Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Mimoriadna správa z Ruska: Vojenská jadrová ponorka v plameňoch, vypli reaktor!

Požiar na ruskej jadrovej ponorke
Požiar na ruskej jadrovej ponorke (Zdroj: Twitter)

MOSKVA - Ruskú jadrovú ponorku zachvátil požiar v lodeniciach v Archangeľskej oblasti na severe Ruska. Ruskú tlačovú agentúru RIA o tom informoval justičný zdroj. Situácia je však podľa správ agentúry TASS pod kontrolou, pretože reaktor odstavili z prevádzky skôr, než sa stihol požiar vymknúť kontrole.

Lodenice Zvjozdočka v Severodvinsku, kde sa podľa ruských médií ponorka 949 triedy Antej opravovala, a ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie sa odmietli k správe o požiari vyjadriť. Nik neinformoval o prípadných zranených či obetiach, uviedla agentúra Reuters.

Ruská tlačová agentúra Interfax citovala podľa Reuters separátny zdroj, ktorý uviedol že na palube ponorky neboli žiadne zbrane. Ďalšie tlačové agentúry informovali, že požiar vznikol pri zváraní a zachvátil izoláciu plavidla. 

Tlačová agentúra TASS citovala nemenovaný zdroj, podľa ktorého bol jadrový reaktor ponorky pred požiarom odstavený.

Požiar na opravovanej jadrovej ponorke lokalizovali

Požiar, ktorý zachvátil ruskú jadrovú ponorku Oriol počas opráv v lodeniciach v Archangeľskej oblasti na severozápade Ruska, sa podľa závodu podarilo lokalizovať. S cieľom zahasiť plamene v ťažko dostupnej časti ponorky rozhodli zasahujúce zložky čiastočne zaplaviť suchý dok, píšu agentúry TASS a DPA.

Lodenice Zviozdočka v Severodvinsku predtým oznámili, že požiar vypukol popoludní miestneho času počas zváračských prác a zasiahol izoláciu plavidla. Podnik uviedol, že všetky osoby z paluby rýchlo odišli a nedošlo k žiadnym zraneniam. Zdôraznil tiež, že jadrové palivo bolo z ponorky vyložené a na palube neboli nijaké zbrane.

Ruské ministerstvo obrany tiež oznámilo, že na palube ponorky nebolo nukleárne palivo, pričom reaktor bol odstavený už pred viac než rokom. V okolí závodu nenamerali zvýšené žiarenie.

Ponorka Oriol triedy Projekt 949A Antej prechádza generálnou opravou v lodeniciach v Severodvinsku pri Bielom mori, vyše 1300 kilometrov severne od Moskvy, od novembra 2013. Pôvodne ju mali znova uviesť do prevádzky v roku 2016.

V Rusku v posledných rokoch došlo opakovane k vážnym požiarom pri prácach na jadrových ponorkách - len v lodeniciach Zviozdočka už dvakrát v rokoch 2009 a 2010. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu