Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Obrovské čísla utečencov v Európe: Dovolenkári sú horší, tvrdí Grék z letoviska Kos

Utečenci z ostrova Kos Zobraziť galériu (5)
Utečenci z ostrova Kos (Zdroj: profimedia.cz)

KOS – Informácií o migrantoch a utečencoch z Afriky a Blízkeho východu pribúda, z rôznych strán sa však líšia. Český Týden sa preto rozhodol osloviť niekoho, kto v nárazovej oblasti žije celý život. Skutočne je zrazu situácia natoľko agresívna, že treba zasiahnuť? Grék Steve Jaqvaar na ostrove Kos vlastní penzión, o tejto hystérii vie svoje a svojimi názormi prekvapuje.

Malý grécky ostrov Kos je veľmi populárny medzi turistami, no nachádza sa aj veľmi blízko Turecka, čo má za následok prílev aj takých cudzincov, ktorých tam nevítajú práve s otvorenou náručou. Podľa Stevea zvládne vzdialenosť medzi Tureckom a Kosom dobrý plavec preplávať bez väčších problémov, loďou trvá cesta asi hodinu. Počet zadržaných utečencov v týždni niekedy narastie až na 1500.

Obrovské čísla utečencov v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: googlemaps)

Migranti z Kene či Afganistanu sa medzi asi 26-tisíc stálymi obyvateľmi na ostrove pohybujú neustále. Novinkou pre domácich sú len sýrski utečenci. „Sýrčania nie sú typickí utečenci, takí tí bedári, čo si s vďakou vezmú trochu jedla a oblečenia. Toto sú kultivovaní ľudia, ktorí sa vylodia z bárky so svojimi iPhonmi, tabletmi a kabelkami Gucci. Sú to evidentne vzdelaní ľudia, ktorí hľadajú útočisko v stave, keď v ich zemi zúri vojna a ktorí tým pádom majú pádny dôvod dostať azyl,“ vysvetľuje Steve na webovej stránke Týdnu.

Briti sú horší!

Problém domáci nemajú, práve kvôli blízkosti Afriky a Turecka vždy boli zvyknutí komunikovať aj s ľuďmi inej farby pleti. Steve si však myslí, že to práve Európania, ktorých na krásny ostrov v sezóne prikvitne aj 100-tisíc, sa cítia ohrození. Pritom zjavne na to neexistuje racionálny dôvod: „Nie sú s nimi žiadne problémy, prosto postávajú a čakajú, až na nich príde rad (pri odbavovaní papierov, pozn. autora). Médiá na nich usporiadali štvanicu, je to všetko nafúknutá bublina. Problém je len v tom, že európsky turista ťažko znesie pohľad na ľudí tmavej pleti.“

Omnoho väčší "bordel" na ostrove každoročne narobia britskí turisti. S mladými Britmi, ktorí chodia na predĺžené víkendy do Bratislavy zapíjať slobodu, majú aj Slováci svoje negatívne skúsenosti. „Keď idem s dcérou ráno do školy, tak sa musím vyhýbať kondómom v parčíku a zvratkom na verejných priestranstvách a dávať pozor, aby mi črepiny z fľašiek od piva neprepichli pneumatiky auta. To je ale výsledok typického nájazdu britských turistov, nie utečencov!“ prekvapivo informuje Steve.

Obrovské čísla utečencov v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: profimedia.cz)

Je nám jedno, či si vezmete utečencov

Steve si bolestne uvedomuje, že v situácii, v akej sa Grécko nachádza v súvislosti s napätou finančnou situáciou, je pre ostrovanov cestovný ruch ešte dôležitejší, než kedykoľvek predtým. Prílev migrantov pripravil ostrov o značnú časť príjmov z turizmu, čo niektorých z nich frustruje. Napriek tomu sa podľa jeho slov vedia s utečencami porozprávať, ich deti sa hrajú s deťmi z Afriky či Blízkeho východu – medzi deťmi kultúrne a jazykové bariéry akosi samé padajú.

Utečenci na ostrove Kos,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Problémom je aj laxný prístup vlády, najnovšie "rozkazy" by však mali všetko zmeniť. Na papiere už nebudú stovky až tisíce budúcich žiadateľov o azyl čakať v odľahlom hoteli na Kose, ako to bolo doteraz, ale presunú ich do Atén. Grékom a Talianom je však jedno, či ich prijmú aj iné európske štáty. „Skoro všetci utečenci idú cez nás alebo Taliansko. Takže otázka, či desaťmiliónová Česká republika je ochotná vziať tisíc alebo dvetisíc utečencov je absurdná v porovnaní s tým, že takýto počet ľudí tu denne riešime na malom hraničnom ostrove,“ vysvetľuje Steve.

Oni tu byť nechcú

Steve je grécko-austrálskeho pôvodu a ako majiteľ penziónu a vinohradu, ktorý bol kedysi novinárom vo viacerých európskych krajinách, má značný rozhľad. Sýrčanov preto neobviňuje, vie, že situácia v krajine je dôsledkom historického vývoja, na ktorý mali výrazný vplyv Európania aj Američania. Preto si myslí, že všetci máme morálnu povinnosť pokúsiť sa problémy na Blízkom východe vyriešiť: „Oni tu nechcú byť o nič viac, ako si my prajeme, aby tu neboli.“ Jeho slová dokazujú aj fotografie z Kosu, na ktorých skutočne nebadať zmeny v bežnom živote v súvislosti s prílevom migrantov.

Grécko a Taliansko sú v Európskej únii hlavnými miestami vstupu pre utečencov a ekonomických migrantov z Blízkeho východu a Afriky, smerujúcich do prosperujúcejších krajín EÚ. Iba do Grécka sa ich doplavilo minimálne 30-tisíc, do Talianska ďalších 40-tisíc. Takmer 6000 utečencov vylovili len počas 48 víkendových hodín v Stredozemnom mori záchranné tímy z Talianska, Nemecka, Británie a ďalších európskych krajín. Pašeráci pochádzajú prevažne zo Sýrie, Iraku, Egyptu a Rumunska. Člnmi aj na grécke ostrovy Kos a Rhodos prevádzajú tisíce zúfalých utečencov, pričom si účtujú aj 9000 eur za osobu. 

Obrovské čísla utečencov v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: profimedia.cz)

Viac o téme: UtečenciMigrantiSteve JaqvaarGrécky ostrov Kos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu