Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Škandál zrady NATO: Francúzsku stranu, ktorá sa môže dostať k moci, platia z Ruska!

Marine Le Pen
Marine Le Pen (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Francúzsku nacionalistku podporujú Rusi. Aspoň to tak vyzerá, pretože si zobrala pôžičku z Prvej česko-ruskej banky. Tú vlastní Roman Popov, ktorý má dobré kontakty na politický establišment v Kremline. Ide o sumu 9 miliónov eur. Podľa krajne pravicovej líderky jej nikto iný nechcel požičať.

Marine Le Pen je francúzska politička, momentálne vedie krajne pravicový Národný front. Je to tretia najväčšia francúzska politická strana. Pôžičku, ktorú si zobrali, obhajuje. Pokladník Wallerand de Saint-Just to takto vysvetľoval. "Dlho sme hľadali pôžičku, aby sme utiahli našu finančnú kampaň. No každá fracnúzska, ale aj európska banka, nám odmietli požičať čo i len jeden cent," povedal portálu euobserver.com.

"Tak sa pán Schaffhauser rozhodol...keďže má dobré vzťahy s Ruskom, hľadať banku tam," povedal Saint-Just a podporil svojho podpredsedu. Zároveň odmietol, aby Rusi ovplyvňovali pomocou peňazí ich politiku. S majiteľom banky Popovom sa nepozná. Jedná iba s vedením banky.

Europoslankyňa a šéfka strany Le Penová povedala, že je hanba, aby im domáce banky nepožičali. "Požičali sme si od prvej banky, ktorá bola dostupná. Nie je to žiadny škandál. Škandál je to, že nám žiadna francúzska banka nechcela požičať".

Aj ona odmieta ruský vplyv na stranu. "To je urážlivé a nehorázne obivnenie. My už dávnejšie sme fanúšikmi Ruska," povedala portálu. Ona sama obdivuje Putina a kritizuje Západ za ukrajinskú krízu. V europarlamente jej stúpenci blokovali protiruské sankcie.

Francúzsky denník Le Monde na zaťiatku roka informoval, že členovia Národného frontu sa stretli vo Viedni s ruskou delegáciou. Zúčastnili sa toho aj ďalšie krajne pravicové strany z Európy, aby prediskutovali "Európsky liberalizmus a homosexualitu". Národný front Le Penovej sa pred voľbami do Európskeho parlamentu nachádzal na prvej priečke popularity. Le Penová by podľa septembrového prieskumu dokonca triumfovala v prezidentských voľbách! Ide teda o nezanedbateľnú politickú silu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu