Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Rusko rozmiestnilo pri hraniciach s NATO taktické rakety: Hrozí konflikt?

raketa Iskander
raketa Iskander (Zdroj: bild.de)

BERLÍN / MOSKVA - Ruská armáda rozmiestnila pri hraniciach s NATO niekoľko batérií mobilných taktických rakiet Iskander-M, ktoré majú byť odpoveďou na budovanie amerického protiraketového štítu. S odvolaním sa na výzvedné satelitné snímky to dnes oznámil nemecký denník Bild. Rusko informácie nemeckého denníka nekomentovalo.

Najmenej desať raketových komplexov bolo podľa Bildu rozmiestnených počas posledných dvanástich mesiacov v Kaliningradskej oblasti a takisto pozdĺž hraníc pobaltských štátov Litvy, Lotyšska a Estónska. Rakety s dosahom asi 500 kilometrov môžu niesť konvenčné alebo jadrové hlavice a zasiahnuť môžu prakticky ktorýkoľvek cieľ na území Poľska. Z Kaliningradskej oblasti do Berlína je to vzdušnou čiarou 527 kilometrov, píše Bild.

O možnosti rozmiestniť Iskandery ako reakciu na americkú protiraketovú obranu hovoril už v roku 2011 vtedajší ruský prezident a terajší premiér Dmitrij Medvedev. Vysoko mobilná a mimoriadne presná zbraň môže byť použitá k útoku na protivzdušnú a protiraketovú obranu nepriateľa. Raketa, označovaná v NATO ako SS-26 Stone, má presnosť zásahu okolo piatich metrov a doba prípravy k jej odpáleniu je maximálne štvrť hodiny.

Účinná zbraň proti raketám Iskander podľa západných zdrojov fakticky neexistuje. Spoľahlivou ochranou nie je ani americký protiraketový systém Patriot, ktorý chcú Spojené štáty trvalo rozmiestniť v Poľsku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu