Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kardináli zvolili nového zástupcu Boha na Zemi: Pápež František z Argentíny!

Nový pápež Jorge Mario Bergoglio Zobraziť galériu (22)
Nový pápež Jorge Mario Bergoglio (Zdroj: bild)

VATIKÁN - Druhým dňom dnes pokračuje v Sixtínskej kaplnke voľba nástupcu pápeža Benedikta XVI., ktorý ako prvý pápež po vyše 600 rokoch odstúpil z úradu. Kardináli-volitelia sa o 07.45 h začali presúvať z hotela Domus Sanctae Marthae do Apoštolského paláca, kde sa v Pavlínskej kaplnke koná svätá omša.

23:58 Novému pápežovi blahoželajú katolíci, moslimovia, židia i pravoslávni. Medzi inými jeruzalemský patriarcha rímskokatolíckej cirkvi, arcibiskup Fuád Tval, americká biskupská konferencia, prezident Svetového židovského kongresu (WJC) Ronald Lauder či moskovský patriarchát.

23:40 S dnešným ohlásením nového pontifika Františka vo Vatikáne opäť ožil pápežov účet na internetovej mikroblogovacej sieti Twitter (@ Pontifex). "Habemus papam Franciscum (Máme pápeža Františka)," bol prvý tweet, ktorý sa na ňom objavil o 20:33 SEČ. Twiterový účet bol neaktívny od 28. februára, kedy z čela rímskokatolíckej cirkvi odstúpil predchádzajúci pápež Benedikt XVI.

23:15 Emeritný pápež Benedikt dianie vo Vatikáne sledoval v televízii zo svojho dočasného bydliska v letnom pápežskom sídle Castel Gandolfo. František mu svojom zvolení zatelefonoval.

22:58 František prvým pápežom, ktorý je jezuita.

22:35 Oficiálne meno novozvoleného pápeža Františka sa bude uvádzať bez rímskej číslice za menom. Oznámil to hovorca Vatikánu Federico Lombardi s tým, že cieľom oznámenia je zabrániť možným nedorozumeniam. "Františkom I. sa stane až vtedy, keď budeme mať Františka II.," ozrejmil Lombardi.

22:23 Ten, ktorý veril, že novým pápežom sa stane argentínsky kardinál a vsadil na neho v Taliansku, si slušne zarobil. Kurz na Bergoglia bol totiž 41:1.

22:18 Na Námestí sv. Petra čakal na nového pápeža aj bývalý hviezdny americký basketbalista Dennis Rodman. "Myslím, že množstvo viery sa vráti do sveta. Nezáleží na farbe pleti pápeža, či bude čierny alebo biely, žltý, či zelený. Najdôležitejšie je, aby urobil to, čo musí urobiť a požehnal ľuďom," povedal. Talianska metropola je ďalšou zastávkou na Rodmanovej kontroverznej ceste okolo sveta, na ktorej nedávno navštívil Severnú Kóreu, kde sa stretol s jej vodcom Kim Čong-unom. Rodman v Ríme nezostal nič dlžný svojej módnej povesti a na verejnosti sa ukázal vo výstrednom kabáte s farebnými kvetmi, ktorý mal oblečený na bielom tričku.

20:11 Predseda SDKÚ Pavol Frešo: "Zvolenie nového pápeža Františka I. je dobrou a veľkou správou pre celý kresťanský svet vrátane Slovenska. Verím, že bude ochrancom kresťanských hodnôt západnej civilizácie, a že sa mu podarí uspieť v zápase s problémami, ktorým dnes čelia kresťania na celom svete."

22:00 Nový pápež František krátko po svojom zvolení zatelefonoval svojmu predchodcovi Benediktovi XVI. a dohodol si s ním schôdzku. Informoval o tom hovorca Vatikánu Federico Lombardi. Obsah dôverného rozhovoru síce médiám neposkytol, uviedol však, že samotný Benedikt sa za svojho nástupcu pomodlil. František I. by mal prvú verejnú modlitbu predniesť na Námestí svätého Petra už túto nedeľu.

21:51 Pápežovi k zvoleniu už okrem iných svetových politikov zagratulovali predseda Európskej rady Herman Van Rompuy, britský premiér David Cameron či šéf OSN Pan Ki-mun.

21:44 Príhovor Františka k veriacim.

21:41 Argentínsku metropolu Buenos Aires zaplavili desaťtisíce veriacich, ktorí vyšli do ulíc osláviť zvolenie ich bývalého kardinála Jorgeho Bergoglia za nového pápeža Františka. Po oznámení výsledku konkláve Argentínčania nadšene tlieskali, šoféri trúbili autami a niektorí radosť prejavili aj spontánnym plačom. Podobne sa oslavovalo aj v ďalších mestách Latinskej Ameriky, keďže Bergoglio sa stal prvým pápežom pochádzajúcim z tejto časti sveta. Ku katolíckej cirkvi sa tam hlási až viac ako pol miliardy obyvateľov.

21:40 Takto prebiehala voľba nového pápeža.

21:35 Reakcia slovenského premiéra Robertaf Fica na dnešné zvolenie pápeža: "Táto voľba bude určite predmetom mnohých diskusií a analýz, a preto chcem novému Svätému Otcovi zaželať predovšetkým veľa zdravia a dobrých a múdrych rozhodnutí počas jeho pontifikátu. V tomto duchu mu pošlem aj blahoprajný telegram a v krátkom čase pozveme Františka I. na Slovensko pri príležitosti významného výročia príchodu Cyrila a Metoda na naše územie."
 

21:30 František je očividne fanúšikom argentínskeho futbalového klubu San Lorenzo.

Kardináli zvolili nového zástupcu
Zobraziť galériu (22)

21:23 Video z prvého vystúpenia nového pápeža na verejnosti.

21:15 Námestie sv. Petra vo Vatikáne sa pomaly vyprázdňuje. Ľudia plní dojmov zo zvolenia pápeža sa rozchádzajú do svojich domovov.

Kardináli zvolili nového zástupcu
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: bild)

21:13

21:10 Bergoglio vo svojom krátkom vystúpení ocenil svojho predchodcu Benedikta XVI. a vyzval veriacich na modlitby, aby na svete zavládlo bratstvo. Požiadal "všetkých mužov a ženy dobrej vôle", aby sa modlili a pomáhali mu viesť katolícku cirkev. František vyjadril nádej, že cesta, ktorá sa začala jeho zvolením za pápeža, bude plodná pre evanjelizáciu.

21:07 Takto víta svetová tlač nového pápeža Jorge Maria Bergoglia.

20:54 Bergoglio býval označovaný za "kardinála chudobných". Je mimoriadne skromný, nezriedka cestoval ako kardinál metrom argentínskej metropoly a aj v Ríme uprednostňoval pri pohybe po meste tmavý kabát bez kardinálskeho klobúka.

20:50 Prečítajte si profil nového pápeža.

20:47 František je prvým mimoeurópskym pápežom po viac ako tisícročí a vôbec prvým pápežom z amerického kontinentu.

20:40 Pred malou chvíľou sa odobral na odpočinok.

Kardináli zvolili nového zástupcu
Zobraziť galériu (22)

20:38 Nový Svätý otec udelil požehnanie Urbi et orbi (Mestu a svetu), čo je tradične prvý krok nového pontifika po prijatí tohto postu. Podľa viacerých reakcií zanechal dobrý dojem.

Kardináli zvolili nového zástupcu
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

20:34 Vatikán z vesmíru.

Kardináli zvolili nového zástupcu
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: bild)

20:25 Prvé slová novej hlavy katolíckej cirkvi boli: "Buena sera", čiže Dobrý večer. Bergoglio je vtipný a usmievavý. Povedal, že kardináli museli ísť pomyselne až na druhý koniec sveta, aby našli nového pápeža.

20:19 Novým, v poradí už 266. pápežom, sa stal 76-ročný Jorge Mario Bergoglio z Buenos Aires!

Kardináli zvolili nového zástupcu
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: bild)

20:14 Francúzsky kardinál Jean-Louis Tauran oznámil, že máme pápeža. Je ním podľa všetkého arcibiskup z Argentíny, ktorý prijal meno František na počesť sv. Františka z Assisi.

Kardináli zvolili nového zástupcu
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: bild)

20:10 Už sa aj rozsvietilo.

Kardináli zvolili nového zástupcu
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: bild)

20:00 Na tomto balkóne sa o chvíľu objaví novozvolený pontifik.

Kardináli zvolili nového zástupcu
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: bild)

19:38 Konkláve, z ktorého dnes vzišla nová hlava katolíckej cirkvi, sa zaradilo medzi najkratšie v histórii.

19:35 Po zvonoch Baziliky sv. Petra sa rozozneli zvony v celom Ríme. Do tejto lokality prúdia medzičasom tisícky Rimanov a veriacich z celého sveta, aby čoskoro osobne mohli pozdraviť nového pápeža. Masový záujem je dôvodom na výrazné sprísnenie už aj tak prísnych bezpečnostných opatrení nielen vo Vatikáne, ale v celej talianskej metropole. Bezpečnostné zložky sú v pohotovosti.

19:30 Na Svätopeterskom námestí je hlava na hlave. Všetci upierajú zrak na balkón baziliky sv. Petra, kde by sa už zhruba o polhodinu mal objaviť nový pápež.

Kardináli zvolili nového zástupcu
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: bild)

19:15 Ľudia na námestí sú nadšení. Sami asi nečakali, že nový pápež bude zvolený tak rýchlo. Jeho meno sa dozvieme okolo ôsmej hodiny večer.

Kardináli zvolili nového zástupcu
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: bild)

19:10 A predsa sa to len podarilo. Večerná voľba nového pápeža bola na piaty pokus úspešná. Z komína Sixtínskej kaplnky stúpa biely dym.

Kardináli zvolili nového zástupcu
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: bild)

18:53 Kardináli ani vo štvrtom kole pápeža zrejme nevybrali. Biely dym, ktorý má signalizovať úspešnú voľbu, sa nad Sixtínskou kaplnkou v očakávanú dobu neobjavil. Dnešné prvé popoludňajšie hlasovanie malo skončiť okolo 17:30 SEČ. Potom nasleduje dnešné štvrté a posledné hlasovanie. Konkláve by sa dnes malo skončiť okolo 19:00 SEČ. Ak bude bezvýsledné, kardináli sa opäť zídu vo štvrtok dopoludnia.

18:15 Svätopeterské námestie sa naplnilo tisíckami veriacich. S dáždnikmi nad hlavami netrpezlivo očakávajú, akej farby dym vyjde z komína.

Kardináli zvolili nového zástupcu
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: bild)

18:02 Matka rakúskeho kardinála Christopha Schönborna, ktorý je jedným z favoritov na nového pápeža, nechce, aby sa jej syn stal novou hlavou katolíckej cirkvi. Eleonore Schönbornová svoje želanie podložila obavami, že svojho syna už nikdy neuvidí, keďže bude žiť v Ríme, kam už ona nemá síl vycestovať. Navyše sa obáva intríg vo Vatikáne, ktoré sú podľa nej ešte omnoho väčšie, ako tie, s ktorými jej syn zápasí Vo Viedni. "Celá rodina sa obáva, že Christoph sa stane pápežom. Nezvládol by tú odpornosť vo Vatikáne," povedala 92-ročná Eleonore pre rakúsky denník Kleine Zeitung.

Schönborn vo svetle škandálu okolo zneužívania detí žiadal prehodnotenie celibátu duchovných. Kritizoval predstaviteľov Vatikánu za zatajovanie sexuálnych zločinov kňazov. Ešte pred začatím konkláve však svoju rodinu, že sa pápežom určite nestane.

17:38 Dym by mal byť dnes po druhýkrát z komína  vypustený v priebehu nasledujúcej hodiny a pol. Dovtedy si na ňom kráti čas tento vták.

Kardináli zvolili nového zástupcu
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: bild)

16:50 Kardináli práve začali dnes po tretíkrát hlasovať o novom pontifikovi.

15:20 Za Európu v konkláve hlasuje 60 kardinálov, z toho 28 z Talianska, za Severnú Ameriku 14, za Latinskú Ameriku 19, za Afriku 11, za Ázii 10 a za Oceániu jeden. Slovensko medzi nimi nemá ani jedného zástupcu.

15:15 Americký prezident Barack Obama v utorkovom rozhovore, ktorý dnes zverejnili americké médiá, povedal, že prípadný americký pápež by riadil cirkev rovnako účinne, ako pápež z akejkoľvek inej krajiny.

15:08 Viacerí veriaci, ktorí sa v čase hlasovania zhromaždili vo Vatikáne, neskrývali nad nezvolením pápeža svoje sklamanie. "Nerád vidím čierny dym. Všetci čakáme na biely, ktorý oznámi, že máme opäť pápeža," poznamenal prítomný nigérijský kňaz.

14:56 Emeritný pápež Benedikt XVI sa podľa medializovaných informácií nezúčastní inaugurácie nového pápeža.

14:35 Ďalšie z množstva vtipov, ktoré v týchto dňoch zaplavili internet.

Kardináli zvolili nového zástupcu
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: internet)

Kardináli zvolili nového zástupcu
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: internet)

14:18 Vatikán dnes vyzval pozorovateľov, aby nedramatizovali skutočnosť, že konkláve kardinálov po troch kolách hlasovania zatiaľ nezvolilo nového pápeža. Vatikánsky hovorca Federico Lombardi uviedol, že je to "veľmi normálne". "Viac či menej sme to očakávali," vyhlásil Lombardi na dnešnom brífingu a zároveň zdôraznil, že bezvýsledné hlasovanie nesvedčí o nejakom rozkole medzi kardinálmi.

13:57 Vatikán odhalil, čím prifarbuje dym zo Sixtínskej kaplnky. Predstaviteľ vatikánskej tlačovej služby Thomas Rosica pre Catholic News Agency (CNA) vysvetlil, že pri poslednom konkláve v roku 2005 Vatikán začal používať chemické látky, aby oznámenie výsledku hlasovania bolo jednoznačnejšie. V minulosti sa biely dym "vyrábal" pomocou mokrej slamy, zatiaľ čo čierny pridaním smoly. V dôsledku početných "falošných poplachov", ktoré v minulosti sprevádzali oznamovanie výsledkov hlasovania v konkláve, si Vatikán zobral na pomoc moderné chemické prostriedky, vďaka ktorým je ľahšie odlíšiť farbu dymu. Čierny dym vzniká pridaním zmesi chloristanu draselného, antracénu a síry k hlasovacím lístkom, kým na dosiahnutie bieleho dymu sa spaľuje zmes chlorečnanu draselného, laktózy a kolofónie, čo je prírodná jantárová živica.

13:20 V Žiline podľa vtipálkov na internete už pápeža zvolili. Nasvedčuje tomu biely dym vychádzajúci z komína jedného z domov.

Kardináli zvolili nového zástupcu
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: internet)

13:11 Podobne ako v utorok večer, aj dnes sa tisíce ľudí napriek chladnému a daždivému počasiu zišli na Námestí sv. Petra, aby s napätím sledovali, akej farby dym sa začne valiť z dva metre vysokého medeného komína na streche Sixtínskej kaplnky. Kým si rehoľné sestry krátili čas modlením sa ruženca, pútnici a turisti medzi sebou živo debatovali alebo čítali noviny, ktorých hlavnou témou je práve konkláve. Deti sa zabávali skákaním do mlák.

12:48 Po tom, ako dnes dopoludnia kardináli dvakrát odovzdali hlasy vo voľbe pápeža, presunuli sa do hotela Domus Sanctae Marthae na obed a krátky oddych. Do Apoštolského paláca sa vrátia o 16.00 h a o 16.50 h sa začne v Sixtínskej kaplnke ďalšie kolo hlasovania. Jeho výsledok oznámi dym z komína v čase od 17.30 h do 19.30 h.

12:02 Voľba bude pokračovať poobede a jej výsledok okolo 19:00 SEČ opäť ukáže farba dymu vychádzajúceho z komína.

11:43 Z komína práve vypustili čierny dym, čo znamená, že nový pápež dnes doobeda zvolený nebol.

Kardináli zvolili nového zástupcu
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: bild)

11:38 Na námestí sú stovky mníšok, ktoré sa modlia za zvolenie nového pápeža.

Kardináli zvolili nového zástupcu
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: la repubblica)

11:23 V Ríme momentálne prší, ani nepriaznivé počasie ale nebráni veriacim v tom, aby sa postupne zhromažďovali na námestí sv. Petra a čakali, aký dym bude vypustený z komína.

Kardináli zvolili nového zástupcu
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: la repubblica)

10:48 Taliansky denník La Stampa má dnes na prvej strane titulok "Pápež bude zajtra". To len potvrdzuje všeobecné dohady o tom, že meno nového pápeža sa dozvieme vo štvrtok.

10:30 Na sociálnych sieťach kolujú rôzne koláže, z ktorých jedna tipuje, že novým pápežom bude britský herec Rowan Atkinson alias Mr. Bean.

Kardináli zvolili nového zástupcu
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Facebook)

10:13 Na zvolenie novej hlavy katolíckej cirkvi je potrebná dvojtretinová väčšina hlasov kardinálov, čiže aspoň 77 hlasov.

10:00 Dnes síce existuje šanca, že nástupca Benedikta XVI bude zvolený, nie je ale podľa všetkého veľká. Voľba totiž začala bez jasného favorita. Hovorilo sa až o šiestich vážnych kandidátoch. Vatikánsky hovorca Federico Lombardi v pondelok odhadoval, že konkláve bude k rozhodnutiu potrebovať dva až štyri dni.

9:30 V týchto chvíľach pristupujú kardináli k hlasovaniu.

Ako je známe, kardináli môžu hlasovať dvakrát dopoludnia a dvakrát popoludní. Výsledok svojej voľby v súlade s tradíciou oznámi verejnosti dym z komína Sixtínskej kaplnky. Ak bude čierny, voľba bola neúspešná a kardináli musia popoludní pokračovať vo voľbe. Ak bude biely, znamenalo by to zvolenie nového pápeža. Dym z komína sa dnes môže objaviť kedykoľvek medzi 10.30 h a 12.30 h.

V prípade neúspešnej voľby sa kardináli asi o 12.30 h vrátia do hotela Domus Sanctae Marthae, kde ich čaká obed a odpočinok. Do Apoštolského paláca sa vrátia o 16.00 h a o 16.50 h sa začne v Sixtínskej kaplnke ďalšie kolo hlasovania. Podobne ako dopoludnia aj popoludní budú dve kolá voľby. Jej výsledok oznámia dymom z komína v čase od 17.30 h do 19.30 h.
Ak sa nového pápeža dnes zvoliť nepodarí, po hlasovaní budú nasledovať vešpery (podvečerná modlitba z liturgie hodín) v Sixtínskej kaplnke. Po nich sa kardináli-volitelia vrátia do hotela, kde sa navečerajú a uložia na nočný odpočinok.

Ak by sa 115 kardinálom nepodarilo pápeža zvoliť do piatka, bude nasledovať jednodňová prestávka, počas ktorej sa budú venovať modlitbám a rozjímaniu. K voľbe by sa v takomto prípade vrátili v sobotu.
Všetkých 115 kardinálov, ktorí sa zišli na konkláve, je ubytovaných v modernom hoteli Domus Sanctae Marthae na území Vatikánu. Jednotlivé izby im pridelili žrebovaním, aby sa zabránilo vytváraniu klík medzi kardinálmi. Pri podávaní jedla sa však už kardináli môžu posadiť podľa vlastnej vôle.

Počas konkláve nesmú mať kardináli žiadny kontakt s vonkajším svetom, nemajú preto prístup k vysielaniu rozhlasu ani televízie, k internetu a ani k mobilným sieťam. V okolí hotela sú rušičky elektronického signálu. Do približne kilometer vzdialenej Sixtínskej kaplnky sa môžu prepraviť autobusom alebo pešo v sprievode príslušníkov švajčiarskej gardy.

Režim uprázdneného stolca - tzv. sedisvakancia - nastal 28. februára o 20.00 h, keď nadobudlo platnosť rozhodnutie pápeža Benedikta XVI., že odstúpi z úradu.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu