Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zomrel Nelson Mandela (†95): Bojovník za slobodu, ktorý porazil apartheid!

Nelson Mandela Zobraziť galériu (11)
Nelson Mandela (Zdroj: Topky.sk)

JUŽNÁ AFRIKA - Bojovník proti apertheidu a veľká postava Nelson Mandela zomrel vo veku 95 rokov. V poslednom čase bol hospitalizovaný v domácom liečení, no viackrát bol prevezený do nemocnice. Dlhotrvajúcim ťažkostiam napokon podľahol.

Informoval o tom Juhoafrický prezident Jacob Zuma. Celý svet bude smútiť za zosnulým hrdinom, ktorý sa zaslúžil o zrušenie delenia na bielych a čiernych.

Mandela v posledných mesiacoch života
Zobraziť galériu (11)
Mandela v posledných mesiacoch života  (Zdroj: SITA)

Dátum pohrebu bude určený v najbližších dňoch. Boj proti rasizmu tak na celosvetovej úrovni stráca svoju najvýznamnejšiu osobnosť. Posledný raz vydýchol vo svojom dome Johannesburgu.

Životný príbeh Nelsona Mandelu v skratke

Nelson Mandela bol prvým prezidentom čiernej pleti, ktorý sa dostal do úradu. Vo väzení strávil dokopy až 27 rokov. Obdivuhodná výdrž si neskôr vybrala svoju daň.

Po skončení v oficiálnych štátnych funkciách, pôsobil ako ambasádor v boji proti rasizmu, chudobe alebo AIDS prostredníctvom svojej nadácie.

Vďaka popularite, ktorú si zaslúžil ho prezývali "Madiba" alebo "Tata", čo v preklade znamenalo "Otec národa". V roku 1993 dostal Nobelovu cenu za mier.

Až do konca života sa angažoval v mierových rokovaniach medzi krajinami, kde panovali vojenské junty alebo znepriatelené klany.

So svojou ženou na svetovom šampionáte v JAR v roku 2010
Zobraziť galériu (11)
So svojou ženou na svetovom šampionáte v JAR v roku 2010  (Zdroj: SITA)

 

Baracka Obama reaguje na Mandelovu smrť

Zomrel Nelson Mandela (†95):
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky.sk)

Takto si bude svet pamätať Mandelu
Zobraziť galériu (11)
Takto si bude svet pamätať Mandelu  (Zdroj: Topky.sk)

Prezident JAR Jacob Zuma oznamuje smrť Nelsona Mandelu

Ľudia po celom svete zapaľujú sviečky za obľúbeného hrdinu
Zobraziť galériu (11)
Ľudia po celom svete zapaľujú sviečky za obľúbeného hrdinu  (Zdroj: SITA)

Radosť zo zvolenia za prezidenta
Zobraziť galériu (11)
Radosť zo zvolenia za prezidenta  (Zdroj: SITA)

"Vedel som, že po návrate z väzenia budú ľudia očakávať, že uvidia vo mne symbol hnevu proti bielym. Ale ja som žiadny necítil. Vo väzení môj hnev k bielym zmizol, ale môj hnev voči celému systému narástol," povedal Mandela na druhý deň ráno po prepustení z väznice.

Zomrel Nelson Mandela (†95):
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky.sk)

K smútku sa pridal slovami aj boxér Muhammad Ali. "Zo všetkého najviac si o pánovi Mandelovi budem pamätať, že to bol muž, ktorého srdce, duša a duch nikdy nepodľahli rasovej a ekonomickej nespravodlivosti, nezlomili ich kovové mreže ani bremeno nenávisti či odplaty. Naučil nás všetkých odpúšťať," povedal slávny boxér.

V tradičnom kostýme na začiatku 60-tych rokov
Zobraziť galériu (11)
V tradičnom kostýme na začiatku 60-tych rokov  (Zdroj: Topky.sk)

Úmrtie veľkého človeka komentoval aj minister zahraničných vecí Slovenska Miroslav Lajčák. „Nelsona Mandelu som si vážil ako uznávanú osobnosť, ako človeka, ktorý v živote nielen veľa vytrpel, ale ešte viac dokázal. Bol vodcom svojho národa v pravom slova zmysle v boji za slobodu a v záujme porazenia apartheidu bol ochotný trpieť vo väzení 27 rokov. Vyjadrujem týmto moju úprimnú a hlbokú sústrasť pozostalým ako aj celému juhoafrickému ľudu a vláde JAR," dodal so zármutkom.

Počas kampane na prezidenta
Zobraziť galériu (11)
Počas kampane na prezidenta  (Zdroj: Topky.sk)

"Odišiel Gándhí Afriky," povedal prezident Ivan Gašparovič, ktorý sa pripojil ku kondolencii.

„Vaša Excelencia, s hlbokým pohnutím a smútkom som prijal správu o úmrtí bývalého prezidenta Juhoafrickej republiky Nelsona Rolihlahla Mandelu. Spolu s ním odchádza jedna epocha v moderných dejinách Juhoafrickej republiky i afrického kontinentu. V pamäti celého ľudstva Nelson Rolihlahla Mandela zostane ako rešpektovaná osobnosť a prirodzený vodca s mimoriadnou osobnou odvahou, ktorý neľutoval žiadnej obete na ceste odporu proti nedemokratickým praktikám vo svojej krajine. Vždy si budeme ceniť jeho mimoriadny vklad pri presadzovaní politiky národného uzmierenia v Juhoafrickej republike a pri zabezpečení stability a prosperity pre ľud svojej krajiny. Poznali sme ho tiež ako zástancu spolupráce a priateľských vzťahov medzi Slovenskou republikou a Juhoafrickou republikou. Vaša Excelencia, prijmite, prosím, moju hlbokú sústrasť nad úmrtím Nelsona Rolihlahla Mandelu. Všetci sa skláňame v úcte nad jeho pamiatkou,“ povedal Gašparovič.

Kto to bol Nelson Mandela

Niekdajší bojovník proti apartheidu a neskôr prvý černošský prezident JAR (1994-99), laureát Nobelovej ceny za mier Nelson Mandela dnes vo veku 95 rokov v kruhu svojej rodiny zomrel. V televíznom prenose to neskoro večer oznámil prezident Juhoafrickej republiky Jacob Zuma.

"Náš národ prišiel o svojho najväčšieho syna," povedal Zuma. Uviedol, že prvý demokraticky zvolený prezident JAR bude mať štátny pohreb so všetkými poctami a nariadil stiahnutie štátnych zástav do polovice žrde.

Nelson Rolihlahla Mandela sa narodil 18. júla 1918 v Umtate (Transkei, bývalý štát na juhu Afriky) ako najstarší syn náčelníka kmeňa Tembu. Od roku 1938 študoval právo na univerzite vo Fort Hare v Juhoafrickej republike. O dva roky bol vylúčený zo štúdia za organizovanie bojkotu volieb do študentskej rady. Pracoval v belošskej advokátskej poradni v Johannesburgu (JAR) a v roku 1942 ukončil diaľkové štúdium práva na univerzite (University of the Witwatersrand).

Od roku 1944 bol členom strany Africký národný kongres (ANC). V druhej polovici 40. rokov 20. storočia bol jedným zo zakladateľov Ligy mládeže ANC a v rokoch 1951-52 jej predsedom. V roku 1952 si otvoril prvú černošskú advokátsku kanceláriu v JAR a viedol kampaň občianskej neposlušnosti proti režimu apartheidu, bol zatknutý a krátko väznený. V roku 1956 ho úrady zatkli a obvinili z vlastizrady. V rokoch 1956 - 1961 obhajoval pri súdnom procese seba a ďalších 156 obvinených. V roku 1961 sa ako jeden z generálnych tajomníkov ANC pričinil o založenie ozbrojenej zložky ANC a nasledujúci rok musel ilegálne opustiť JAR. Po návrate do vlasti ho zatkli a uväznili. V procese v roku 1963 bol opäť obžalovaný z vlastizrady a odsúdený na doživotie.

Vláda Nelsonovi Mandelovi niekoľkokrát ponúkla milosť, ak odíde do exilu v Transkei, ale vždy to odmietol. Po nástupe Frederika de Klerka do funkcie juhoafrického premiéra ho v roku 1990 po 27 rokoch v žalári oslobodili. V máji 1994 sa Mandela stal sa prvým černošským prezidentom v histórii JAR. V tejto funkcii pôsobil päť rokov, v roku 1999 sa stiahol z politického života a usadil sa vo svojom rodisku.

Nelson Mandela získal viaceré medzinárodné ocenenia (Nehrúova cena za medzinárodné porozumenie, Cena Andreja Sacharova a Cena za mier, Rad sv. Jána od britskej kráľovnej Alžbety II., prezidentská medaila slobody od Georga W. Busha) a v roku 1993 spolu s bývalým prezidentom JAR Frederikom de Klerkom Nobelovu cenu za mier.

Mandela bol dlho vážne chorý, posledné dva roky bol opakovane hospitalizovaný. V júni tohto roku ho urgentne hospitalizovali s respiračnými problémami kvôli pľúcnej infekcii, po takmer trojmesačnom pobyte v nemocnici sa vrátil do svojho domova v Johannesburgu v septembri. Prezident Zuma vtedy uviedol, že Mandela je naďalej vo vážnom zdravotnom stave. Jeho domov bol však prestavaný tak, aby mu v ňom bolo umožnené poskytovanie intenzívnej lekárskej starostlivosti na rovnakej úrovni, ako v nemocnici.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu