Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rusku obvinili z vlastizrady, Ukrajincov informovala o presune ruských vojsk: Má sedem detí!

Ruské komando FSB
Ruské komando FSB (Zdroj: YouTube)

MOSKVA - Ruské úrady uväznili a obvinili z vlastizrady ruskú občianku Svetlanu Davydovovú za to, že vlani v apríli ako odporkyňa vojny informovala ukrajinské veľvyslanectvo o možnom presune ruských vojakov do Donecka na východe Ukrajiny. Oznámil to dnes na svojom webe ruský denník Kommersant. Matke siedmich detí hrozí až 20 rokov väzenia.

"Na dvere bytu Anatolija Gorlova a Svetlany Davydovovej v meste Vjazma vo Smolenskej oblasti zazvonili 21. januára o 8:30," vykreslil ruský denník. Gorlov v kukátku uvidel miestneho policajta, ktorý tvrdil, že si na ich deti sťažovali susedia. Keď však otvoril, do bytu vpadlo prepadové komando tajnej služby FSB, nástupca sovietskej tajnej polície KGB. Vyšetrovateľ pre obzvlášť závažné prípady Davydovovej oznámil, že je zatknutá za vlastizradu. Nasledovala niekoľkohodinová domová prehliadka, ktorá skončila zhabaním všetkých zápisníkov, počítačov a laptopu.
 
O deň neskôr - a po celodennom pátraní - sa Gorlov dozvedel, že Davydovovú odviezli do Moskvy, kde ju súd uväznil bez prihliadnutia na to, že sa stará o sedem maloletých detí. Davydovová skončila vo väznici Lefortovo.
 
Davydovová si vlani v apríli všimla, že vojenská kasárne v susedstve s jej bydliskom - kde sídli brigáda špeciálnych síl vojenskej rozviedky GRU - sú prázdne. V mestskej doprave tiež vypočula hovor jedného z vojakov, ktorý do mobilu hovoril o "služobnej ceste" po malých skupinách a civilu. Domyslela sa, že jednotka bola pravdepodobne odoslaná do Donecka, a rozhodla sa zatelefonovať na ukrajinskej veľvyslanectvo v Moskve.
 
"Dokonca si urobila poznámky, a tie teraz pripojili k prípadu," pripustil Gorlov. "Sveta zavolala Ukrajincom a povedala, že disponuje týmito údajmi a že chce odvrátiť prípadné obete," povedal s tým, že nechápe, ako sa FSB mohla o telefonáte dozvedieť.
 
Vysvetlil, že žena bola proti vojne na Ukrajine, pár sa však nezúčastnil ani protivojnových demonštrácií, ani iných opozičných akcií. Žena bola komunistkou, ale potom už sa starala len o deti. FSB oznámila, že na otázky k prípadu Davydovovej odpovie v priebehu mesiaca. Denníku Kommersant sa nepodarilo získať ani vyjadrenie ukrajinského veľvyslanectva.
 
Advokátka Anna Stavická považuje obvinenie Davydovovej za neprípustné, pretože príslušný paragraf charakterizuje vlastizradu ako vyzradenie štátneho tajomstva alebo poskytnutie konzultácií cudziemu štátu , ktoré by poškodzovali bezpečnosť Ruska. Moskva však vytrvalo popiera, že by vyslala svojich vojakov bojovať na Ukrajinu - a to by podľa advokátky vraj musela FSB priznať, ak by chcela Davydovovú odsúdiť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu