Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mladí Židia z celého sveta pochodujú v Osvienčime

Ilustračné foto
Ilustračné foto

OSVIENČIM - Tisíce mladých Židov z celého sveta sa zúčastňujú na pochode medzi dvoma časťami nacistického koncentračného tábora Osvienčim-Birkenau v Poľsku, aby si tak pripomenuli obete holokaustu, hlavne 430 000 zavraždených maďarských Židov.

Každoročný tichý pochod sa začal v pondelok po zaznení baranieho rohu (šofar) pri bráne s nápisom Arbeit macht frei (Práca oslobodzuje). Účastníci v modrých pršiplášťoch s izraelskou vlajkou prechádzajú trojkilometrovú vzdialenosť od brány tábora v Osvienčime do Birkenau, kde maďarský prezident János Áder prehovorí na pamiatku obetí.

Počas druhej svetovej vojny zabili nacisti v Osvienčime 1,1 milióna ľudí, väčšinou Židov, no tiež Rómov, Poliakov a príslušníkov iných národností.

V pondelok si v Izraeli zvukmi sirén pripomenuli šesť miliónov Židov, ktorí zomreli počas nacistického holokaustu za druhej svetovej vojny. Každoročný rituál, ktorý sa uskutočnil ráno, je súčasťou

Pamätného dňa holokaustu, ktorý je jedným z najvýznamnejších dní v izraelskom kalendári. Sirény zastavili premávku autobusov a áut, ľudia stáli mlčky pri svojich vozidlách a prejavovali úctu obetiam. Chodci rovnako ticho stáli a rozjímali.

Rozhlasové a televízne stanice v tento deň prinášajú dokumenty o nacistickej genocíde a rozhovory s tými, ktorým sa ju podarilo prežiť. Spomienkové ceremónie sa konajú naprieč celou krajinou. Mená zabitých budú čítať v parlamente neskôr počas dňa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu