Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

V Čiernom mori číha hrozba: Nebezpečné ozbrojené delfíny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SEVASTOPOL – O tri bojové delfíny v plnej zbroji prišlo výskumné stredisko ukrajinských ozbrojených síl "Štátne oceanárium" v Sevastopole, keď delfíny počas cvičenia dezertovali na šíre more.

Tvrdí to aspoň spravodajský portál Sobytija Krym s odvolaním sa na tajný dokument z výcviku morských živočíchov, ktorý sa dostal do rúk novinárov.

Úrady následne celú historku dementovali ako "podvrh a provokáciu". Podľa hlásenia vedúceho strediska, ktoré vraj jeden z jeho podriadených anonymne odovzdal novinárom, sa 24. februára konal na otvorenom mori výcvik pätice delfínov, vyzbrojených bojovými kompletmi IOU-75-03, čo má byť individuálna strelná zbraň upevňovaná na hlavu živočícha. Počas výcviku potom tri delfíny, napriek bezpečnostným opatreniam, odplávali z miesta cvičenia, a to aj so zbraňami pripravenými k paľbe. Inštruktori po zverencoch štyri hodiny márne pátrali. Kvôli incidentu vedenie strediska požiadalo velenie námorníctva, aby sa pokúsilo delfínov vypátrať za pomoci sonarov.

Námorníctvo sprvu ponechalo správy médií bez vyjadrenia. Ale potom, keď rozruch presiahol ukrajinské hranice, oceanárium zmiznutie svojich chovancov poprelo. Podobne všetko dementovalo aj ministerstvo obrany ako "hrubý podvrh a provokáciu".

Experti na výcvik delfínov však pripúšťajú istú pravdepodobnosť celej historky: delfínie samce sa vraj na jar stávajú úplne nezvládnuteľnými, ak zazrú samicu. Po nejakom čase sa však do zajatia sami vracajú. V Sevastopole sa cvičili bojové delfíny pre sovietske námorníctvo už od roku 1973. Po rozpade Sovietskeho zväzu a rozdelení Čiernomorskej flotily medzi Rusko a Ukrajinu táto časť pripadla Ukrajincom. Tí delfínov z krymskej základne až donedávna používali na mierové účely, vrátane liečby postihnutých detí.

Ale podľa denníka Vzgljad Ukrajina vlani na jeseň obnovila prísne utajovaný výcvik živočíchov, zameraný na boj s potápačmi-diverzantmi i nepriateľskými loďami, ako aj na vypátrávánie predmetov pod vodou. Výcvik, vraj podľa novej metodiky, podstupuje desiatka živočíchov. Bojové delfíny môžu byť podľa expertov dobrými strážcami námorných základní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu