Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

USA nebude nikto diktovať, varuje Obama: KĽDR sa vyhráža jadrovými zbraňami!

Kim Čong-Un Zobraziť galériu (2)
Kim Čong-Un (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Severná Kórea v sobotu pohrozila rozšírením svojho jadrového arzenálu v reakcii na pokračujúce „americké nepriateľstvo“, ktoré viedlo k prijatiu rezolúcie OSN, podľa ktorej by sa mali najvyšší predstavitelia KĽDR zodpovedať pred Medzinárodným trestným súdom (ICC) za porušovanie ľudských práv. Severná Kórea zároveň popiera obvinenia americkej FBI zo zodpovednosti za hackerský útok proti filmovej spoločnosti Sony Pictures.

Severná Kórea v sobotu pohrozila rozšírením svojho jadrového arzenálu v reakcii na pokračujúce „americké nepriateľstvo“, ktoré viedlo k prijatiu rezolúcie OSN, podľa ktorej by sa mali najvyšší predstavitelia KĽDR zodpovedať pred Medzinárodným trestným súdom (ICC) za porušovanie ľudských práv.

Podľa severokórejského ministerstva zahraničia, ktorého vyhlásenie citovala agentúra KCNA, je stále jasnejšie, že Spojené štáty chcú zaútočiť proti KĽDR pod zámienkou ochrany ľudských práv. "Keďže je jasné, že nepriateľská politika USA má za cieľ inváziu KĽDR po zámienkou ľudských práv, myšlienka denuklearizácie Kórejského polostrova už nemá zmysel," uviedlo ministerstvo, podľa ktorého KĽDR je nútená začať posilňovať svoje obranné kapacity.

Valné zhromaždenie OSN odhlasovalo vo štvrtok rezolúciu vyzývajúcu, aby boli najvyšší predstavitelia KĽDR postavení pred ICC za zločiny porušovania ľudských práv. O tejto otázke však definitívne musí rozhodnúť Bezpečnostná rada, najvyšší orgán OSN. Vyšetrovatelia OSN pred časom zverejnili správu, podľa ktorej existuje dostatok dôkazov na podanie žaloby na pôde ICC v prípade najvyšších predstaviteľov režimu v KĽDR vrátane lídra krajiny Kima Čong-una. 

Zahraničnopolitickí analytici pochybujú, že by KĽDR svoje hrozby dodržala, pretože jadrový test a zbrojenie by opäť viedli k prijatiu sankcií a zmarili by snahy Severu o prilákanie zahraničných investícií v záujme posilnenia krachujúcej ekonomiky. Severná Kórea uskutočnila jadrové testy v rokoch 2006, 2009 a 2013. Medzinárodné spoločenstvo reagovalo prijatím diplomatických a ekonomických sankcií.

Severokórejský diplomat pri OSN, Kim Song, pre agentúru AP však zároveň podotkol, že satirický film The Interview z produkcie Sony Pictures, ktorého sa kauza týka, očierňuje jeho krajinu. "Je to zosmiešňovanie našej suverenity, čo odmietame," uviedol Kim.

Spomínaná komédia opisuje prípravu atentátu na severokórejského vodcu Kim Čong-una. Hollywoodske filmové štúdiá boli tento týždeň donútené zrušiť premiéru filmu po tom, čo sa viaceré americké siete kín rozhodli film nepremietať kvôli hrozbe násilných útokov zo strany hackerov. Hackeri sa vyhrážali aj radovým divákom, ktorí by mali v pláne ísť si film pozrieť do kina.

Americký Federálny vyšetrovací úrad (FBI) včera vo vyhlásení uviedol, že má dostatok dôkazov na to, aby zodpovednosť za pirátske útoky na počítačové servery filmovej spoločnosti prisúdil Severnej Kórei.

Severná Kórea prisľúbila dnes oživenie svojej "jadrovej sily" ako protiváhy k nepriateľskej politike Washingtonu. Tvrdí, že ju Spojené štáty pod zámienkou porušovania ľudských práv plánujú napadnúť.

"Teraz sa nepriateľská politika s cieľom napadnúť našu krajinu pod zámienkou porušovania ľudských práv stala zjavná. Myšlienka denuklearizácie Kórejského polostrova je už sama o sebe neplatná," povedal hovorca rezortu diplomacie, ktorého citovala severokórejská agentúra KCNA.

"Naše snahy posilniť našu obrannú vojenskú silu, vrátane tej jadrovej, sa v každom smere zdvojnásobia," uvádza sa vo vyhlásení rezortu zahraničia KĽDR.

Členské štáty OSN vyzvali vo štvrtok bezpečnostnú radu, aby zvážila nahlásenie KĽDR Medzinárodnému trestnému súdu (ICC) v Haagu za zločiny proti ľudskosti. Správa Vyšetrovacej komisie OSN z februára tohto roka detailne popisuje rozsiahle zneužívanie zo strany severokórejského režimu, vrátane väzenských táborov, systematického zneužívania, hladovania a vraždenia, ktoré je porovnateľné so zverstvami z obdobia nacizmu, napísala agentúra Reuters.

Stiahnutie filmu bolo chybou, budeme reagovať, tvrdí Obama

Americký prezident Barack Obama dnes uviedol, že filmová spoločnosť Sony Pictures "urobila chybu", keď po hackerskom útoku a vyhrážkach pripisovaných Severnej Kórei stiahla satirickú komédiu Šialené interview.

Sony Pictures, americká dcérska firma koncernu Sony, zrušili vianočnú premiéru filmu, v ktorom naverbuje CIA dvoch novinárov, aby spáchali atentát na severokórejského vodcu Kim Čong-una, po tom, ako ho veľké siete kín odmietli premietať v dôsledku vyhrážok hackerov, uviedla agentúra Reuters.

Obama na koncoročnej tlačovej konferencii po otázkach novinárov o kauze uviedol, že síce chápe obavy filmovej spoločnosti, avšak želal by si iné rozhodnutie. Stiahnutie filmu podľa neho vysiela zlý signál o autocenzúre.

"Nemôžeme mať spoločnosť, v ktorej nejaký diktátor niekde môže začať zavádzať cenzúru tu v Spojených štátoch," vyhlásil Obama. "Pretože keď niekto dokáže zastrašovaním prinútiť ľudí, aby nezverejnili satirický film, predstavte si, čo začne robiť, keď uvidí dokument alebo správy, ktoré sa mu nepáčia," dodal.

USA budú podľa šéfa Bieleho domu na hackerský útok "reagovať primerane a tam, vtedy a tak, ako si zvolíme". Bližšie podobnosti odmietol zverejniť, dodáva agentúra DPA.

Čínsky denník kritizoval USA za zosmiešňovanie severokórejského vodcu

Čínsky štátny denník Global Times kritizoval Spojené štáty za komédiu Šialené interview, ktorá zosmiešňuje severokórejského vodcu Kim Čong-una.

"Bez ohľadu na to, ako sa americká spoločnosť pozerá na Severnú Kóreu a Kim Čong-una, Kim je stále vodcom krajiny. Zlomyseľné zosmiešňovanie Kima je len výsledkom nezmyselnej kultúrnej arogancie," citoval dnes spravodajský server Sputnik denník Global Times.

Čínsky denník taktiež napísal, že Spojené štáty by mali prejaviť viac úcty voči iným krajinám. "Mali by prejaviť slušné správanie namiesto prílišnej agresivity. Americké elity by nemali len rozprávať ako džentlmeni, ale mali by sa tak aj správať," uviedol denník.

Podľa medializovaných informácií sa spoločnosť Sony Pictures rozhodla zrušiť premiéru snímky o atentáte na severokórejského lídra. Stalo sa tak po hackerskom útoku skupiny Strážcovia mieru na počítačové siete spoločnosti. Skupina zároveň pohrozila útokmi na všetky americké kiná, ktoré by film premietali.

Americký Federálny vyšetrovací úrad (FBI) v piatok oznámil, že má dôkaz o účasti Severnej Kórey na hackerskom útoku. Severná Kórea však obvinenie odmietla.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu