Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Tisíce Fínov opustili luteránsku cirkev po schválení homosexuálnych manželstiev

Kari Mäkinen
Kari Mäkinen (Zdroj: SITA)

HELSINKI - Takmer 8000 ľudí odišlo z radov fínskej evanjelickej luteránskej cirkvi po tom, čo parlament schválil homosexuálne manželstvá, informoval v nedeľu fínsky server Yle News.

Podľa neho spôsobil masový odchod ľudí z cirkvi postoj fínskeho arcibiskupa Kariho Mäkinena, ktorý zákon podporil a povedal, že z jeho schválenia "má radosť". Odchod ľudí z cirkvi bude mať zrejme vplyv aj na príjmy luteránskej cirkvi, keďže takmer 8000 osôb prestane platiť cirkevné poplatky, poznamenal spravodajský server Sputnik.

Fínsky parlament schválil občiansku iniciatívu za legalizáciu manželstiev homosexuálov 28. novembra. Homosexuálne dvojice vo Fínsku mohli od roku 2002 uzatvárať registrované partnerstvá, ale až dosiaľ bola táto krajina jedinou v škandinávskom regióne, ktorá nepovoľovala homosexuálne manželstvá. Fínsko je teraz 12. európskym štátom, kde sú legálne.

Pri hlasovaní podporilo túto právnu úpravu 105 poslancov parlamentu a 92 bolo proti. Väčšina odporcov argumentovala, že všetky deti by mali mať právo na otca a matku. Opatrenie odstráni vo Fínsku rozdiely medzi zväzkami homosexuálnych osôb a heterosexuálnymi manželstvami a zároveň poskytne homosexuálnym dvojiciam rovnaké práva na adopciu detí a na používanie spoločného priezviska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu