Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Panika v Európe, šokujúci zásah Švajčiarska: Pád eura na dno, čaká sa niečo veľké!

Trhy šokovalo rozhodnutie švajčiarskych centrálnych bankárov. Zobraziť galériu (2)
Trhy šokovalo rozhodnutie švajčiarskych centrálnych bankárov. (Zdroj: SITA)

ZÜRICH - Švajčiari sa dnes rozhodli pre radikálny krok. Zrušili limit franku na euro. Akcie mnohých švajčiarskych firiem závratne padli, analytici hovoria o masakri. Šokovali trhy a vystrašili Európu, ktorá s napätím očakáva grécke voľby, po ktorých by sa k moci mohli dostať radikálni marxisti zo Syrizi. Potom by hrozilo vystúpenie Grékov z eurozóny. Toto si nikto v Európe neželá, pretože následne by hrozili obrovské ekonomické problémy!

Švajčiarsko zrušilo limit pre kurz franku, ten následne prudko posilnil. Švajčiarska centrálna banka dnes šokovala finančné trhy zrušením limitu pre kurz domácej meny voči euru, ktorý zaviedla pred viac ako troma rokmi. Švajčiarsky frank po dnešnom rozhodnutí ŠNB posilnil voči jednotnej európskej mene o takmer 30 percent. Banka taktiež ohlásila zníženie úrokových sadzieb na mínus 0,75 percent.

Švajčiarska centrálna banka nečakane ukončila svoju politiku, v rámci ktorej nedovoľovala franku posilniť na viac ako na úroveň 1,2 frankov za euro. Túto politiku centrálna banka Švajčiarska uplatňovala viac ako tri roky. Niekoľko minút po oznámení tohto štvrtkového kroku banky hodnota franku voči euru poskočila o takmer 30 %. "Je to veľmi riskantný krok. Na trhu môžete vidieť reakciu, ktorá je extrémna," povedal Alessandro Bee, ekonóm banky Sarasin.

Behom pár minút sa frank posilnil až o 40 percent. Situácia sa ukľudnila a za 1 euro dostanete v tomto čase 1,0248 franka.
Zobraziť galériu (2)
Behom pár minút sa frank posilnil až o 40 percent. Situácia sa ukľudnila a za 1 euro dostanete v tomto čase 1,0248 franka.  (Zdroj: bloomberg)

Hlavný problém pre švajčiarske firmy je v tom, že silný frank oslabí ich konkurencieschopnosť a export. Následne by mohli spadnúť aj príjmy. Preto akcie firiem oslabili. Dotklo sa to aj výrobcov značkových hodiniek Swatch či dodávateľa cementu Holcim. "Je to masaker", povedal Darren Courtney-Cook zo společnosti Central Markets Investment Management.

"Trhy to úplne zaskočilo," povedal na margo tohto rozhodnutia analytik Jonathan Webb zo spoločnosti Jefferies. Dodal, že ŠNB sa tak pravdepodobne pripravuje na predpokladané zahájenie kvantitatívneho uvoľňovania menovej politiky Európskou centrálnou bankou.

Centrálna banka vo vyhlásení, ktoré zverejnila vo štvrtok, uviedla, že stanovenie maximálneho kurzu voči euru bolo mimoriadnym a dočasným opatrením. Konštatovala, že opatrenie uchránilo švajčiarsku ekonomiku pred vážnym poškodením. "Hoci švajčiarsky frank je stále vysoko, jeho nadhodnotenie sa zmenšilo," uviedla banka.

Za niekoľko minút po zverejnení vyhlásenia centrálnej banky frank prelomil paritu voči euru a dostal sa na úroveň 0,8052 franka za euro. Neskôr časť ziskov okresal a obchodoval sa na úrovni 0,88 franka za euro. "Vysvetlenie, že nadhodnotenie franku sa zmenšilo, bolo vymazané za niekoľko sekúnd," povedal ekonóm banky Sarasin Alessandro Bee. "Dúfajme, že ide o extrémny pohyb, ktorý sa čoskoro znormalizuje. Je to určite nebezpečné pre švajčiarsku ekonomiku," poznamenal.

Blížia sa grécke voľby, marxisti klopú na dvere

Európu strašia parlamentné voľby v Grécku. Konajú sa preto, lebo tamojší parlament nebol schopný na viackrát zvoliť prezidenta a podľa zákonov sa museli vypísať nové voľby. Uskutočnia sa 25. januára. Tie opäť vyvolali obavy z možného odchodu krajiny z eurozóny. Dôvodom obáv sú prieskumy verejnej mienky, ktoré naznačujú, že voľby by mohla vyhrať Koalícia radikálnej ľavice (SYRIZA). Tá je známa svojím negatívnym postojom k úsporným opatreniam, ktoré výmenou za finančnú pomoc presadili medzinárodní veritelia. Otvorene sa hlási k marxizmu, vymazaniu dlhov a programovému komunizmu.

Strana už dala najavo, že sa obráti na ostatných členov eurozóny s požiadavkou na odpustenie časti gréckeho dlhu. S tým ale ostatné členské štáty podľa všetkého súhlasiť nebudú, nakoľko súhlas by mohol viesť k podobným požiadavkám aj zo strany iných vysoko zadlžených krajín, dodala Moody's. Írsky minister financií Michael Noonan sa pridal na stranu Grékov, ktorí chcú debatovať o odpustení dlhov Talianska, Grécka či Španielska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu