Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Reportáž o Slovensku, Kotlebovi a Rómoch: Podľa zahraničných novinárov vládne medzi Rómami strach!

Marian Kotleba je vraj príčinou rastúceho strachu medzi Rómami.
Marian Kotleba je vraj príčinou rastúceho strachu medzi Rómami. (Zdroj: afp, sita)

BRATISLAVA/BREZNO - Spravodajská agentúra AFP si posvietila na život Rómov v Banskobystrickom kraji po tom, čo sa do čela regiónu dostal nacionalista Marian Kotleba a treba povedať, že sa ho vôbec nesnažila vykresliť v pozitívnom svetle. Priestor na vyjadrenie dostali nielen tamojší Rómovia, ale samozrejme aj samotný "pôvodca" ich údajného rastúceho strachu. Šancu však nevyužil. Každopádne sa tak Slovensko opäť raz dostalo do centra pozornosti zahraničných médií.

Po novembrových župných voľbách svietilo meno Mariana Kotlebu z tituliek nielen všetkých domácich, ale aj zahraničných denníkov či internetových portálov. Tie neváhali informovať o tom, že v Banskobystrickom kraji zvíťazil pravicový radikál či extrémista a vyjadrovali obavy nad smerovaním Slovenska, ale aj celej Európy. Veľké haló síce rýchlo utíchlo, ale zdá sa, že sa naň úplne nezabudlo.

Svedčí o tom iniciatíva agentúry AFP, ktorej zastúpcovia dali teraz priestor na vyjadrenie Rómom bývajúcim v regióne, županovi Marianovi Kotlebovi, ale aj našim analytikom, aby zhodnotili, ako sa s odstupom času situácia vyvinula. Článok, ktorý priniesli, sa začína slovami: "Päť malých rómskych chlapcov zdoláva februárový chlad iba v tričkách a kope si loptu pred schátranou budovou v Brezne, stredné Slovensko, zatiaľ čo sa rodičia na nich ustarostene dívajú".

"Dáša Bučeková, 40-ročná matka dvoch detí, má problémy so spánkom, pretože Marian Kotleba, ultra nacionalista známy protirómskou kritikou, bol zvolený za župana ospalého regiónu Banská Bystrica pred dvomi mesiacmi," píše sa ďalej v texte a nasleduje citát Bučekovej, ktorá nemá doma tečúcu vodu a zdieľa jednu spálňu s manželom a deťmi: "Máme strach, že príde a vykopne nás z našich domov. Volá nás parazitmi žijúcimi z podpory, ale ja by som rada pracovala, keby mi prácu ponúkol."

Ťažké ekonomické časy vraj vyvolali nárast krajne pravicového extrémizmu v Európe a Slovensko ako člen eurozóny nie je výnimkou. Kotlebovi sa podľa AFP podarilo získať politický úspech tým, že si z početnej a chudobnej rómskej menšiny spravil obetného baránka.

AFP ďalej spomína, že podľa nášho ministerstva práce je okolo 60 percent zo všetkých 400-tisíc Rómov na Slovensku plne integrovaných do spoločnosti. Zvyšok žije v úplnej chudobe bez elektriny, kanalizácie a tečúcej vody, a to väčšinou na juhu a východe krajiny, kde sú nízke platy a každý štvrtý občan je nezamestnaný.

"Nedávny prieskum verejnej mienky ukázal  že prvýkrát v histórii by sa jeho krajne pravicová strana Naše Slovensko mohla dostať vo voľbách v roku 2016 do parlamentu," nezabudla pripomenúť AFP s tým, že Kotleba v župných voľbách porazil aj protikandidáta zo Smeru. Agentúra chcela dať priestor na rozhovor aj samotnému Kotlebovi, ten to však vraj odmietol. Jeho hovorca iba potvrdil, že strana sa zapojí aj do májových volieb do Európskeho parlamentu.

AFP oslovila aj slovenského politológa Mariána Leška, ktorý sa vyjadril, že na Slovensku existoval vždy dopyt po nacionialistickej strane. Odborníčka na extrémizmus z Univerzity Komenského Alena Kluknavská zase dodala, že Kotleba sa predáva ako ochranca "slušných" ľudí proti "rómskym parazitom" a skorumpovaným politikom. Politici totiž zatvárali oči pred biedou Rómov, čo len poslúžilo k prehĺbeniu ich marginalizácie a sociálneho odporu k nim.

"Hlasoval som za neho (Kotlebu), pretože treba niečo s Rómami urobiť," povedal Ondrej Vegh z Hronca agentúre a dodal: "Nepracujú, vláda im dáva výhody a domy, zatiaľ čo nerómovia otročia za nízke platy a zadarmo nedostanú nič".

Kotleba totiž okrem iného navrhuje zamestnávanie nezamestnaných pri stavaní škôl, nemocníc, domov a ciest namiesto najímania drahých súkromných ​​firiem. O tom si však napríklad 40-ročný majiteľ kvetinárstva Vladimír Petro myslí svoje: "Zahodiť stroje a nezamestnaní majú stavať cesty lopatami a kladivami? To je naivné, návrat do 18. storočia."

AFP ešte na záver dodala, že Kotleba má zatiaľ obmedzené možnosti, pretože v banskobystrickom zastupiteľstve dominujú poslanci za stranu Smer. Pripomenula, že bol opakovane zadržaný a obvinený z prejavov nenávisti, no nikdy ho neodsúdili. Pred desiatimi rokmi založil dnes už rozpustenú krajne pravicovú stranu Slovenská pospolitosť, ktorá propagovala rasovú nenávisť. A ešte niečo: Kotleba s tenkými čiernymi fúzikmi sa vraj rád necháva volať Vodca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu