Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

NAŽIVO V Egypte zúri peklo: Vyše 2000 mŕtvych, turistom zakázali opúšťať rezorty!

Masaker v Káhire Zobraziť galériu (28)
Masaker v Káhire (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Egypt dnes zažil najkrvavejší deň od revolúcie. Potom, čo bezpečnostné zložky ráno zakročili proti táborom odvolaného prezidenta Muhammada Mursího. Počet obetí sa výrazne líši. Najnovšie oficiálne zdroje ministerstva zdravotníctva potvrdili 278 obetí z toho 43 policajtov, moslimské bratstvo údajne narátalo vyše 2 200 mŕtvych. Vláda vyhlásila výnimočný stav a zákaz vychádzania. Aj napriek tomu neustáli násilnosti ani po zotmení. Počuť streľbu, ohne po celej Káhire a dokonca sa nepokoje rozšírili aj do ďalších miest vrátane turistických destinácii. Slovenské ministerstvo varuje, že cestovanie do Egypta je na vlastné nebezpečenstvo.

Živé vysielanie egyptskej televízie nepokojov v Káhire.

Svet odsúdil násilie v Egypte

Masaker v Egypte
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: SITA)

Naše ministerstvo: Cesta do Egypta je na vlastné riziko

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky informuje občanov, že v dôsledku operácie policajných jednotiek proti účastníkom okupačných štrajkov v egyptskom hlavnom meste došlo v stredu 14. augusta 2013 k výraznému zhoršeniu bezpečnostnej situácie v Káhire. Strety polície a poriadkových síl s demonštrantami sa rozšírili do viacerých častí mesta, vznikajú spontánne a bez predchádzajúceho upozornenia. Nepokoje, násilnosti a ozbrojené zrážky sa preniesli aj do iných miest a regiónov Egypta. V nadväznosti na uvedený vývoj bol v celej krajine vyhlásený výnimočný stav, ktorý potrvá 30 dní. Zároveň platí zákaz nočného vychádzania od 19:00 do 6:00 hodiny.

Masaker v Káhire
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: SITA)

Ministerstvo v tejto súvislosti neodporúča cestovať slovenským občanom do Káhiry a ďalších väčších miest vrátane Alexandrie, Suezu, Luxoru. Občania SR, ktorí sa už v Egypte nachádzajú, by mali prejavovať maximálnu opatrnosť, zdržiavať sa vo svojich bydliskách, vyhýbať sa demonštráciám alebo miestam s väčšími skupinami ľudí vrátane tých, ktoré sa zdajú byť pokojnými. Taktiež by mali sledovať aktuálny vývoj bezpečnostnej situácie v miestnych médiách a pokyny miestnych úradov i príslušníkov policajných a vojenských jednotiek.

Situácia v letoviskách na pobreží Červeného mora (Šarm el Šejk v južnej časti Sinajského poloostrova a Hurgada, Safaga i Marsa Alam vo východnej časti kontinentálneho Egypta) je zatiaľ pokojná. Občania SR, ktorí dovolenkujú v uvedených lokalitách, by však mali byť obozretní a zdržiavať sa v hotelových areáloch. Zároveň upozorňujeme, že rozhodnutie občanov SR cestovať v týchto dňoch do Egypta je na ich vlastnú zodpovednosť.
 

Európa varuje turistov pred cestami mimo egyptské letoviská

Európske štáty dnes svojich turistov varovali pred cestami po Egypte, kde dnes pri demonštráciách zahynula takmer stovka ľudí a úrady vyhlásili výnimočný stav. Varovanie pred cestou do veľkých egyptských miest a na Sinaj vydali ministerstvá zahraničia Veľkej Británie, Nemecka i Českej republiky. Zhodujú sa však, že v turistických centrách pri Červenom mori je pokoj.

České ministerstvo zahraničia popoludní varovalo návštevníkov Egypta pred cestami do Káhiry, Alexandrie, Suezu a ďalších miest, kde možno očakávať násilnosti. Neodporúča sa ani cestovať na sever Sinajského polostrova vrátane letoviska Taba.

Masaker v Káhire
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: SITA)

Výnimočný stav však zasahuje do ponuky výletov cestovných kancelárií. Organizovanie výletov v mieste pobytu cestovné kancelárie už pozastavili, kým sa situácia neupokojí. Českí turisti preto z preventívnych dôvodov nevychádzajú počas pobytu mimo letoviska.

V Luxore podpálili hotel

Podvečer sa objavila informácia o prvých obetiach mimo Káhiru. V meste Minya, ktorá je približne rovnako vzdialená od hlavného mesta ako od letoviska Hurghada zahynulo podľa oficiálnych zdrojov pri stretoch 41 osôb. Násilie sa nevyhlo ani turistickým destináciám. V Luxore museli hospitalizovať tri osoby. Prívrženci Mursího dokonca podpálili jeden hotel a niekoľko obchodov, ktoré patrili kresťanom.

Zatkli viacerých lídrov moslimského bratstva

Po zásahu egyptskej polície proti protestným táborom stúpencov zosadeného prezidenta Muhammada Mursího dnes zadržali viacero lídrov jeho Moslimského bratstva. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Zástupcovia egyptských bezpečnostných síl podľa správy uviedli, že polícia zatkla dvoch popredných predstaviteľov bratstva, hovorcu tejto islamistickej organizácie i jej hlavného teológa. Vo väzbe skončil aj radikálny duchovný, ktorý má blízko k bratstvu.

Traja zo zadržaných sú hľadaní prokuratúrou, ktorá ich chce vypočuť pre obvinenia z podnecovania násilností a spriahnutia s cieľom zabiť protestujúcich vyzývajúcich na odvolanie Mursího. Päticu mužov zadržali krátko po tom, ako polícia získala podvečer úplnú kontrolu nad druhým a väčším z protestných táborov v káhirskej štvrti Nasr City.
    

Dočasný egyptský prezident vyhlásil výnimočný stav

Dočasný egyptský prezident Adlí Mansúr vyhlásil dnes v krajine na jeden mesiac výnimočný stav. Urobil tak po zrážkach, ku ktorým došlo po zásahu polície proti dvom táborom protestujúcich stúpencov zosadeného prezidenta Muhammada Mursího v Káhire.

Prezidentská kancelária v oznámení v štátnej televízie uviedla, že výnimočný stav začne platiť od 16.00 h miestneho času (16.00 h SELČ). Mansúr podľa nej tiež nariadil ozbrojeným silám, aby pomohli polícii v úsilí o obnovenie poriadku, zaistenie bezpečnosti a pri ochrane štátnych objektov.

Podľa rebelov a podľa neoficiálnych informácií počet mŕtvych stúpol na 2 200 a zranených je viac ako 10 000.

NAŽIVO V Egypte zúri
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Twitter)

Počas násilností v Káhire prišiel o život kameraman britskej televízie

Kameraman britskej spravodajskej televízie Sky News prišiel o život pri dnešných zrážkach medzi demonštrantmi a vládnymi jednotkami v egyptskej metropole Káhira. Informovala o tom agentúra AP.

Mick Deane (61) podľahol strelným zraneniam utrpeným počas násilností, ktoré vypukli po tom, ako bezpečnostné zložky zakročili proti dvom táborom protestujúcich stúpencov zosadeného egyptského prezidenta Muhammada Mursího.

Deane bol členom novinárskeho tímu, ktorý pokrýval súčasné napäté dianie v Káhire. Podľa stanice Sky News sa jeho kolegom podarilo vyviaznuť bez zranení. Nebohý kameraman pracoval pre televíziu 15 rokov, pôsobil vo Washingtone a Jeruzaleme. Bol ženatý a mal dvoch synov.

Britský premiér David Cameron na sociálnej sieti Twitter napísal: "So smútkom som prijal správu o smrti kameramana Micka Deana, ktorý dokumentoval násilie v Egypte. Pozostalým, ako aj televízii Sky News vyjadrujem svoju sústrasť."

Egyptské ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že pri zrážkach po celej krajine zahynulo 95 ľudí a ďalších 874 osôb utrpelo zranenia, uviedla tlačová agentúra AP. Moslimské bratstvo však udáva oveľa vyšší počet obetí, jeho predstavitelia hovoria a vyše 300 až 500 zabitých a 9000 zranených, čo však bezprostredne nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov. Takejto vysokej bilancii obetí nenasvedčujú ani dostupné zábery z udalostí v Káhire.

Armáda dnes začala likvidovať
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: SITA)

Pre násilie v Káhire uzavreli pyramídy v Gíze

Turisti prichádzajúci v týchto dňoch do Egypta nebudú môcť navštíviť najvyhľadávanejšie pamiatky v krajine, svetoznáme pyramídy v Gíze. Úrady sa ich totiž rozhodli uzavrieť pre prebiehajúce násilie v Káhire, ktorej je Gíza súčasťou.

Zavreté až do odvolania zostane aj káhirské múzeum a tiež múzeá v druhom najväčšom meste Alexandria, informuje v stredu tlačová agentúra RIA Novosti.

Masaker v Egypte
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: SITA)

"Vlaková doprava do Káhiry a z Káhiry bola až do odvolania vo všetkých smeroch z bezpečnostných dôvodov zastavená s cieľom zabrániť mobilizácii ľudí," uviedli zodpovedné úrady.

Vlakovú dopravu do Káhiry
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: SITA)

Video nie je vhodné pre osoby mladšie ako 18 rokov a slabšie povahy

Vlakovú dopravu do Káhiry
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: SITA)

Policajný zásah sa uskutočnil v hlavnom meste v dvoch táboroch Mursího prívržencov. Bezpečnostné sily tábory nadránom obkľúčili a proti tisícom kempujúcim demonštrantom použili slzotvorný plyn. Počas následných stretov bolo z táborov počuť streľbu z automatických zbraní, zatiaľ čo stovky demonštrantov sa rozpŕchli do okolitých ulíc.

Policajti v oboch táboroch zadržali približne 200 osôb, vrátane popredného činiteľa Moslimského bratstva Muhammada Baltágího, podozrivého z podnecovania násilností.

V súvislosti so zásahmi v Káhire vypukli pouličné násilnosti aj v ďalších oblastiach Egypta. Najmenej 17 ľudí zahynulo v provincii Fajjúm južne od Káhiry, kde Mursího stúpenci zaútočili aspoň na dve policajné stanice, informovala štátna tlačová agentúra MENA.

Vlakovú dopravu do Káhiry
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: SITA)

Od zosadenia Mursího začiatkom júla už prišlo o život vyše 300 ľudí. Egyptská spoločnosť je momentálne radikálne rozdelená na exprezidentových prívržencov a odporcov, pričom obe strany organizujú pravidelné demonštrácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu