Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prestupná stanica v Srbsku: Pozoruhodná REPORTÁŽ o tom, ako sa utečenci dostávajú do EÚ!

Utečenecký tábor vo francúzskom Calais Zobraziť galériu (2)
Utečenecký tábor vo francúzskom Calais (Zdroj: SITA)

SUBOTICA - Zanedbaný areál s chátrajúcimi budovami a zarastený krovím v meste Subotica na severe Srbska už veľmi nepripomína niekdajší tehelňu, v poslednej dobe sa ale stal prechodným bydliskom pre desiatky utečencov. Tí majú z tohto mesta blízko hraníc s Maďarskom namierené do EÚ, ktorá čelí kvôli náporu utečencov migračnej kríze. Subotica sa tak stala jednou z prestupných staníc nelegálnych migrantov na ich ceste za lepším životom v únii.

Kamionisti v Calais zúria: FOTOREPORTÁŽ zúfalej snahy utečencov dostať sa do Británie

Pod jednou zo striech bývalého výrobného závodu leží na dekách alebo spacákoch skupinka ľudí, ďalšia stojí okolo, v hlúčiku leží malé dieťa. "Sme jedna rodina, je nás 22 vrátane piatich detí," hovorí anglicky jedna zo žien, ktorá sa predstaví ako Marjam. Rodina pochádza z afganského mesta Herát a na cestu do Európy sa vydala pred dvoma či tromi mesiacmi. Sami ale vraj nevedia, kadiaľ vlastne cesta do EÚ vedie, čoby cieľ svojej cesty Marjam zmieňuje Nemecko.

Blízko tejto rodiny odpočívajú muži z Afriky, dvojica mladých ľudí sa v rozvalinách bývalej tehelne zase objíma, zatiaľ čo do areálu vchádzajú ďalší Afričania, niektorí z nich majú v ruke batožinu. Vodu utečenci čerpajú zo studne na okraji provizórneho táboriska, ktoré sa nachádza pri železničnej trati a čističke odpadových vôd, obytné domy v bezprostrednom okolí prakticky nie sú.

Do Subotice, ktorá leží len niekoľko kilometrov od hraníc s Maďarskom, sa migranti dostanú napríklad vlakom alebo autobusom z Belehradu. Pri stanici to potvrdzujú aj oslovení policajti, podľa ktorých vysídlenci prichádzajú takmer v každom vlaku z hlavného mesta Srbska. Na miestnej autobusovej stanici vo štvrtok popoludní dvaja mladí muži, tiež utečenci, vytiahli mobilný telefón, nasadili si slúchadlá a počúvali hudbu. Jeden z nich ČTK povedal, že pochádzajú zo Sýrie a že ich kamaráti sú už v Maďarsku.

Radnica v Subotici
Zobraziť galériu (2)
Radnica v Subotici  (Zdroj: Саша Стефановић)

Keď krátko nato dorazil do Subotice linkový autobus z Belehradu, vystúpila z neho skupina migrantov z Afriky. Nevyzerali unavene, rozhovor s novinármi odmietli, pretože vraj nehovoria anglicky. Iba sa nechali počuť, že pochádzajú z Ghany. Chvíľu potom už sedeli v taxíku; pracovník stanice tvrdil, že smerujú k hraniciam s EÚ. Taxikári z mesta, ktorí si vraj týmto spôsobom privyrábajú, len s veľkou nevôľou sledujú novinárske kamery a fotoaparáty. Jeden z nich žurnalistov zo stanovišťa taxíkov vyháňa.

Výnimkou je Josip Križanec, muž so starším taxíkom, ktorý je držiteľom pasov niekoľkých krajín. Priznáva, že niektorí taxikári pomáhajú utečencom zo zištných dôvodov, aby zarobili. Ďalší vraj bez nároku na odmenu migrantom aspoň ukážu správny smer cesty do Maďarska.

Na opačnej strane srbsko-maďarskej hranice, teda už na území EÚ, policajti tento týždeň zadržali stovky nelegálnych migrantov. Maďarsko sa podobne ako Taliansko alebo Grécko dostalo pod tlak kvôli náporu imigrantov. Križanec tvrdí, že srbská polícia problémy s migrantmi v tejto oblasti nijako nerieši. Dôvodom je vraj korupcia.

Viac o téme: UtečenciMigrantiMaďarskoSrbskoSubotica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu