Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Na hanbu sveta: Slováci majú horšie potraviny ako Poliaci aj Rumuni!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

LONDÝN/BRATISLAVA - Na svetovom rebríčku bezpečnosti potravín, zostavenom výskumníkmi spätými s renomovaným časopisom The Economist, sa Slovensko ocitlo na nepeknej 37. priečke a neslávne "porazilo" aj svojich okolitých susedov. Dokonca aj Poľsko, ktoré má na konte viacero potravinárskych škandálov, dopadlo lepšie ako naša krajina.

Rebríček 107 krajín s prehľadom vedú USA a Nórsko s viac ako 86 bodmi, zatiaľ čo slovenské potraviny zo 100 možných bodov získali iba 63,2. Kongo na poslednej priečke má necelých 21 bodov.

Česko so skóre 72,2 bodov zaujalo 23. priečku, najvyššiu z postkomunistických krajín a Rakúsko je na pätnástom mieste s 80,1 bodmi. Poľsko s 69,9 bodmi obsadilo 27. priečku, tesne pred Maďarskom, a Slovensko tak predčilo až o desať miest. Nevraviac o tom, že lepšie ako my je na tom aj Rumunsko, ktoré sa umiestnilo na 33. priečke.

Jediným naším susedom, ktorý dopadol horšie ako Slovensko, tak zostala Ukrajina. Tá sa s 58 bodmi "zahniezdila" na 47. mieste.

A čo na to Poliaci preslávení škandálmi s potravinami?

Poľské médiá i diplomacia výsledok privítali ako úspech. "Podľa výsledkov sú naše potraviny lepšie ako u všetkých východných susedov a rozhodne prekračujú svetový priemer (53,5 bodu)," zdôraznil server gazeta.pl a podotkol, že v regióne sú len Česi hodnotení lepšie. Pripomenul tiež, že vlani bolo Poľsko na 24. priečke, ale tohtoročný prieskum zahrnul aj dva nové štáty, Singapur a Írsko, čiže fakticky Poľsko kleslo len o jednu priečku.

Na hanbu sveta: Slováci
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: economist)

Global Food Security Index bol prvýkrát zverejnený vlani, tento rok zahŕňal už 27 kritérií, vrátane korupcie v politike. Hodnotenie vypracúva výskumná firma Economist Intelligence Unit na zákazku koncernu Du Pont, výrobcu prostriedkov na ochranu rastlín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu