Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Severná Kórea má pripravené nukleárne rakety na odpálenie: Bluf alebo reálna hrozba?

Zobraziť galériu (2)

PCHJONGJANG - Severná Kórea pohrozila možnosťou preventívneho jadrového útoku proti USA. Oznámila to dnes s odvolaním sa na severokórejské ministerstvo zahraničia oficiálna severokórejská tlačová agentúra KCNA. Pchjongjang reagoval na návrh doteraz zrejme najprísnejších sankcií, ktoré proti nemu v Bezpečnostnej rade OSN napokon úspešne uplatnili USA spoločne s Čínou. Niektorí odborníci tvrdia, že Kórea nemá na zásah Washigtonu vhodné rakety. Objavili sa však aj špekulácie, že dolet 10000 km by úspešne zvládli.

Bezpečnostná rada OSN dnes schválila prísnejšie sankcie proti komunistickej krajine kvôli jej februárovej jadrovej skúške, informovali agentúry AFP a Reuters. Pchjongjang predtým pohrozil, že v takom prípade možno vykoná preventívny jadrový úder na Spojené štáty.

Hlavným cieľom novej rezolúcie, ktorú 15 členov rady prijalo jednomyseľne, je zastaviť KĽDR prísun materiálu a všetkých peňazí, ktoré by mohli slúžiť Pchjongjangu k vývoju jadrového arzenálu. Ide o štvrtý balík sankcií, ktoré BR OSN prijíma od roku 2006 v reakcii na raketové a jadrové testy totalitného režimu v Pchjongjangu

Hrozba útoku

Washington uskutočňuje spoločné vojenské cvičenie s armádou Južnej Kórey, čo KĽDR vníma ako ohrozenie vlastnej bezpečnosti. Proti týmto manévrom a tiež proti sankciám demonštrovali dnes v metropole Pchjongjangu desaťtisíce Severokórejčanov.

"Pretože sa Spojené štáty chystajú rozdúchať jadrovú vojnu, budeme uplatňovať svoje právo na preventívny jadrový útok proti sídlu agresora, aby sme bránili svoj zvrchovaný záujem," uviedol hovorca ministerstva zahraničia vo vyhlásení zverejnenom KCNA.

"Medzikontinentálne balistické strely a rôzne iné strely, ktoré už majú nastavené svoje ciele, sú teraz vybavené ľahšími, menšími a diverzifikovanými jadrovými hlavicami a sú v pohotovostnom režime," uviedol armádny generál Kang Pyo Yong, ktorý označil Washington za pevnosť zla. Táto vyhrotená rétorika však nie je zo strany KĽDR nezvyčajná, a to najmä v posledných dňoch.

Odpaľovacie zariadenie.
Zobraziť galériu (2)
Odpaľovacie zariadenie.  (Zdroj: ap, sita)

Hoci Severná Kórea uskutočnila už tri testy jadrovej bomby, experti sú presvedčení, že zatiaľ nie je schopná vyrobiť dostatočne malú jadrovú hlavicu, ktorá by mohla byť nasadená na raketu s doletom až na územie Spojených štátov.

KĽDR však za posledné roky dosiahla v rozvoji svojich testovacích rakiet a miniaturizácii jadrových hlavíc pokrok, čím by podľa odborníkov mohla ohroziť oblasti až vo vzdialenosti 10000 km. Iní si však myslia, že je to nereálne. Pre zaujímavosť Slovensko je od Pchjongjangu vzdialené čosi vyše 8000 km, Los Angeles okolo 9000 km.

Nevyhnutnosť vojny

Hovorca severokórejskej diplomacie konštatoval, že druhá kórejská vojna je nevyhnutná, potom čo Washington a Soul odmietli zrušiť svoje tohtoročné spoločné manévre.

KĽDR už tento týždeň pohrozila, že k 11. marcu vypovie prímerie, ktoré ukončilo kórejskú vojnu z rokov 1950-53. Komunistická krajina tiež vyhlásila zákaz vstupu lodí a lietadiel do oblastí pri svojom východnom a západnom pobreží. Podľa expertov by mohla chystať raketový test.

Hovorca juhokórejskej armády navyše dnes oznámil, že Pchjongjang vykonáva "rôzne cvičenia armády, námorníctva a vzdušných síl" a ďalšie pripravuje. Soul podľa hovorcu "venuje týmto aktivitám veľkú pozornosť", pretože by podľa neho "mohli prerásť v provokáciu".

V dnešnom vyhlásení Severná Kórea ďalej "dôrazne varuje, aby Bezpečnostná rada už neopakovala hrubú chybu z minulosti, kedy sa v roku 1950 správala ako vojnový služobník Spojených štátov a vyslúžila si tým zášť Kórejcov".

KĽDR tiež vyzvala Bezpečnostnú radu, aby okamžite zrušila Američanmi vedené velenie OSN v Soule a urobila kroky, ktoré by viedli k ukončeniu vojnového stavu na Kórejskom polostrove. Ten tu trvá už 60 rokov od kórejskej vojny, ktorá sa skončila len prímerím, nie podpisom riadnej mierovej dohody.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu