Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Na moskovskom letisku si niekto zabudol 20 miliárd eur: Nikto ich nechce, nechýbajú vám?

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/MOSKVA - Straty a nálezy moskovského letiska Šeremeťjevo majú vo svojom sklade kuriózny artikel. Ktosi si zabudol prevziať rovných dvadsť miliárd eur v hotovosti. Peniaze sú uložené na paletách a na letisku oxidujú už od roku 2007.

Neboli ste náhodou za posledných šesť rokov v Moskve? Ak áno, pozrite sa, či vám nechýba dvadsať miliárd eur v hotovosti. Ktosi ich totiž v roku 2007 odoslal do Moskvy, no z letiska Šeremeťjevo si ich nik neprevzal. Český server Novinky.cz s odvolaním sa na ruské médiá píše, že peniaze prišli z Nemecka a ich pravosť overila Deutsche Bank. Príjemcu zásielka nemá. "Je možné, že sú to peniaze Saddáma Husajna," tvrdili údajne nemenované zdroje z ruských bezpečnostných zložiek. Problém je, že Husajna v Iraku popravili už decembri roku 2006, zhruba pol roka pred tým, ako sa peniaze v Moskve ocitli. Husajn však v minulosti využíval Moskvu na prevody peňazí.

Rovnako je však možné, že peniaze si nechal poslať bývalý líbyjský diktátor Muammar Kaddáfí, ktorého zabili v roku 2011. Rovnako však s peniazmi mohla manipulovať ruská mafia, alebo mohli byť určené na korupciu.

Oficiálnym odosielateľom dvadsať miliardovej zásielky je iránec Farzí Korúrjan Motlak, no podľa ruských úradov ide iba o figúrku.Tento dobrodruh má vraj za sebou pokus o vylúpenie centrálnej banky v Abú Dabí a je na úteku.

Zaujímavé je, že o peniaze sa už prihlásilo niekoľko nádejných príjemcov, najmä z Ukrajiny a z Čečenska. Ukrajinská charita Svet milých ľudí sa o peniaze neúspešne hlásila a jej šéf Alexander Šipilov údajne ponúkol odmenu dve miliardy eur expertom, ktorí dokážu peniaze právnicky vymôcť na súde. Zatiaľ sa do toho nikto neodvážil pustiť.

Ruský odborník Vladimir Ľalin tvrdí, že niekomu musel zlyhať plán na prepašovanie peňazí cez Rusko a miliardy sa nedostali k adresátovi. Ten sa potom mohol pokúsiť využiť charitatívnu nadáciu, aby sa k peniazom dostal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu