Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nelson Mandela ukončil svoju životnú púť v dedine, kde vyrastal

Bývalá manželka Mandelu Winnie Madikizela-Mandela, prezident JAR Jacob Zuma, Vdova po Mandelovi Graca Machel Zobraziť galériu (5)
Bývalá manželka Mandelu Winnie Madikizela-Mandela, prezident JAR Jacob Zuma, Vdova po Mandelovi Graca Machel (Zdroj: SITA)

PRETÓRIA - Uložením rakvy do hrobu na rodinnom pozemku sa zavŕšil dnešný pohreb niekdajšieho juhoafrického prezidenta a legendárneho bojovníka proti apartheidu Nelsona Mandelu vo východokapskej dedine Qunu, kde Mandela vyrastal, prežil väčšinu svojho detstva a želal si v nej byť aj pochovaný.

"V tej dedine som prežil zopár najšťastnejších rokov svojho chlapčenského veku a odtiaľ pochádzajú moje najranejšie spomienky," napísal Mandela vo svojom životopise s názvom Long Walk to Freedom (Dlhá cesta k slobode).

"Aj keď tá dlhá cesta sa z fyzického hľadiska už skončila, naša vlastná cesta pokračuje," povedal v smútočnom prejave juhoafrický prezident Jacob Zuma. "Vďaka ti za to, že v našich ťažkých životných chvíľach si bol všetkým tým, čo sme vtedy od teba ako vodcu chceli a potrebovali," povedal Zuma, citovaný agentúrou Sinchua.

Samotného pohrebu sa zúčastnilo iba približne 450 z celkového počtu piatich tisícok hostí celého pohrebného obradu. Pred vložením truhly do zeme preleteli nad miestom vrtuľníky s juhoafrickými štátnymi vlajkami a stíhacie lietadlá.

Na pohrebnom obrade vo veľkom stane, vztýčenom na tento účel v Qunu, sa zúčastnilo približne 4500 ľudí vrátane najvyšších predstaviteľov niekoľkých štátov a celebrít - britského princa Charlesa či americkej moderátorky Oprah Winfrey, píše agentúra DPA.

Pohreb celebroval metodistický biskup Don Dabula, rodinný kaplan Mandelovcov, informovala agentúra DPA. "Svojou nekonečnou láskou ku každej rase, kmeňu a národu si dal vznik novému svetu," povedal Dabula vo svoje chváloreči na zosnulého juhoafrického štátnika.

Precítenú poctu vzdal Mandelovi jeho niekdajší spoluväzeň, v súčasnosti 84-ročný Ahmed Kathrada, ktorý s ním pre vzdor voči apartheidu strávil za mrežami 26 rokov. Kathradu prepustili v roku 1989, rok pred Mandelom.

Niekdajší Mandelov spoluväzeň Ahmed Kathrada
Zobraziť galériu (5)
Niekdajší Mandelov spoluväzeň Ahmed Kathrada  (Zdroj: SITA)

Kathrada nazval Mandelu "vysokým, zdravým, silným mužom a boxerom, väzňom, ktorý sa poľahky dokázal obracať krompáčom i lopatou, keď ostatní už nevládali".

"A teraz sa nevyhnutné stalo skutočnosťou - opustil nás, aby sa pripojil k 'A skupine' ANC (Afrického národného kongresu)," povedal obrazne Kathrada a následne vymenoval ďalších už zosnulých oddaných bojovníkov proti apartheidu, akými boli napríklad Walter Sisulu či Oliver Tambo.

"Keď zomrel Walter (2003), stratil som otca, teraz som stratil brata," vyznal sa Kathrada zlomeným hlasom pred pohrebnými hosťami. "Môj život je prázdny. A neviem, kto by ho teraz mohol zmeniť. Ďakujem ti," uzatvoril svoju pohrebnú reč Mandelov dlhoročný spoluväzeň.

Na prvého prezidenta Juhoafrickej republiky (JAR) čiernej pleti (1994-99) si svet spomína so cťou predovšetkým pre jeho podiel pri mierovom ukončení tri storočia trvajúcej rasistickej belošskej vlády v Južnej Afrike. 

Mandela zomrel 5. decembra vo veku 95 rokov na pľúcnu infekciu a jeho telesné pozostatky budú dnes napoludnie uložené do hrobu na rodinnom pozemku blízko jeho rodinných príslušníkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu