Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Poliaci pátrajú po ponorke z čias druhej svetovej vojny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Poľsko vyšle v tomto roku do Severného mora dva tímy výskumníkov, ktorí budú pátrať po ponorke Orzel z čias druhej svetovej vojny. Ponorka zmizla v máji roku 1940 po tom, ako v rámci spojeneckých námorných operácií vyplávala z prístavu na východe Škótska. Informovala o tom agentúra AP.

Oba pokusy nájsť stratenú ponorku sa uskutočnia pod vedením poľského ministerstva kultúry a Národného múzea námorníctva v meste Gdansk.Ponorka Orzel, ktorú v roku 1938 postavili v holandských lodeniciach De Schelde, bola zaradená do výzbroje poľského vojenského námorníctva v roku 1939 a po 1. septembri toho istého roku, keď vojská nacistického Nemecka prepadli Poľsko, sa zúčastňovala bojov proti nemeckým lodiam.

Ešte v septembri plavidlo zadržali v Talline, metropole v tom čase neutrálneho Estónska, ale posádke sa s ním podarilo uniknúť. V rámci spojeneckých námorných operácií potom ponorka plnila hliadkovacie a eskortné úlohy pod velením britského vojenského námorníctva. Koncom mája 1940 však vyplávala zo škótskeho prístavu Rosyth a viac sa nevrátila. Od roku 2008 sa uskutočnilo niekoľko pokusov o jej nájdenie, avšak ani jeden z nich nebol úspešný.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu