Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Studená sprcha priamo od pápeža: Priveľmi veríte na zázraky, odkázal aj slovenským veriacim!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Profimedia, SITA)

RÍM - Bosnianske mesto Medžugorie je dobre známe aj slovenským katolíkom, ktorí každoročne v hojnom počte navštevujú toto miesto údajného zjavenia Panny Márie. Samotná cirkev je však skeptická, pochybnosti o pravosti zázrakov, ktoré sa udiali v predtým chudobnom mestečku, vyjadril najnovšie aj pápež František. Stalo sa tak krátko predtým, ako oficiálnu pozíciu k tomuto javu zaujme aj Vatikán.

Pápež kritizoval "tých, ktorí majú neustále potrebu nejakých noviniek týkajúcich sa ich kresťanskej identity a zabúdajú, že boli vyvolení, pomazaní a majú Ducha Svätého ako záruku. Pýtajú sa napríklad: Kde sú tí vizionári, ktorí nám povedia, čo nám dnes o štvrtej poobede odkázala Božia Matka? A z toho žijú. Toto nie je kresťanská identita," zdôraznil pápež.

Panna Mária sa v Medžugorí prvýkrát údajne zjavila šiestim deťom v roku 1981. Medžugorie sa potom stalo významným pútnickým miestom a súčasne aj stabilným zdrojom príjmov pre miestnych ľudí. Niektorí z údajných - medzičasom už dospelých - vizionárov tvrdia, že Panna Mária sa im zjavuje aj naďalej a zverila im tajomstvo. Mnoho ľudí sa však domnieva, že celá kauza je podvodom.

Studená sprcha priamo od
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Profimedia, SITA)

Táto skutočnosť však nezabránila rozkvetu Medžugorie ako počas komunistickej éry, tak neskôr v rokoch občianskej vojny. Z horskej dediny ležiacej v hornatej krajine asi 20 kilometrov juhozápadne od Mostaru, ktorú do roku 1981 takmer nikto nepoznal, sa po oznámení o údajnom zjavení Matky Božej stalo významným mestom. Na mieste vyrástol napríklad veľkolepý chrám, obrie spovednice alebo rad obchodíkov, ktoré vďaka mariánskemu kultu dobre prosperujú.

Dlhoočakávané stanovisko

Po návrate z nedávnej návštevy Bosny pápež uviedol, že Vatikán čoskoro oznámi k zjaveniam svoje oficiálne stanovisko. Doteraz bola cirkev opatrná a vyzývala diecézy, aby neorganizovali oficiálne púte do Medžugoria. Mnohé farnosti to však robia, takže toto pútnické miesto ročne navštívi aj vyše milióna ľudí.

Pápež vo svojej homílii venovanej kresťanskej identite varoval aj pred snahou o transformáciu kresťanstva na "peknú ideu" a pred úsilím o "inováciu identity" za každú cenu. Zdôraznil, že kresťanské svedectvo je ohrozované zosvetštením, ktoré rozširuje svedomie tak, aby schvaľovalo všetko. Podľa pápeža kresťanov "vedie životom vernosť kresťanskej identite, ak sa nechajú viesť Duchom Svätým".

Kríza kresťanskej identity

"Nie sme ľuďmi, ktorí nasledujú nejakú filozofiu, ale sme pomazaní, máme Ducha ako záruku". Táto identita je viditeľná ako svedectvo, vyhlásil František, ktorý súčasne upozornil, že "sme hriešnikmi" vystavenými pokušeniam a identita môže zoslabnúť či stratiť sa. V tejto súvislosti poukázal na dve riziká: prvé spočíva v prechode od svedectva k ideám, keď "od konkrétneho Krista prechádzame k náboženstvu v "soft-vydaní", vydávame sa teda gnostickou cestou".

"Kríž je pohoršením a preto niektorí hľadajú Boha s akousi éterickou spiritualitou. Sú to moderní gnostici," vyhlásil pápež. Upozornil tiež, že ďalšia cesta, na ktorej sa vytráca kresťanská identita, je mondénnosť, svetáctvo. "Práve preto vidíme kresťanské komunity i kresťanov, ktorí si tak hovoria, ale nemôžu a nedokážu svedčiť o Kristovi. A tak identita ustupuje stále viac do úzadia, až sa úplne vytratí. To je mondénny nominalizmus, ktorý vidíme každý deň," uviedol pápež podľa Vatikánskeho rozhlasu.

Studená sprcha priamo od
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Profimedia, SITA)

 

Viac o téme: VatikánPápež FrantišekMedžugorieStanovisko cirkvi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu