Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Vo Švajčiarsku zadržali českého europoslanca: S troma Slovákmi chceli vybrať 350 miliónov!

Miloslav Ransdorf
Miloslav Ransdorf (Zdroj: Facebook)

PRAHA - Švajčiarska polícia zadržala českého europoslanca KSČM Miloslava Ransdorfa. Uviedol to na webe týždenník Respekt. Polícia ho zadržala spolu s troma Slovákmi v zurišskej banke, odkiaľ sa skupina údajne snažila na falošné doklady vybrať 350 miliónov eur. Česká polícia sa švajčiarskou stranou spolupracuje kvôli prípadu pokusu o podvod, informovala hovorkyňa policajného prezídia Jana Macalíková. Švajčiarska polícia v piatok večer prepustila.

"Potvrdzujeme, že bol tento muž zatknutý. Vypočuli sme ho spolu s ďalšími tromi mužmi zo Slovenska. Potom bol odovzdaný štátnemu zástupcovi," povedala Respektu hovorkyňa polície v Zürichu Judith Hoedlová.
 
Česká diplomacia zatiaľ o prípade nevie. "V tejto chvíli nemám informácie, ani naša ambasáda v Berne, že by švajčiarske úrady k nejakému takému prípadu uvoľnili akékoľvek informácie," uviedla hovorkyňa ministerstva zahraničia Michaela Lagronová.
 
O Ransdorfovom osude nevedia ani jeho kolegovia z komunistickej strany. Politik mal tento týždeň odísť do Švajčiarska, za akým účelom ale jeho kolegyňa z Európskeho parlamentu za KSČM Kateřina Konečná nevie. A nevie to podľa nej ani ďalší európsky poslanec tejto strany Jiří Maštálka. "Ani jeden z nás nemá jedinú informáciu. A nemôžeme ho zohnať," povedala Konečná. Ransdorfa sa podľa nej nedarí skontaktovať ani jeho sekretariátu. Dnes popoludní jednalo vedenie komunistickej strany. Podľa podpredsedu KSČM Jiřího Dolejša sa o Ransdorfovi nerozprávalo. O tom, akým spôsobom sa strana k prípadu postaví zatiaľ Dolejš nechcel povedať.
 
Okrem politiky sa Ransdorfovo meno v médiách objavovalo kvôli miliónovým dlhom, ktoré mu vznikli z pôžičky na stavbu vily. Bola na neho uvalená exekúcia a hrozila mu dražba ako vily, tak aj bytu. V roku 2013 vraj záväzky po desiatich rokoch splatil. V roku 2013 mal Ransdorf incident s holandským televíznym reportérom, ktorého slovne i fyzicky napadol po tom, čo ho novinár obvinil z údajne klamlivého vykazovania prítomnosti v Európskom parlamente.
 
Ransdorf mal v minulosti problémy aj so zákonom najmä kvôli dopravným nehodám. V júni 2007 zrazil autom ženu na prechode v Prahe. Jeho trestné stíhanie sa skončilo v novembri 2010 podmieneným zastavením po tom, čo sa politik so ženou finančne vyrovnal. O rok neskôr v českej metropole zrazil autom dievča, ktoré so zraneniami previezli do nemocnice. Policajti nehodu pôvodne vyšetrovali s tým, že mohlo ísť o trestný čin, na základe znaleckého posudku ale dospeli k záveru, že Ransdorf spáchal priestupok proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky.
Viac o téme: ŠvajčiarskoMiloslav Ransdorf
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu