Teroristické útoky v Bruseli, ktoré si dnes vyžiadali desiatky obetí a viac ako 200 zranených, ostro odsúdil generálny tajomník Organizácie Spojených národov Pan Ki-mun. Juhokórejský diplomat v službách svetovej organizácie súčasne vyslovil hlbokú sústrasť obetiam pozostalých a solidaritu občanom i vláde Belgického kráľovstva.

19:47 Teroristické útoky v Bruseli zdôraznili potrebu zjednotenia svetového úsilia v boji proti terorizmu, uviedol dnes ruský prezident Vladimir Putin. Putin svoj televízny príhovor začal vyjadrením sústrasti rodinám obetí útokov v Bruseli. „O otázkach týkajúcich sa boja proti terorizmu sme hovorili opakovane a účinne proti nemu bojovať je možné iba spojením síl,“ dodal Putin.

19:42 Eifellova veža sa na znak smútku s obeťami bruselskej masakry rozžiarila vo farbách belgickej vlajky.

 

19:26 Prezident SR Andrej Kiska rozhodol dnes o stiahnutí vlajok na pol žrde na prednom nádvorí Prezidentského paláca v Bratislave. Vyjadril tým úctu obetiam dnešných bombových útokov v Bruseli a urobil tak na znak solidarity s Belgickom. TASR o tom informovala Elena Bianchi z tlačového odboru Kancelárie prezidenta SR. „Našu spoločnosť nesmie premôcť strach,“ povedal dnes prezident počas svojej návštevy v Trnave. Rodinám obetí vyslovil svoju úprimnú sústrasť. 

ONLINE Peklo v Bruseli,
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: SITA)

ONLINE Peklo v Bruseli,
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: SITA)

19:21 Taliansko nezvýši doterajší druhý najvyšší stupeň pohotovosti ani po teroristických útokoch v Bruseli, ktoré si dnes vyžiadali desiatky životov a viac ako 200 zranených. Ako informoval taliansky minister vnútra Angelino Alfano po zasadnutí Rady pre národnú bezpečnosť v Ríme, zvýšenie na maximálny tretí stupeň umožňuje iba útok, ku ktorému by došlo na území Talianska. Šéf rezortu vnútra súčasne uviedol, že došlo k posilneniu ochrany potenciálnych terčov útokov, ako aj ochrany územia krajiny v celoštátnej relácii.

19:15 Veľká Británia sprísňuje v reakcii na dnešné teroristické útoky v Bruseli kontroly na svojich štátnych hraniciach. Zintenzívnenie sa prejaví väčším počtom pohraničníkov v službe a zvýšením počtu kontrolovaných motorových vozidiel.

19:14 Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes v reakcii na teroristické útoky v Bruseli vyhlásila, že jej krajina bude spolupracovať s Belgickom v snahe vypátrať a potrestať zodpovedné osoby. Zároveň oznámila, že vláda prerokuje dôsledky týchto udalostí pre Nemecko na stredajšom zasadnutí, informuje agentúra Reuters.

19:07 Pressandjournal.co.uk hovorí o minimálne jednej britskej obeti útokov. Ďalšou obeťou mala byť Adelma Marina Tapia Ruiz s peruánskym pôvodom a Yossef Haïm ben Haya Sarah Gittel, informuje Sudinfo.be.

Adelma Marina Tapia Ruiz
Zobraziť galériu (30)
Adelma Marina Tapia Ruiz

19:04 Západoeurópske akciové trhy sa ku koncu dnešného obchodovania zbavili väčšiny strát, ktorými dopoludnia reagovali na teroristické útoky v Bruseli. Niektoré burzy dokázali aj spevniť, vrátane napríklad tej belgickej. V stratách ale zostali akcie firiem z cestovného ruchu a leteckej dopravy.

19:00 Polícia žiada verejnosť o pomoc pri pátraní po teroristovi na fotografii.

18:54 Portál sudinfo.be zverejnil mená a tváre prvých obetí teroristického besnenia v Bruseli. 

18:44 Česká vláda by ešte dnes na večernom mimoriadnom rokovaní, ktoré zvolal premiér Bohuslav Sobotka, mala schváliť vyhlásenie prvého stupňa teroristického ohrozenia krajiny a posilnenie policajných hliadok patrolujúcich v uliciach Prahy a ďalších veľkých miest ČR príslušníkmi armády v sile rádovo stoviek mužov, a to už od stredajšieho rána.

18:38 Starosta Bruselu Yvan Majeur uviedol, že nákupné centrá budú zatvorené aj naďalej, a nevylúčil, že obmedzenia pre verejnosť budú pokračovať aj v nasledujúcich dňoch.

18:30 Na medzinárodnom letisku Zaventen v Bruseli sa nachádzali tri bomby, pričom tretia neexplodovala a zničili ju riadeným výbuchom. Uviedol to dnes guvernér provincie Flámske Brabantsko Lodewijk De Witte, ktorého cituje belgická agentúra Belga.

18:25 Forenzní špecialisti opúšťajú stanicu bruselského metra.

ONLINE Peklo v Bruseli,
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: SITA/AP)

18:18 Najvyšší poľský predstaviteľ Andrzej Duda sa po teroristických útokoch v Bruseli vyslovil pri dnešnom prijatí členov Symfonického orchestra Severonemeckého rozhlasu (NDR) z Hamburgu v Prezidentskom paláci vo Varšave za spoločnú obranu európskych hodnôt.

18:14 Predseda talianskej vlády Matteo Renzi vyzval po teroristických útokoch v Bruseli dnes Európu, aby nerezignovala na slobody a svoju identitu. Súčasne apeloval na Európsku úniu, aby uzavrela „európsky bezpečnostný pakt“.

18:04 Teroristi pôvodne v Bruseli útočiť nechceli

Skupina Islamský štát (IS) strávila dva mesiace plánovaním teroristických útokov na „letiská a železničné stanice“ v Európe, pôvodne však nemala v úmysle zaútočiť v Bruseli. Plány zmenila po tom, ako minulý piatok zatkli v belgickom hlavnom meste Salaha Abdeslama, známeho ako strojcu vlaňajších útokov v Paríži. Informoval o tom dnes predstaviteľ irackých spravodajských služieb, ktorého cituje agentúra AP.

Nemenovaný predstaviteľ, odvolávajúci sa na zdroje zo sýrskeho mesta Rakka obsadeného IS, pre AP uviedol, že Iračania oboznámili európske krajiny s uvedenými plánmi, ale Brusel vtedy ešte „nebol ich súčasťou“. Militanti IS zmenili svoju operáciu a presunuli ju do Bruselu práve na základe Abdeslamovho zatknutia v tamojšej štvrti Molenbeek, tvrdí citovaný predstaviteľ.

18:02 „Bojovníci Daeš začali strieľať vnútri letiska Zaventem a potom odpálili svoje pásy s výbušninami,“ stojí v oficiálnom vyhlásení Daeš. Ďalší „mučeník“ svoj pás s výbušninami odpálil v stanici metra Maalbeek. „Útoky si vyžiadali viac ako 230 mŕtvych a zranených,“ píše sa v správe agentúry Amaki.

17:59 Verejná doprava sa v Bruseli vracia do normálu iba veľmi pomaly a postupne. Úrady od 16.30 h obnovili premávku jednej električkovej linky a 11 autobusových liniek, uviedol prevádzkovateľ bruselskej dopravy STIB. Dve linky metra uvedú do prevádzky, „len čo to bude možné“.

17:58 Belgické centrum pre krízové situácie dnes povolilo ľuďom nachádzajúcim sa v metropole Brusel voľný pohyb a stiahlo tak odporúčanie nevychádzať z domov.

17:50 V Bruseli aktuálne prebieha niekoľko policajných operácií.

17:40 Islamská nadácia na Slovensku vyjadrila úprimnú sústrasť a súcit všetkým pozostalým obetí dnešného barbarského teroristického útoku v Bruseli a zdôraznila: „Rezolútne odsudzujeme akékoľvek násilie páchané voči nevinným civilistom, ktorého svedkami sme v rôznych častiach sveta fakticky dennodenne. Tunis, Ankara, Istanbul a dnes Brusel sú len niektoré z množstva miest, v ktorých tento mesiac zbabelo zabíjali teroristi – stúpenci ideológie strachu a nenávisti. V súvislosti s teroristickými útokmi však tiež odmietame akékoľvek cynické zneužívanie tejto tragédie politikmi, ktorí úmyselne šíria paniku a strach.“

17:35 Vlakové stanice zaplavili tisíce ľudí, ktorí dúfajú, že dnes docestujú domov. Polícia prehľadáva všetkým cestujúcim batožiny.

 

17:33 Rakúsky spolkový kancelár Werner Faymann dnes popoludní krátko reagoval na teroristické útoky v Bruseli. Belgicku prisľúbil všestrannú podporu Rakúska a zdôraznil, že práve teraz by sa Európa mala zomknúť, veď k útokom došlo v Bruseli, ktorý je aj centrom európskych a euroatlantických štruktúr.

17:18 Minimálne jedna z bômb bola ukrytá v batožine 

Bezpečnostné zložky sa domnievajú, že prinajmenšom jedna z náloží odpálených dnes ráno teroristami na letisku v Bruseli bola v podobe tzv. kufríkovej bomby. Agentúra AP o tom informuje s odvolaním sa na nemenovaného amerického predstaviteľa.

17:14 Európsky parlament (EP) po dnešných teroristických útokoch v Bruseli zvýšil stupeň ohrozenia na "oranžový" a posilnil bezpečnosť v úzkej spolupráci s belgickými úradmi. Zamestnanci EP boli požiadaní, aby zostali v bezpečí tam, kde sa nachádzajú, až do odvolania. 

17:04 Podľa poslednej bilancie belgického centra pre krízové situácie, ktoré cituje agentúra Belga, si teroristické útoky vyžiadali najmenej 30 mŕtvych a 230 zranených: výbuch v stanici metra Maelbeek neďaleko sídla európskych inštitúcii zranil približne 130 osôb a 20 pripravil o život, pričom pri dvoch explóziách na letisku sa zranilo ďalších 100 ľudí a o život prišlo najmenej desať osôb. Belgické médiá dosiaľ uvádzali najmenej 34 mŕtvych.

 

16:52 Belgická polícia usilovne pátra po jednom z troch mužov pravdepodobne zodpovedných za dnešný teroristický útok na bruselskom letisku. Dvaja zahynuli, keď sa vyhodili do povetria, a jeden je podľa všetkého na úteku, informovala belgická verejnoprávna televízia RTBF.

16:50 Útoky v belgickej metropole Brusel, v dôsledku ktorých zomrelo 34 ľudí a polícia uzavrela mesto, priniesli do Európy rovnaké utrpenie, aké sa odohráva na Blízkom východe dennodenne, uviedla dnes na návšteve Jordánska vysoká predstaviteľka Európskej únie pre zahraničné veci Federica Mogheriniová. „Toto je veľmi smutný deň pre Európu, keď Európa a jej metropola zažívajú rovnakú bolesť, akú tento región nesie každý jeden deň,“ uviedla.

16:45 Belgicko sa po dnešných teroristických útokoch v metropole Brusel ponorí na tri dni do štátneho smútku. Oznámil to belgický minister vnútra Jan Jambon, ktorého citovala televízia RTBF.

16:42 Desivé zranenia

Očití svedkovia útoku na letisku oznámili, že mnoho zasiahnutých utrpelo zranenia hlavne v oblasti dolných končatín. Niektorým explózia úplne, iným takmer amputovala jednu alebo obe nohy. Podobné následky mal napríklad výbuch podomácky vyrobenej bomby pri bostonskom medzinárodnom maratóne v júni 2013. Pri ňom traja ľudia zahynuli a vyše 260 ich bolo zranených.

16:40 Lekár Marc Decramer z nemocnice Gasthuisberg v Louvain povedal, že ošetril 11 ľudí s vážnymi zraneniami, troch z nich v kritickom stave. Podľa Decramera zranení utrpeli početné zlomeniny a hlboké rany spôsobené vymršteným sklom a klincami.

16:28 Fotografia útočníkov z kamerových záznamov, po ktorých pátra polícia.

16:22 Najmenej jedna z výbušnín, ktoré dnes použili samovražední atentátnici pri útoku na bruselskom letisku, obsahovala okrem iného veľké množstvo klincov. Podľa televízie VTM to vyplývva z povahy zranení ľudí, ktorí boli po incidente prevezení do najbližších nemocníc.

16:17 Hovorca belgických hasičov Meys uviedol, že situácia v metre je značne neprehľadná a obetí je "medzi desať a dvadsať". Záchranné práce a transport obetí sa ešte neskončili. "Je to vojna. Je to nepopísateľné. Všetko je zničené, rozbité na kúsky," povedal Meys denníku Le Soir. Za štyridsať rokov svojej služby vraj ešte nikdy nič tak hrozné nevidel. Zranení majú podľa neho povahu "vojnových zranení". 

Explózia sa odohrala zhruba v strede súpravy metra a bola extrémne silná. Spôsobila dokonca zrútenie časti podzemného parkoviska priliehajúceho ku stanici Maalbeek. 

16:10 Zákazníci Slovak Telekomu môžu zo Slovenska do Belgicka volať zadarmo. Zákazníkom nebudú účtovať roamingové volania a SMS medzi týmito dvoma krajinami. Táto zmena platí od 22. marca až do 4. apríla pre všetkých zákazníkov Telekomu bez ohľadu na to, či využívajú paušál alebo predplatenú kartu. Zákazníkom sa služby prestanú účtovať automaticky. V prípade, ak by bol zákazníkom s predplatenou kartou strhnutý kredit, bude mu vrátený. 

16:04 Hrozivé zábery z Bruselu, ktorým dnes otriasli teroristické útoky zorganizované Daeš. 

ONLINE Peklo v Bruseli,
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: SITA)

ONLINE Peklo v Bruseli,
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: SITA)

ONLINE Peklo v Bruseli,
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: SITA)

ONLINE Peklo v Bruseli,
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: SITA)

ONLINE Peklo v Bruseli,
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: SITA)

ONLINE Peklo v Bruseli,
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: SITA)

ONLINE Peklo v Bruseli,
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: SITA)

15:51 Neďaleko bruselskej stanice metra Maalbeek, ktorou dnes dopoludnia otriasol výbuch, bola v čase teroristického útoku skupina dvadsiatich študentov žurnalistiky z Česka. Do Bruselu šli na študijný pobyt organizovaný informačným centrom Európskeho parlamentu (EP). V čase explózie práve raňajkovali v reštaurácii hotela Thon a sú v poriadku, uviedol jeden zo študentov Michal Rapco, ktorý je poslucháčom Masarykovej univerzity v Brne.

Michal pracuje externe pre Mladú frontu DNES
Zobraziť galériu (30)
Michal pracuje externe pre Mladú frontu DNES  (Zdroj: facebook/michal rapco)

15:48 Pozeráte sa na páchateľov teroristického útoku na bruselskom letisku. Muž v bielom (napravo) je zrejme samovražedný atentátnik, ďalší dvaja idúci vedľa neho ho sprevádzali. 

ONLINE Peklo v Bruseli,
Zobraziť galériu (30)

15:44 Útoky v Bruseli opäť pripomínajú, že svet sa musí zjednotiť v boji proti terorizmu, vyhlásil americký prezident Barack Obama. Belgicku ponúkol pomoc pri vyšetrení útokov. "Môžeme poraziť a porazíme tých, ktorí ohrozujú bezpečnosť ľudí po celom svete," povedal pri prejave v kubánskej metropole Havana.

15:28 Po uzavretí bruselského letiska Zaventem prevzali leteckú prevádzku viazanú na belgickú metropolu dve iné letiská - letisko v Charleroi vzdialené asi 60 km južne od Bruselu a letisko v Lutychu nachádzajúce sa asi 100 km východne od Bruselu. 

15:20 V Česku je po teroristických útokoch v Belgicku de facto vyhlásený prvý stupeň ohrozenia terorizmom.

15:16 Železničná doprava sa má v Bruseli obnoviť o 16-tej hodine.

15:13 Najnovšie bilancie hovoria o 14 mŕtvych a 92 zranených na letisku. V metre zomrelo 20 mŕtvych a 106 zranených.

ONLINE Peklo v Bruseli,
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: SITA/AP)

15:11 Deaš podľa nemeckého denníka Bild na Twitteri zverejnil vyhlásenie, v ktorom deklaroval vojnu Západu, najmä Nemecku. Má byť odplatou za bombardovanie bášt Daeš.

15:07 Duchovní z mešity Al-Azhar, ktorí majú významné slovo v sunnitskom islame, oznámili, že bruselské útoky odporujú islamskému učenie. „Al-Azhar rozhodne tieto teroristické útoky odsudzuje. Tieto nenávistné zločiny odporujú znášanlivému učeniu islamu. Ak sa svet nezjednotí, aby tejto epidémii čelil, zločinci nikdy neprestanú páchať zločiny na nevinných,“ uviedla mešita vo vyhlásení.

15:04 V kritickom stave sa podľa zdravotníkov nachádza 17 ľudí.

15:03 Na letisku Zaventem pyrotechnici objavili ešte ďalšiu, tretiu nevybuchnutú nálož.

ONLINE Peklo v Bruseli,
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: SITA/AP)

14:55 Médiá informovali, že pyrotechnici mali zneškodniť podozrivý balíček aj na bruselskej škole.

14:54 Nájdený kalašnikov mal podľa médií ležať vedľa tela útočníka na bruselskom letisku.

14:32 Päť indických leteckých spoločností vyhlásilo poplach kvôli bombovej hrozbe.

14:26 Belgický minister zahraničných vecí Didier Reynders uviedol, že prebieha vyšetrovanie útokov, pričom vyslovil obavy, že viacerí ich páchatelia by mohli byť na úteku.

14:19 Zamestnanci na Stálom zastúpení pri EÚ aj zamestnanci a rodinní príslušníci všetkých pracovníkov Stálej misie pri NATO a Zastupiteľského úradu SR v Belgickom kráľovstve sú v poriadku, informovalo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR v súvislosti s dnešnými útokmi v Bruseli.

ONLINE Peklo v Bruseli,
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: SITA/AP)

14:13 Tunisko dnes o ďalšie tri mesiace predĺžilo výnimočný stav vyhlásený kvôli teroristickým útokom vlani v novembri. Tunis tak reaguje na stále obtiažnu bezpečnostnú situáciu. Úrad tuniského prezidenta oznámil, že prezident Kaíd Sibsí „sa rozhodol po konzultáciach predĺžiť výnimočný stav počínajúc 23. marcom“.

14:11 Podľa belgických úradov na letisku zabíjal najmenej jeden samovražedný atentátnik. Belgické médiá uviedli, že v odletovej hale sa našlo viacero zbraní vrátane útočnej pušky kalašnikov. 

ONLINE Peklo v Bruseli,
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: SITA/AP)

14:09 Najmenej 26 mŕtvych a 136 zranených si dnes celkovo vyžiadali tri výbuchy v belgickej metropole Brusel. Medzi obeťami ani zranenými nie sú podľa aktuálnych informácií nijakí Slováci.

 

14:02 Polícia v susednom Holandsku, ktoré sprísnilo bezpečnostné opatrenia, ohlásila dolapenie jedného podozrivého. Zadržaný bol na stanici železničnej linky spájajúcej Amsterdam s letiskom Schiphol.

14:01 Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve dnes v Paríži vyzval na posilnenie európskej spolupráce a koordinácie v boji s terorizmom.

14:00 Šéf Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) Vasyľ Hrycak nevylúčil „ruskú stopu“ za dnešnými útokmi v Bruseli. Povedal to pred novinármi v Kyjeve, informovala agentúra Ukrinform.

13:48 Egyptský denník Al-Watan, ktorý citoval z Amaki, uviedol, že Daeš chce v Európe uskutočniť ďalšie operácie. „Akcia (v Bruseli) sa uskutočnila na základe veľmi rýchleho plánovania a rozhodnutia,“ oznámili islamisti.

13:44 Chaos na bruselskom letisku po útoku.

13:42 Belgická polícia v súvislosti s dnešnými teroristickými útokmi v Bruseli vykonáva v metropole razie a pátra po piatich podozrivých osobách, ktoré zaznamenal kamerový systém. Ďalších dvoch ľudí zadržali pri bruselskej stanici Midi.

13:40 Najnovšia bilancia hovorí o 34 mŕtvych a 170 zranených.

13:39 Košická europoslankyňa Monika Smolková mala byť v týchto dňoch v Bruseli. Odletieť mala v pondelok, ale kvôli smutnej udalosti v rodine cestu zrušila.  „Mala som letieť v pondelok, ale, žiaľ, umrela mi švagriná, a tak som ostala doma. Situáciu v Bruseli od rána sledujem a som šokovaná. Je hrozné čo sa tam deje. Všetkým pozostalým po obetiach vyjadrujem hlbokú a úprimnú sústrasť,“ povedala nám Smolková. 

13:37 O spojitosti Deaš s útokmi v Bruseli dnes v rozhovore s rozhlasovou stanicou Cadena Cope hovoril španielsky minister zahraničia José Manuel García-Margallo. Organizácia Deaš je podľa neho schopná svoje teroristické bunky aktivovať vo veľmi krátkom čase, žiadne veľké prípravy skupina vraj činiť nemusí. „Stačí rozkaz a oni zaútočia,“ povedal.

13:34 K útokom sa prihlásili teroristi z Daeš

K útokom v Bruseli sa prihlásilo radikálne hnutie Daeš Vyhlásenie Daeš urobil cez agentúru Amaki, ktorá islamistov podporuje, uviedla tlačová agentúra TASS.

13:25 V Bruseli prebiehajú ďalšie policajné záťahy. V budove Úradu sociálneho zabezpečenia sa práve pohybujú pyrotechnici, ktorí tam našli dva podozrivé balíčky.

13:23 Francúzsky prezident Francois Hollande na margo bruselských útokov: „Máme čo do činenia s globálnou hrozbou. Vojna proti terorizmu musí prebiehať v celej Európe“.

13:12 Podľa najnovšej informácie na letisku našli samopal Kalašnikov.

13:11 Solidaritu s Bruselom, jeho obyvateľmi i celým Belgickom dnes prejavujú aj používatelia sociálnych sietí na internete. Hashtagy #Zaventem, #Maelbeek, či #PrayForBrussels zdieľalo dnes dopoludnia najmenej 1,2 milióna užívateľov siete Twitter, spresnil webový portál Vigiglobe, ktorý monitoruje aktivity na sociálnych sieťach.

13:07 Lokalizácia bruselských teroristických útokov.

13:05 Europoslanec Ivan Štefanec odfotil z okna, ako Európsky parlament v Bruseli strážia vojaci.

ONLINE Peklo v Bruseli,
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: Ivan Štefanec, Facebook)

13:00 Minister vnútra Robert Kaliňák potvrdil, že na bruselskom letisku boli zranení dvaja Slováci s rakúskym občianstvom. Ide o manželov, rodičov slovenskej stážistky. Medzi zranenými je aj manžel Slovenky, zamestnankyne ministerstva vnútra, ktorý má slovinský pôvod.

12:56 Pri Dunaji hliadkujú policajti.

ONLINE Peklo v Bruseli,
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: topky)

12:54 Eifellova veža bude dnes v rámci solidarity s Bruselom svietiť vo farbách belgickej vlajky.

12:48 Aktuálne odhady hovoria o 55 zranených po výbuchu v metre.

12:46 Belgický premiér Charles Michel dnes odsúdil útoky v Bruseli ako „zaslepené, násilné a zbabelé“. Informoval, že si vyžiadali mnohé obete na životoch i ťažko zranených, a potvrdil zvýšenie stupňa ohrozenia teroristickými útokmi na najvyšší, teda štvrtý. Dnešný deň Michel označil za čierny deň belgických dejín.

12:40 Polícia hliadkuje aj na letisku v nemeckom Frankfurte.

ONLINE Peklo v Bruseli,
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: SITA/AP)

12:36 Británia zvýšila bezpečnostné opatrenia na všetkých staniciach.

12:35 Na železničnej stanici Gare De Lyon v Paríži hliadkujú vojaci.

ONLINE Peklo v Bruseli,
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: SITA/AP)

12:31 Vlajky Európskej únie boli v Bruseli po útokoch spustené na pol žrde.

12:26 Na bratislavskom letisku sa momentálne pohybuje zvýšený počet príslušníkov policajných jednotiek.

12:25 Podľa belgických úradov zahynulo počas útokov najmenej 28 ľudí.

12:17 Ruský prezident Vladimir Putin označil dnešné útoky v Bruseli za „barbarské činy“, informoval hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

12:15 Núdzová SMS

Slovensko prvý raz spustilo tzv. núdzovú esemesku, ktorú dostanú našinci aktuálne sa pohybujúci v Belgicku a Francúzsku. Je v nej uvedené, ako postupovať v prípade ohrozenia. Uviedol to dnes na tlačovej konferencii Miroslav Lajčák, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

ONLINE Peklo v Bruseli,
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: SITA, AP)

12:11 Mapa výbuchov v metre.

12:07 Sociálna sieť Facebook dnes aktivovala službu „safety check“, aby ľudia, ktorí sa dnes nachádzali alebo ešte nachádzajú v blízkosti dejísk série atentátov v Bruseli, mohli dať vedieť svojim blízkym, že sú v poriadku.

12:06 „Slovenskí občania môžu kontaktovať aj naše Konzulárne informačné centrum na čísle +421 2 5978 5978,“ uviedlo Ministerstvo zahraničných vecí SR na Facebooku.

12:03 Premiér Fico na tlačovej konferencii pripomenul, že Slovensko prijalo rovnaké bezpečnostné opatreniach, ako po posledných útokoch v Paríži. Zvýšená ochrana sa bude týkať najmä verejných priestranstiev či kultúrnych podujatí. V uliciach sa bude pohybovať dvojnásobný počet policajtov, ako dodal minister vnútra Robert Kaliňák.

11:59 Informácia, že by bol medzi mŕtvymi alebo zranenými Slovák, zatiaľ nie je potvrdená, povedal dnes na tlačovej konferencii Robert Fico.

11:58 Až 15 mŕtvych a 55 zranených, z toho desať kriticky, si podľa najnovšej bilancie vyžiadala dnešná explózia v bruselskom metre v stanici Maalbeek, v blízkosti ktorej sa nachádzajú inštitúcie Európskej únie. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na belgickú verejnoprávnu televíziu RTBF. V centre Bruselu boli počuť aj ďalšie menšie výbuchy, ktoré ale pravdepodobne boli kontrolované.

11:49 Po atentáte na bruselskom letisku boli sprísnené bezpečnostné opatrenia na mnohých letiskách v Európe, napríklad v Paríži, Frankfurte, Londýne, ale i v Prahe a ďalších.

11:47 Doprava v Bruseli je totálne ochromená. Nedá sa dostať do mesta a von.

 

11:37 Uniknúť vražednému útoku sa tesne podarilo aj Slovenke Gabike. Opísala svoje očité svedectvo.

11:35 V metre malo podľa zdravotníkov zahynúť 15 ľudí.

11:34 Francúzi oznámili, že sprísňujú ochranu na hraniciach s Belgickom.

11:33 Pyrotechnici potvrdili, že ďalší výbuch, ktorý vystrašil ľudí blízko metra, bol riadenou explóziou.

11:28 Polícia zatkla dvoch podozrivých. Momentálne nie je známe, či sú spojení s teroristickými útokmi.

11:26 Zamestnanec letiska prehovoril o tom, čo videl pred výbuchom. Počul výstrel a výbuch, po ktorom nasledoval chaos, padanie batožín a zúfalý útek ľudí. Svedok videl samovražedného útočníka, ktorý hovoril arabsky. 

11:25 Parížska policajná prefektúra dnes nariadila posilniť vo francúzskej metropole ochranu letísk, železničných a autobusových staníc a prostriedkov verejnej dopravy.

11:22 Spoločnosť Eurostar dnes v reakcii na výbuchy v Belgicku pozastavila železničné spojenie medzi Londýnom, Parížom a Bruselom cez Eurotunel popod Lamanšský prieliv.

11:21 Agentúra AP informovala, že pri výbuchov zahynulo najmenej 21 ľudí. Informácie o počte obetí sa však líšia a médiá hovoria o 23 mŕtvych.

11:17 Podľa našich informácií sa letisko v Bratislave zaoberá bezpečnostnou situáciou. Najbližšie lietadlo odlieta do Bruselu až zajtra o 12.10, ale na iné letisko.

11:16 Teroristické útoky ovplyvnili aj futbalový svet.  

11:14 Doterajšie bilancie hovorili o 13 mŕtvych a 35 zranených, počet obetí je však pravdepodobne vyššií.

11:08 Dnešné teroristické útoky na letisku a v metre v Bruseli sú zrejme reakciou na zadržanie predpokladaného hlavného strojcu vlaňajších parížskych útokov Salaha Abdeslama, domnieva sa bezpečnostný analytik Milan Žitný.

11:05 Reportér agentúry AP videl na stanici Maalbeek niekoľko ľudí s poraneniami tváre. Najmenej dve osoby boli odnášané na nosidlách. „Vlaková súprava práve odchádzala zo stanice Maalbeek, keď sa ozvala veľmi hlasná explózia. Vypukla panika. V stanici bolo vtedy množstvo ľudí,“ citovala agentúra AP 23-ročného svedka Alexandrea Bransa, ktorý mal sám krv na tvári.

11:00 Belgické tajné služby mali poznatok o hroziacom teroristickom útoku, nevedeli však, kedy a kde k nemu dôjde, uviedla dnes televízia BFMTV s tým, že túto informáciu tajné služby mali od pondelka.

Základné informácie o bruselskom letisku Zaventem

10:56 Oficiálne zdroje zatiaľ hovoria, že v metre nikto neutrpel smrteľné zranenie.

10:55 Podľa najnovších informácií v Bruseli zastavili aj vlaky. Do mesta sa možno dostať jedine autom.

10:47 Belgické nemocnice vyhlásili mimoriadny stav. Všetkým, ktorí boli počas útoku nejako zranení, odkázali, aby prišli na vyšetrenie, pretože mohli utrpieť vnútorné zranenia.

 

10:41 Česká polícia po dnešných explóziách v Bruseli posilnila bezpečnostné opatrenia na všetkých medzinárodných letiskách na území ČR, ako aj v pražskom metre. Informoval o tom dnes Český rozhlas.

Slovenskí politici z Bruselu: Unikli nahoršiemu, útok zažili na vlastnej koži

10:40 Belgické letisko ostane uzatvorené najmenej do 6.00 zajtra ráno.

10:39 Tiesňová linka pre príbuzných

Belgické úrady zriadili tiesňovú linku 1771 (v Belgicku), ale aj medzinárodné číslo +32 2 506 47 11 pre rodiny a príbuzných, ktorí chcú získať informácie.

10:38 Na Slovensku zasadá krízový štáb

 „Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky je šokované teroristickými útokmi v Bruseli. Vyjadrujeme našu úprimnú sústrasť rodinám obetí a solidaritu belgickej vláde a občanom Belgicka. Na MZVaEZ SR zasadá krízový štáb a vyhodnocuje situáciu. Sme v kontakte s belgickými úradmi a zisťujeme, či sú medzi obeťami a zranenými slovenskí občania,“ uviedlo MZVaEZ SR. Ministerstvo ďalej vyzvalo Slovákov, aby sa vyvarovali cestovaniu do Bruselu.

10:36 Cestujúci zo zasiahnutého letiska čakajú, čo bude ďalej.

10:33 V celom Bruseli nepremávajú autobusy ani električky.

10:31 Po stanici metra Maelbeek v centre Bruselu otriasol výbuch aj stanicou Schuman. Obe stanice sa nachádzajú v centre belgickej metropoly a vo štvrti, kde sú sústredené európske inštitúcie. 

Bruselské výbuchy môžu byť pomstou za Abdeslama: Je to predčasné, odkazuje polícia

10:30 Samovražedný atentát

Belgická polícia potvrdila, že v prípade útoku na letisku išlo o samopvražedný atentát.

10:25 V celom Bruseli sú preťažené telefónne mobilné sieti. Ľuďom odporúčajú posielať len esemesky.

10:25 V blízkosti metra sa pohybujú maskovaní príslušníci bezpečnostných zložiek.

 

10:23 Počet obetí sa zvýšil na 21.

10:21 Na námestí Place des Palais našli bezpečnostné zložky podozrivý balík.

10:20 Parížske letisko Roissy-Charles de Gaulle a letisko vo Frankfurte nad Mohanom sprísnili kvôli dnešným explóziám v Bruseli bezpečnostné opatrenia.

10:15 Podľa prvých informácií malo počas výbuchu v metre zahynúť až 10 ľudí, hlási belgický web hln.be.

10:13 Protiteroristická jednotka vyrazila do časti Wetstraat, kde bol hlásený poplach.

10:11 Mimoriadne bezpečnostné opatrenia na Slovensku

Ministerstvo vnútra SR a Prezídium policajného zboru v súvislosti so situáciou v Belgicku prijíma mimoriadne bezpečnostné opatrenia. „Do ulíc posielame zvýšený počet policajtov, ktorí sa budú sústreďovať najmä na dopravné uzly, letiská, autobusové a vlakové stanice. Posilnené budú aj policajné hliadky tam, kde je zvýšený pohyb ľudí, napríklad obchodné centrá a podobne,“ informoval hovorca Peter Lazarov.

10:10 Je predčasné spájať dnešné výbuchy na letisku v Bruseli so zadržaním predpokladaného hlavného strojcu vlaňajších parížskych útokov Salaha Abdeslama, uviedol pre korešpondenta agentúry TASS zdroj z belgickej polície.

10:09 Britský premiér David Cameron zvolal mimoriadny bezpečnostný míting v súvislosti s útokmi v Bruseli.

10:07 Belgičania uzavreli tunel Jubelparktunne.

10:07 Všetci diplomati, poslanci Európskeho parlamentu a zamestnanci dôležitých európskych inštitúcií sídliacich blízko metra, kde došlo k výbuchu, dostali zákaz vychádzať von.

10:05 Na záberoch belgickej televízie bolo vidno, ako z vchodov stanice metra Maalbeek stúpa dym. Na mieste bola údajne takisto počuť streľba.

10:03 Explózie, ktoré dnes ráno otriasli letiskom Zaventem, boli teroristickým činom, informovala dnes tlačová agentúra Belga s odvolaním sa na komuniké belgickej vlády.

10:00 Objavili sa špekulácie, že výbuch na letisku súvisel so samovražedným útokom. Takisto sa začalo hovoriť až o štyroch výbuchoch v metre.

 

09:59 Belgičania boli vyzvaní, aby v čase ohrozenia nevychádzali z domovov.

09:58 Pri výbuchu metra v bruselskej štvrti Maalbeeck bolo zranených niekoľko ľudí.

ONLINE Peklo v Bruseli,
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: Twitter)

09:56 Polícia zadržala prvého podozrivého. Zatiaľ nie je jasné, či to súvisí s teroristickými útokmi.

 

09:55 Mapa teroristických útokov v Bruseli.

ONLINE Peklo v Bruseli,
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: rtl)

09:50 Počet zranených sa podľa neoficiálnych informácií zmenil na 35 ľudí. Výbuch si mal vyžiadať viac ako desať obetí.

09:49 Výbuch v metre si podľa belgických médií vyžiadal najmenej jedného zraneného. Doprava na tejto linke metra bola prerušená. 

09:48 Belgický premiér Charles Michel zvolal mimoriadne zasadnutie bezpečnostnej rady štátu.

09:43 Belgicko zvýšilo v celej krajine varovanie pred teroristickými útokmi na štvrtý, teda najvyšší stupeň hrozby. Oznámil to dnes minister vnútra Jan Jambon.

 

09:41 Slováci do Bruselu chodia často

 Letisko Brusel je často využívané našimi občanmi a najmä expertmi, diplomatmi a úradníkmi, ktorí denno-denne chodia na pracovné zasadnutia EÚ do Bruselu. Momentálne zisťujeme, či sa v čase explózie nachádzali na letisku slovenskí občania a sme v intenzívnom kontakte s miestnymi bezpečnostnými a záchranárskymi zložkami. Informácie budeme počas dňa aktualizovať. V čase výbuchu sme mali niekoľko zamestnancov, ktorí práve leteli do Bruselu, ich let bol následne odklonený do Frankfurtu,“ uviedlo Ministerstvo zahraničných vecí na svojom Facebooku.

09:40 Stanica metra je vzdialená asi 400 metrov od budovy Berlaymont, kde sídli Európska komisia, informoval denník Le Figaro.

09:39 Cestujúcich z letiska evakuovali autobusmi. Belgické úrady vyzvali obyvateľstvo, aby sa nevydávalo na cestu k letisku, ktoré je až do odvolania uzavreté. Na letisku boli zrušená všetky prílety a odlety. Železničné spojenie medzi letiskom a metropolou je tiež prerušené, informovala belgická televízia RTBF.

09:36 Situácia v centre Bruselu krátko po výbuchu.

09:35 Nemocnice a záchranári oficiálne hlásia najmenej 30 zranených a desať mŕtvych.

09:33 V bruselskom metre sú podľa neoficiálnych informácií hlásené až tri výbuchy, polícia evakuuje všetkých cestujúcich.

09:31 Po ohlásenom výbuchu v metre Belgičania zatvárajú všetky bruselské stanice metra.

09:20 Informácie o počte zranených z bruselského metra zatiaľ nie sú známe.

09:26 Na Twitteri sa objavili informácie o ďalšom výbuchu v metre v bruselskej štvrti Maalbeek. Metro sa nachádza blízko budovy Európskeho parlamentu.

09:22 Šokovaní a evakuovaní cestujúci čakajú na vývoj situácie. 

09:20 Letisko bolo uzavreté a evakuované; zastavené bolo aj vlakové spojenie k letiskovým terminálom.

09:16 Svedkovia hlásia, že okrem výbuchov počuli aj streľbu. Bezpečnostné zložky na letisku objavili tretí balík,v ktorom sa mohla takisto ukrývať nálož.

09:14 Bezpečnostné kamery zachytili výbuch a bezprostrednú paniku cestujúcich po ňom.

09:13 „Bol som v bezcolnej zóne na letisku a počul som dve veľmi veľmi hlasné explózie,“ citovala televízia SkyNews svedka Alexa Rossiho, ktorý dodal, že cítil chvenie budovy. Navôkol bol tiež prach a dym.

09:11 Prvý výbuch bol podľa svedkov slabší a hneď po ňom nastala druhá, ešte silnejšia explózia.

09:10 Primátor Bruselu vyhlásil núdzový stav.

09:09 Cestujúcich z letiska evakuovali. Na letisku boli zrušená všetky prílety a odlety. Železničné spojenie medzi letiskom a metropolou je tiež prerušené, informovala belgická televízia RTBF, ktorá uviedla, že podľa všetkého ide o teroristický útok.

09:08 Pohľad na vzdušný priestor nad bruselským letiskom. Všetky lety odklonili.

ONLINE Peklo v Bruseli,
Zobraziť galériu (30)

09:06 Svedkovia hovoria, že pred výbuchom počuli výkriky v arabčine.

09:05 Explózie si vyžiadali najmenej 11 mŕtvych a 20 zranených. Informovala o tom belgická televízia RTBF a francúzsky denník Le Monde.

09:01 „Práve som v kancelárii v Bruseli a čítam túto správu. Včera som tadiaľ prechádzal... Myslím na ľudí, čo tam práve boli,“ napísal na Facebooku europoslanec Ivan Štefanec.

09:00 Ľudmi otriasa panika.

 

08:59 Explózie nastali krátko po sebe.

 

08:56 Zábery z letiskovej haly.

Z fotografií zverejnených na Twitteri je viditeľný dym nad budovou letiska. Železničné spojenie na letisko bolo zastavené, letisko je evakuované. Výbuchy mali nastať okolo ôsmej hodiny ráno.

„Stál som práve v check-in rade, keď som započul výbuch a uvidel dym. Ľudia začali panikáriť a bežali smerom k východu. Onedlho nastala druhá explózia,“ opísal situáciu jeden zo svedkov podľa Express.co.uk. Väčšina ľudí v panike opustila svoju batožinu.

Nálože explodovali pri priehradke leteckej spoločnosti American Airlines. Uvádzajú to informácie na Twitteri. Zranených bolo zrejme viac ako dvadsať ľudí a desať ľudí zomrelo.

...

Viac o téme: LetiskoMetroTeroristický útokBruselZaventem
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu