Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Lekár urobil počas jednoduchej operácie pokus na pacientovi: Ten kvôli tomu umrel!

 Ilustračný obrázok
Ilustračný obrázok (Zdroj: SITA)

SUŠICE – Bohuslav prišiel do nemocnice v českých Sušiciach na plánovanú obyčajnú operáciu pruhu. Deň po zákroku sedemdesiatštyriročný pacient zomrel. Podľa sudcu sa tak stalo kvôli pochybeniu pri samotnej operácii, ale aj zanedbaním následnej starostlivosti. Nemocnica teraz musí zaplatiť takmer trištvrte milióna českých korún.

Muž (†74) prišiel do nemocnice, pretože ho mali operovať na pruh. Zákrok to bol plánovaný a každý predpokladal zdarný koniec. Deň po operácii však pacient zomrel. Súd rozhodol, nemocnica teraz musí zaplatiť odškodné vo výške takmer trištvrte milióna českých korún. Rozsudok je právoplatný, nemocnica  s odvolaním sa na Krajský súd v Plzni neuspela.

Osudová operácie sa konala ešte pred piatimi rokmi. Lekár sa vtedy z nepochopiteľných príčin rozhodol nad rámec potrebného. Po zoperovaní pruhu pristúpil k vyoperovaniu slepého čreva. Pri tom však nevedomky poškodil cievu, ktorá krvácala do brušnej dutiny, následkom čoho muž zomrel. Lekári totiž včas neodhalili nebezpečné vnútorné krvácanie.

Súd vidí vinu v tom, že pacienta ešte mohli zachrániť, keby pre neho zabezpečili dostatočnú pooperačnú starostlivosť, pri ktorej by odhalili vnútorné krvácanie. Pochybil chirurg, ktorý urobil nadbytočný zákrok, a teda odstránil slepé črevo. Podľa senátu tento krok nebol nutný pre ochranu zdravia či života pacienta.

"Toto pochybenie viedlo k dlhotrvajúcemu krvácanie do dutiny brušnej, kolapsu a smrti pacienta. Pooperačné komplikácie mohli byť včas rozpoznané a pacientov život zachránený, keby lekári dôslednejšie sledovali jeho zdravotný stav, čo bolo v technických i personálnych možnostiach nemocnice," konštatoval sudca.

Ako uvádzajú novinky.cz, sudca označil pooperačnú starostlivosť o Bohuslava za laxnú a neodbornú, vykazujúcu závažné nedostatky. Upozornil na fakt, že u pacienta nikto nekontroloval základné životné funkcie, ani príjem a výdaj tekutín, či telesnú teplotu.

"Smrť pacienta je priamym dôsledkom reťazca pochybenia zo strany lekárskeho personálu nemocnice," konštatoval sudca. 

Právny zástupca pozostalých je s rozsudkom spokojný. Podľa neho súd vykonal poctivé a dôkladné dokazovania, čomu zodpovedá aj rozsudok. Senát uznal slová advokáta, že Bohuslavovo úmrtie bolo v príčinnej súvislosti s konaním lekárov ako pri operácii, tak predovšetkým pri následnej pooperačnej liečbe.

Nemocnica sa však bráni a zvažuje dovolanie na Najvyšší súd v Brne. Dôvodí tým, že pacient si zranenia privolal sám, keď po operácii vstal bez dovolenia lekára z lôžka. Toto tvrdenie pred súdom jednoznačne vyvrátil súdny znalec.

Zakladateľom nemocnice v Sušiciach je mesto. Prípadom sa zaoberala aj polícia. Tá ho uzavrela s tým, že za smrť pacienta nie je nikto trestne zodpovedný.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu