Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Extrémisti Boko Haram si zmenili názov: Dokázali svoju náklonosť IŠ

Extrémisti Boko Haram
Extrémisti Boko Haram (Zdroj: Twitter)

ABUJA - Extrémistická skupina Boko Haram pôsobiaca na severe Nigérie si zmenila svoj názov na Islamský štát v západnej Afrike (ISWA). Informoval o tom dnes webový server denníka Daily Times of Nigeria, podľa ktorého je tento krok znakom, že táto skupina hodlá ovládnuť širšie územie.

Zmena názvu je zároveň jasným dôkazom užšej spriaznenosti s fundamentalistickou organizáciou Islamský štát (IS), operujúcou na území Sýrie a Iraku. Skupina Boko Haram, pôvodne spájaná s teroristickou sieťou al-Káida, minulý rok vyjadrila svoju podporu IS, jej vodca Abubakar Šekau to formálne potvrdil v marci.

Islamský štát podporil rozhodnutie Boko Haram a organizáciu vyzval, aby rozšírila svoje aktivity v západnej Afrike. Skupina vykonala aj početné cezhraničné teroristické útoky proti náboženským a politickým organizáciám, ako aj civilistom, napríklad v Kamerune, Nigeri a Čade. Od roku 2009 zavraždila tisíce ľudí.

Boko Haram mala ešte začiatkom roka pod kontrolou územie s rozlohou Belgicka, avšak za uplynulé dva mesiace sa jej pozícia v dôsledku sústredenej ofenzívy armád spomínaných štátov oslabila. Skupina dala o sebe naposledy vedieť minulý týždeň, keď jej stúpenci podrezali na severovýchode Nigérie 12 osôb.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu