Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Nešťastie pri Sicílii: Loď s 250 migrantami sa prevrátila, medzi obeťami aj deti

(Zdroj: YouTube)

PALERMO – Desiatky ľudí dnes zahynuli, keď sa loď s približne 250 migrantmi prevrátila južne od talianskeho ostrova Sicília.

Informovala o tom talianska pobrežná stráž, na ktorú sa odvolávala tlačová agentúra Reuters. Podľa správy talianskej štátnej tlačovej agentúry, ktorá citovala nemenované zdroje, je mŕtvych najmenej 50, vrátane desiatich detí. Plavidlo talianskych námorných síl nachádzajúce sa v oblasti nešťastia hlásilo, že na hladine mora vidieť desiatky mŕtvych, vrátane žien a detí. Mnohých, ktorí nehodu prežili, vytiahli z mora a umiestnili na talianske a maltské plavidlá.

 Nešťastie sa stalo len vyše týždňa po tom, čo zahynulo najmenej 319 ľudí, keď sa loď prevážajúca eritrejských a somálskych migrantov potopila neďaleko juhotalianskeho ostrovčeka Lampedusa. Na mieste nešťastia dnes pomáhali vrtuľníky a dve lode talianskych námorných síl. Záchrannú operáciu koordinujú maltské úrady, keďže nešťastie sa stalo v maltských vodách. Na mieste je aj plavidlo maltských námorných síl.

 Loď s migrantmi sa potopila len 120 kilometrov od brehov ostrovčeka Lampedusa a šťastlivcov, ktorí prežili, dopravovali práve tam. Uviedol to hovorca maltských námorných síl. Minulotýždňová katastrofa pri Lampeduse bola jednou z najhorších počas dlhej prisťahovaleckej krízy, keď desaťtisíce ľudí prichádzajú na malých, nebezpečných lodiach do južného Talianska, za lepším životom v Európe. Lampedusa, nachádzajúca sa v polovici trasy medzi Sicíliou a Tuniskom, musí zvládať najväčšiu ťarchu tejto krízy.

Podľa Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov prišlo len tento rok do južného Talianska a na Maltu 32.000 ľudí. Približne dve tretiny z nich tam požiadalo o azyl. Hoci väčšina migrantov pochádza zo subsaharskej Afriky, tento rok mnoho ľudí uteká pred sýrskou občianskou vojnou alebo politickými nepokojmi v Egypte či ďalších častiach severnej Afriky. Mnoho utečencov ženie nádej na prácu v Európe a často v Taliansku nezostávajú. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu