Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ďalší krvavý konflikt: V bojoch medzi Azerbajdžancami a Arméncami 15 mŕtvych

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BAKU/JEREVAN/MOSKVA - Pätnásť ľudí zahynulo v uplynulých dňoch pri najnovších šarvátkach medzi vojakmi Azerbajdžanu a etnickými Arménmi z odštiepeneckého Náhorného Karabachu. Rusko vyzvalo na ukončenie násilností.

Azerbajdžanské ministerstvo obrany dnes oznámilo, že prišlo celkovo o 12 vojakov. Sily medzinárodne neuznanej Náhornej karabašskej republiky informovali o troch svojich mŕtvych. Podľa agentúry RIA Novosti sa konflikt odohral na hranici.

Rusko reagovalo vyhlásením, že ďalšia eskalácia násilia je neprijateľná. "Vnímame udalosti z posledných dní ako vážne porušenie dohôd o prímerí a deklarovaných zámerov dosiahnuť reguláciu (konfliktu) politickými prostriedkami," citovala ruské ministerstvo zahraničných vecí agentúra Reuters.

Agentúra AP uviedla, že Náhorný Karabach a niektoré priľahlé územia sú pod kontrolou arménskych vojakov a miestnych etnických Arménov od roku 1994, keď vojnu s Azerbajdžanom ukončilo prímerie. Technicky sú Arménsko a Azerbajdžan stále vo vojnovom stave. Obe strany často informujú o útokoch pozdĺž línie prímeria. Najnovšie násilnosti sú však najhoršie za posledných mnoho rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu