Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vážny konflikt medzi Poľskom a Ruskom: Rusi dali na frak histórii, Poliaci sú spoluvinníci II. sv. vojny!

Poľský minister zahraničia Grzegorz Schetyna Zobraziť galériu (2)
Poľský minister zahraničia Grzegorz Schetyna (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Ostrú diplomatickú roztržku medzi Varšavou a Moskvou vyvolal ruský veľvyslanec v Poľsku Sergej Andrejev výrokmi o tom, že Poľsko spoluzavinilo 2. svetovú vojnu. Poľské ministerstvo zahraničia oznámilo, že si v pondelok Andrejeva predvolá. Moskvu obvinilo zo stalinských metód manipulácie históriou.

Fakty, ktoré boli desaťročia ukryté v minulosti: Rusi sú zodpovední za vypuknutie II. sv. vojny

Andrejev v rozhovore s poľskou televíziou TVN24 v piatok večer obvinil Poľsko, že "zabránilo vytvoreniu koalície proti nacistickému Nemecku". "Poľsko tiež bolo spoluzodpovedné za katastrofu zo septembra 1939", dodal ambasádor a ospravedlňoval sovietsku inváziu zo 17. septembra 1939 nutnosťou garantovať bezpečnosť Sovietskeho zväzu.

Andrejev tiež povedal, že poľsko-ruské vzťahy sú teraz na najhoršej úrovni za posledných 70 rokov, pretože Poľsko sa vraj rozhodlo zmraziť politické a kultúrne styky medzi oboma krajinami.
Nemci a Sovieti sa zdravia na demarkačnej línii v Poľsku, rok 1939.
Zobraziť galériu (2)
Nemci a Sovieti sa zdravia na demarkačnej línii v Poľsku, rok 1939.  (Zdroj: profimedia.sk)

"Výroky prednesené najvyšším zástupcom ruského štátu v Poľsku spochybňujú historickú pravdu a opakujú najklamlivejšiu interpretáciu udalostí zo stalinskej a komunistickej epochy," vyhlásilo dnes poľské ministerstvo zahraničia.

Druhá svetová vojna začala potom, čo nacistické Nemecko a Sovietsky zväz uzavreli v roku 1939 pakt Molotov-Ribbentrop, ktorý obsahoval tajný dodatok o rozdelení Poľska oboma krajinami. Nemecko najprv napadlo Poľsko zo západu, čím započalo 2. svetovú vojnu. Sovietsky vpád na poľské územie sa uskutočnil o 16 dní neskôr. Andrejev však vyhlásil, že nešlo o agresiu.

Invázia Sovietskeho zväzu do Poľska: Po nacistoch prišli ďalší okupanti, Stalin nastolil tvrdý teror!

Na jeho výroky ostro reagovala aj poľská premiérka Ewa Kopaczová. Aj malé deti podľa nej vedia, že ministri zahraničia Joachim von Ribbentrop a Viačeslav Michajlovič Molotov neboli Poliaci.
 
"Ruský veľvyslanec bude v pondelok predvolaný na ministerstvo zahraničia, aby mu zástupca ministerstva zahraničia túto záležitosť vysvetlil," oznámil dnes poľský minister zahraničia Grzegorz Schetyna.
 
Najnovší spor sa rozhorel už v piatok, kedy neznámi páchatelia zničili takmer 60 náhrobných kameňov na cintoríne sovietskych vojakov padlých počas druhej svetovej vojny v obci Milejczyce na východe Poľska. Ruské ministerstvo zahraničia na incident ostro reagovalo a povolalo si kvôli nemu poľskú veľvyslankyňu v Moskve.
 
Viac o téme: VojnaMoskvaSergej Andrejev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu