Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dôkaz, že Baššár Asad nie je lekár, ale mäsiar: Tisícky obetí jeho teroru odhalených, FOTO hororu

Zobraziť galériu (14)
(Zdroj: HRW)

BRATISLAVA - Tyran a vrah. Aspoň toto hovoria nové dôkazy o obetiach teroru sýrskeho diktátora Baššára Asada. Nezisková organizácia zaoberajúca sa ľudskými právami Humans Rights Watchs priniesla odhalené nové identity obetí. Za každou sa skrýva hrozný a zároveň smutný príbeh. Za 4 roky mal Asad uväzniť až takmer 120 tisíc ľudí. Tisícky z nich umreli strašnou smrťou, potvrdili to aj experti.

Nezisková organizácia Human Rights Watch zverejnila nové fotky obetí terorru sýrskeho diktátora Baššára Asada. Ten sa objavil iba prednedávnom v diskusii Českej televízie. Kľudný prejav a vystupovanie na úrovni mohli zanechať dojem, že ide o klasickú hlavu štátu. No včera zverejnené fotografie a identifikované obete teroru jeho režimu z neho robia krutého tyrana.

Dôkaz, že Baššár Asad
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: HRW)

Viac ako 28 tisíc fotiek obetí, ktorých krv má na rukách sýrska vláda, tajne uniklo vďaka fotografovi s menom Caesar. Po prvý raz boli uverejenené v januári v roku 2014. Deväť mesiacov identifikovania obetí prinieslo ďalšie výsledky. Konkrétne odhalili 9 tisíc mien, ktoré boli mučené, týrané a popravené. Dokument má približne 86 strán a organizácia ho zverejnila na svojej stránke.

Dôkaz, že Baššár Asad
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: HRW)

VIDEO Spovede príbuzných obetí

Týranie, hlad a guľka do hlavy

Od roku 2011 mal Asad väzniť až 117 tisíc ľudí v približne 5 väzenských táboroch. Pozostalí obetí podľa HRW neboli vôbec upozornení o smrti svojich blízkych. Vládny režim tak urobil iba v minimálnom počte prípadov. Každú fotografiu skúmal forenzný patológ a dospel k záveru, že obete boli usmrtené vyhladovaním, úmrtím na infekciu, brutálnym týraním a v jednom prípade guľkou do hlavy.

Dôkaz, že Baššár Asad
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: HRW)

"Nemáme pochýb, že ľudia na fotkách od Caesare zomreli systematickým vyhladovaním, brutálnym zaobchádzaním a v masívnom merítku," povedal zástupca pre Blízky východ HRW Nadim Houry s tým, že takto zomierali tisícky ľudí a ďalšie tisíce trpia aj teraz.

Medzi obeťami ženy aj deti

Medzi obeťami identifikovali aj jednu ženu. 25-ročná Rehab al-Allawi študovala za inžinierku na univerzite v Damašku. Rehab zmizla v januári v roku 2013, keď spolupracovala s jednou aktivistickou firmou a už o nej nikto nepočul. Jej rodina zaplatika 18 tisíc dolárov za to, aby sa dozvedeli od úradov nejaké informácie o nej, no nepochodili.

Forenzný patológ
Zobraziť galériu (14)
Forenzný patológ  (Zdroj: HRW)

Najmladšou obeťou je zatiaľ 14-ročný Ahmad al-Musalmani. Zaistený mal byť poblíž mesta Daraa po tom, čo mu pri prehliadke našli antiasadovskú pesničku. Keď boli zverejnené fotky, Ahmadov strýko Dahi al-Musalmani v nich pátral po Ahmadovi a nakoniec ho našiel. "Bol to šok. Vidieť, že sa ocitol medzi obeťami, bolo šokujúce. Hľadal som ho 950 dní. Počítal som každý deň. Keď umierala jeho matka, povedala mi: Dávam ti ho pod ochranu. Ale akú ochranu som mu poskytol?"

Asadove tábory smrti
Zobraziť galériu (14)
Asadove tábory smrti  (Zdroj: HRW)

Caesar je anonymný fotograf, ktorému sa podarilo nafotiť a prepašovať fotky obetí zo Sýrie. Poskytol ich vyšetrovateľom zo Spojených štátov. Asad aj dnes stále popiera, že by sa dopúšťal genocídy či masového vraždenia.

Dôkaz, že Baššár Asad
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: HRW)

Viac o téme: TyranGenocídaSýriaHuman Rights WatchBaššár Asad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu