Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V Sýrii objavili najhľadanejšieho nacistu: Toto monštrum poslalo 14-tisíc Slovákov do plynu!

Alois Brunner v čase jeho zverstiev Zobraziť galériu (3)
Alois Brunner v čase jeho zverstiev (Zdroj: Profimedia)

DAMASK - Masový vrah, zodpovedný za smrť viac ako 128-tisíc Židov počas druhej svetovej vojny, dlhé roky unikal spravodlivosti. Bývalý kapitán SS Alois Brunner a „najlepší muž“ Adolfa Eichmanna sa celý čas beztrestne ukrýval v Sýrii, kam v roku 1950 utiekol pred trestom. Podľa informácií nemeckej tajnej služby naďalej pokračoval v mučení ľudí!

Bývalý agent nemeckej tajnej služby, ktorý slúžil na Blízkom východe, dosvedčil, že Alois Brunner zomrel pred štyrmi rokmi v Damasku, kde prežil 65 rokov v zdraví. Dokonca prežil dva pokusy o bombové atentáty zo strany izraelskej tajnej služby Mossad v roku 1961 a 1980, pri ktorých prišiel o niekoľko prstov a oko! Na druhý breh odišiel až vo veku 98 rokov a do poslednej chvíle neprejavil ani najmenšiu ľútosť za svoje činy. Ľutoval iba jedinú vec – že neposlal na smrť ešte viac Židov, informoval spravodajský server Express.co.uk.

Dvorný mučiteľ sýrskeho prezidenta

Brunner údajne pracoval po úteku do Sýrie ako vládny poradca prezidenta Hafíza al-Asada a stal sa jeho dvorným sadistom pri mučiacich praktikách zajatcov. Rafinovane použil falošný pas a vystupoval počas úteku ako vyslanec Červeného kríža. Identitu sa mu podarilo utajiť aj vďaka tomu, že sa dala ľahko zameniť s identitou iného dôstojníka SS Antona Brunnera, ktorý bol neskôr popravený. Najprv cestoval do Ríma, a potom do Egypta, kde si dokonca prenajal izbu v židovskej rodine a pracoval ako predajca zbraní! V roku 1985 sa vyjadril, že Židia, u ktorých býval, boli skutočne príjemní ľudia.

V Sýrii objavili najhľadanejšieho
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Po príchode do Sýrie v roku 1950 vystupoval pod pseudonymom Dr. Georg Fischer a údajne pracoval pre sýrsku vládu, ktorá ho chránila. „Bol to expert na rozličné druhy mučenia,“ povedal lovec nacistov doktor Efraim Zuroff z inštitútu Simona Wiesenthala, globálnej organizácie na ochranu ľudských práv. Podľa Zuroffa dostal inštitút informácie o Brunnerovi z dôveryhodného zdroja.

Odmena 50 000 eur za jeho dolapenie!

„Pozostalých po obetiach, ktoré poslal na smrť, je veľmi veľa a je spravodlivé povedať, že ľudia, ktorí trpeli v jeho rukách, by si priali, aby bol potrestaný, ale budú sklamaní. Nie je to jediný nacistický zločinec, ktorý sa dostal preč a unikol trestu,“ povedal Zuroff.

V Sýrii objavili najhľadanejšieho
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Podľa Zuroffa bol Brunner pravou rukou Adolfa Eichmanna: „Kým Eichmann vypracoval všeobecný plán na vyhladzovanie Židov, Brunner bol jeho vykonávateľom.“ Organizoval deportácie 47 000 rakúskych, 44 000 gréckych, 23 500 francúzskych a 14 000 slovenských Židov do koncentračného tábora. „Väčšina z nich bola zavraždená,“ dodal Zuroff.

Presný dátum smrti Aloisa Brunnera nie je známy, ale pravdepodobne zomrel v roku 2009 alebo 2010 a pochovaný je niekde v Damasku. Bol zapísaný na zozname najhľadanejších vojnových nacistických zločincov, za ktorého dolapenie bola podľa nemeckého denníka Bild vypísaná odmena 50 000 eur! 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu