Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Venezuela potvrdila smrť diktátora Huga Cháveza: V uliciach nasadili armádu!

Hugo Chávez (1954-2013) Zobraziť galériu (17)
Hugo Chávez (1954-2013) (Zdroj: SITA)

CARACAS - Venezuelský viceprezident Nicolas Maduro oznámil, že prezident Chugo Chávez zomrel vo veku 58 rokov. Venezuelský líder podľahol rakovine.

Venezuelský ľavicový prezident podľahol zdravotným komplikáciám, ktoré naňho doľahli po návrate z Kuby. Chávez sa na ostrove slobody liečil z rakoviny, dvakrát ho tam operovali. Aktuálne sa po tretej liečbe vrátil z Kuby domov, no dostal zápal pľúc. Venezuelskí lídri pred niekoľkými dňami informovali, že Chávez prežíva najťažšie chvíle svojho života. Podľa dostupných informácií lekári Cháveza na žiadosť jeho dcér pred štyrmi dňami odpojili od prístrojov.

Plač a bezmocnosť obyčajných ľudí zaplavila ulice Caracasu
Zobraziť galériu (17)
Plač a bezmocnosť obyčajných ľudí zaplavila ulice Caracasu  (Zdroj: SITA)


"Je to chvíľa hlbokej bolesti," povedal Maduro obklopený ministrami Chávezovej vlády, keď oznamoval prezidentovo úmrtie. Podľa viceprezidenta je potrebné ochrániť ľud a zabezpečiť mier. Preto režim nasadil v uliciach vojakov a posilnil policajné jednotky. Minister obrany Diego Molero potvrdil, že armáda je pripravená zabezpečiť pokoj a nerušené trúchlenie Venezuelčanov.
      
Obľúbený socialistický prezident pomerne jednoznačne zvíťazil koncom minulého roka vo voľbách, ktorými získal nový mandát na čele latinskoamerickej krajiny na ďalších šesť rokov.

Telo venezuelského prezidenta vystavia verejne v piatok na poslednej rozlúčke s ním za účasti čelných predstaviteľov krajín Latinskej Ameriky. Venezuela si úmrtie dlhoročného prezidenta uctí siedmimi dňami štátneho smútku. Oznámil to minister zahraničných vecí Elias Jaua.

Náhly skon Huga Cháveza bude znamenať vypísanie nových prezidentských volieb, ktoré podľa agentúry Reuters budú testom, či socialistická revolúcia vo Venezuele bude schopná pokračovať aj bez charizmatického lídra. Voľby vo Venezuele sa uskutočnia najneskôr do 30 dní, pričom do zvolenia novej hlavy štátu bude prezidentské právomoci vykonávať viceprezident Nicolas Maduro. Oznámil to dnes venezuelský minister zahraničných vecí Elias Jaua.

 

 

 

Kto to bol Hugo Chávez

Hugo Rafael Chávez Frías sa narodil 28. júla 1954 v učiteľskej rodine. V roku 1975 ukončil štúdium na vojenskej akadémii. Je dvakrát rozvedený a má štyri deti. V októbri 2012 bol v prezidentských voľbách zvolený na ďalších šesť rokov.

Hugo Chávez
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

Chávez patril medzi najkontroverznejších latinskoamerických lídrov. Bývalý parašutista sa dostal do povedomia verejnosti v roku 1992 ako líder neúspešného vojenského puču, počas ktorého sa pokúsil zvrhnúť vládu prezidenta Carlosa Andrésa Péreza pre narastajúcu nespokojnosť s jeho úspornými opatreniami. Základy prevratu vznikli pred desiatimi rokmi, keď založil hnutie pomenované podľa bojovníka za nezávislosť Simona Bolívara. Chávez následne strávil dva roky vo väzení. Po prepustení na slobodu premenoval svoje hnutie na Hnutie piatej republiky a z vojaka sa zmenil na politika, pričom začal cestovať po Venezuele i po okolitých krajinách, kde šíril svoje revolučné myšlienky. Za svoj politický program vyhlásil "socializmus 21. storočia". Veľkú podporu našiel u vtedajšieho kubánskeho prezidenta Fidela Castra.

Hugo Chávez
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

O šesť rokov neskôr už vyhral prezidentské voľby, keďže ľuďom sľúbil revolučnú sociálnu politiku a "zvrhnutie skorumpovaných oligarchov slúžiacich zahraničnému kapitálu, ktorí žijú vo svojich luxusných domoch, vykonávajú orgie a pijú whisky". Chávez kritizoval aj predstaviteľov cirkvi, ktorých obvinil zo zanedbávania chudobných a ochraňovania bohatých. Vzťahy s Washingtonom sa veľmi zhoršili, keď obvinil administratívu Georgea Busha mladšieho, že počas vojny v Afganistane "proti teroru bojuje terorom" .Chávez bol známy svojimi zapálenými príhovormi k občanom v rámci vlastného televízneho programu Haló, prezident. Jeho prívrženci tvrdili, že hovorí za chudobných, kritici zasa upozorňovali na prílišnú koncentráciu moci v jeho rukách.

Hugo Chávez
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

Chávezove tretie funkčné obdobie poznamenali aj nepokoje v severnej Afrike známe ako Arabská jar. Kým vtedajšieho egyptského prezidenta Husního Mubaraka Chávez odsudzoval, líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího podporoval a rovnaký postoj mal aj k sýrskemu prezidentovi Baššárovi al-Asadovi. Za svojich spojencov okrem okolitých krajín považoval Rusko, Irán a viackrát navštívil aj bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.

Hugo Chávez
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

V roku 2011 podstúpil Chávez na Kube nešpecifikovanú operáciu rakoviny a podrobil sa chemoterapii. Ďalšiu operáciu podstúpil vo februári minulého roka, po ktorej vyhlásil, že je už zdravý. V decembri však oznámil, že je potrebná ďalšia operácia a za svojho nástupcu v prípade, ak by to bolo potrebné, vymenoval viceprezidenta Nicolasa Maduru. Cháveza vo februári previezli naspäť do vlasti, neobjavoval sa však na verejnosti a zostával hospitalizovaný vo vojenskej nemocnici v Caracase. Minister informácií Ernesto Villegas v pondelok večer oznámil, že prezident trpí ťažkou infekciou dýchacích ciest a jeho zdravotný stav sa zhoršuje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu