Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Drastické VIDEO: Pilotov bombardéra mali rozstrieľať povstalci, nad mŕtvolou oslavovali

Telo mŕtveho pilota
Telo mŕtveho pilota (Zdroj: Youtube/Reuters)

DAMASK/ANKARA - Turecká armáda dnes ráno nad turecko-sýrskou hranicu zostrelila ruské bombardovacie lietadlo Su-24. Podľa Ankary piloti nereagovali na niekoľkonásobné varovania a prenikli do tureckého vzdušného priestoru. Rusko to kategoricky poprelo a tvrdí, že lietadlo sa nachádzalo nad Sýriou. Či to bolo tak alebo onak, už to nepomôže pravdepodobne ani jednému z pilotov bombardéra, ktorých postihol neblahý osud.

ONLINE Turci zostrelili ruský bombardér SU-24: Povstalci pózujú na VIDEU s mŕtvym pilotom

Trosky lietadla mali dopadnúť na turkménsku dedinu v sýrskej provincii Latákíja. Obaja piloti sa síce katapultovali, ale pri zoskoku padákom na nich zo zeme strieľali povstalci a podľa ich prvotného vyhlásenia jedného z nich zasiahli, takže dopadol mŕtvy. Druhý pilot bol vtedy označený ako nezvestný. Ruská armáda iba oznámila, že s pilotmi stratila kontakt. Vyslala do oblasti vrtuľníky, aby po pilotoch pátrali. Povstalci neskôr oznámili, že zasiahli ruský vrtuľník protitankovou strelou.

Smrť oboch pilotov však najnovšie pre agentúru Reuters potvrdil zástupca veliteľa Alpaslan Celik zo vzbúreneckej turkménskej brigády. Podľa neho sa ich bojovníkom podarilo zostreliť obidvoch ruských pilotov. Boli mŕtvi skôr, ako dopadli na zem.

Video nie je vhodné pre osoby mladšie ako 18 rokov

Turecko patrí na rozdiel od Ruska k ostrým kritikom Damašku. Tragédiu, ktorú vojna privodila Sýrčanom, pripisuje výhradne sýrskemu prezidentovi Assadovi, ktorého Rusko svojou politikou naopak chráni. Rusko vstúpilo do bojov koncom septembra a bombarduje pozície na severe a západe štátu. Ankara už niekoľko dní upozorňuje na to, že ruské bomby dopadajú aj na dediny, v ktorých žijú sýrski Turkméni, a upozornila na to aj OSN. Varovanie bolo minulý týždeň tlmočené ruskému veľvyslancovi v Ankare, ktorého si Turci predvolali kvôli ruským útokom na pohraničné dediny.

Turecké lietadlá už intervenovali proti Rusom 3. októbra, kedy prinútili ruské vojenské lietadlo, ktoré sa dostalo nad Turecko, aby sa obrátilo späť do Sýrie. Moskva vtedy incident vysvetľovala tým, že v oblasti panovalo zlé počasie. V ďalšom prípade 16. októbra turecká armáda zostrelila bezpilotné lietadlo ruskej výroby, ktoré sa objavilo nad územím Turecka.

Viac o téme: StíhačkaBombardérSu-24
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu