Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Prvá obeť teroristického útoku: Smrť Slováka na Nanga Parbat potvrdená!

Obeťami sú aj horský vodca Peter Šperka a horolezec Anton Dobeš. Zobraziť galériu (4)
Obeťami sú aj horský vodca Peter Šperka a horolezec Anton Dobeš. (Zdroj: james.sk, himalaya-club.sk)

ISLAMABAD/LONDÝN - Pakistanské úrady zverejnili ďalšie informácie o sobotňajšom teroristickom útoku na základný tábor pod horou Nanga Parbat, pri ktorom zahynulo 10 horolezcov. Medzi obeťami by mali byť dvaja Slováci Anton Dobeš a Peter Šperka, ktorí boli členmi ukrajinskej expedície. Smrť jedného slovenského občana dnes potvrdil aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Jednou z obetí útoku na horolezcov v Pakistane je aj slovenský občan. Pre TASR to dnes potvrdil minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Meno obete však nepovedal, pakistanské úrady podľa neho vedia len to, že ide o Slováka.

"Proces identifikácie obetí pokračoval aj cez noc nášho času. Dostali sme dnes ráno informáciu, že z tých zostávajúcich štyroch obetí boli dve identifikované ako ukrajinskí občania a jedna, bohužiaľ, ako slovenský občan. Tá posledná zostávajúca obeť nebola zatiaľ identifikovaná," uviedol minister Lajčák.

Zdôraznil, že je to po prvý raz, čo "slovenský občan, ako sa zdá, sa stal obeťou teroristického útoku. To je len potvrdenie toho, že terorizmus nepozná hranice. Budem trvať na tom, aby páchatelia tohto hrozného činu boli potrestaní".

Podrobnosti o teroristickom útoku

Okrem Slovákov pri útoku zahynuli dvaja Číňania, traja Ukrajinci, Američan čínskeho pôvodu, Litovčan, Nepálčan a pakistanský horský vodca.

Portál BBC informoval, že útok má na svedomí najmenej 15 ozbrojencov oblečených v uniforme miestnych bezpečnostných síl. Hoci sa odohral v základnom tábore vo výške 4200 m, teroristi museli cestovať najmenej 18 hodín pešo alebo na osloch. Priviedli ich tam dvaja miestni sprievodcovia, ktorým hrozili smrťou.

Akonáhle dorazili na miesto určenia, zviazali zahraničných horolezcov, vzali im pasy a peniaze, zničili mobilné telefóny a so zaviazanými očami ich prinútili kľaknúť si. Potom ich strelili do hlavy, pravdepodobne kalašnikovmi.

Sprievodcov, ktorí ich na miesto doviedli, zviazali, ale nechali žiť. Povedali im, aby sa nepokúsili vyhlásiť poplach až do rána. Podľa iných informácií, jedného z nich usmrtili a druhému sa podarilo uniknúť. Útočníci mali z miesta masakry odísť v nedeľu v noci. Na útek tak mali minimálne šesť hodín.

Čínsky horolezec, ktorému sa podarilo prežiť, uviedol, že z pút sa vyslobodil vďaka jeho armádnemu výcviku. Nepozorovane sa odplazil do rokliny aj s čakanom a satelitným telefónom. Tým mal neskôr zavolať pomoc a žiadať, aby upovedomili čínsku ambasádu. Stal sa očitým svedkom popravy svojich druhov.

Zachránený čínsky horolezec.
Zobraziť galériu (4)
Zachránený čínsky horolezec.  (Zdroj: int)

Telá ostatných členov výpravy previezli do Islamabadu.
Zobraziť galériu (4)
Telá ostatných členov výpravy previezli do Islamabadu.  (Zdroj: SITA)

Prvá obeť teroristického útoku:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Koniec expedíciám na Nanga Parbat

Úrady po masakre evakuovali najmenej 45 cudzincov, ktorí smerovali na Nanga Parbat. Do Islamabadu ich prepravili armádnym lietadlom. Väčšinu z nich tvorili Európania, citovala agentúra DPA policajného predstaviteľa. O ich národnosti sa ale nezmienil. Podľa úradov vyše 300 ďalších horolezcov by malo pokračovať v ceste na iné vrcholy. Do oblastí armáda nasadila posily.  Bezpečnostné zložky medzitým zatkli najmenej 37 podozrivých militantov. Ani jeden z nich však pravdepodobne nepatrí medzi strojcov útoku.

Kto je za útokom?

K útoku sa v telefonáte agentúre Reuters prihlásila pakistanská militantná skupina Džundulláh. "Títo cudzinci sú naši nepriatelia a my sa hrdo hlásime k zodpovednosti za ich zabitie. V budúcnosti budeme v podobných útokoch pokračovať," povedal hovorca skupiny Ahmad Marv.

Pakistanský Taliban zase podľa vyhlásenia svojho hovorcu chcel zabitím cudzincov svetu odkázať, aby boli ukončené útoky amerických bezpilotných lietadiel. Miestne úrady vyslali do oblasti príslušníkov bezpečnostných síl. Oblasť je veľmi odľahlá a nevedú do nej žiadne zjazdné cesty. Telá previezli do hlavného mesta Islamabad.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu