Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Putin sa vyhráža útokom na Európu: Obsadím vás za 2 dni, pomoc kolaborantov z NATO!

(Zdroj: Profimedia)

BRUSEL - Putin znepokojil ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, keď v rozhovore s ním uviedol, že Rusko zvažuje okupáciu Kyjeva. Ohrozené sú však aj pobaltské krajiny, Poľsko, Rumunsko a všetky členské krajiny NATO a EÚ.

Ruský prezident nedávno opäť zdvihol varovný prst, keď spomínal vstup svojich vojenských jednotiek nielen na územia členských štátov NATO a Európskej únie pri príležitosti varovania, ktoré sa malo týkať okupácie Kyjeva.

„Keď budem chcieť, budú ruskí vojaci o dva dni nielen v Kyjeve, ale aj v Rige, Vilniuse, Tallinne, Varšave a Bukurešti,“ povedal Vladimir Putin podľa nemeckého denníka Süddeutsche Zeitung. Ukrajinský prezident Porošenko citoval jeho slová predsedovi Európskej komisie José Manuelovi Barrosovi na piatkovom stretnutí v Kyjeve.

Už začiatkom septembra však médiá priniesli informácie o Putinovom upozornení José Manuela Barrosa na to, že môže kedykoľvek dobyť Kyjev. Inkriminovaný rozhovor sa však stretol s ostrou kritikou zo strany Ruska za zverejnenie obsahu súkromného rozhovoru. Slová boli údajne vytrhnuté zo širšieho kontextu.

Kým doteraz ruský prezident nemieril svojimi výrokmi na krajiny Európskej únie či NATO, teraz sa odvolával na zahraničné spojenectvá, prostredníctvom ktorých je schopný zariadiť, aby dôsledky rozhodnutí, ktoré poškodia Rusko, mali vplyv aj na iné krajiny - podľa želania ruských vládnych predstaviteľov.

Ako ďalej píše nemecký denník, niektoré krajiny, konkrétne Slovensko, Maďarsko a Cyprus, vyjadrili svoj nesúhlas s tvrdšími ekonomickými sankciami proti Rusku, ktoré boli vďaka nim prijaté až po ďalších rokovaniach. Ich vládni predstavitelia majú voči Putinovej administratívne aj miernejšiu rétoriku, upozorňuje médium.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu