Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nová éra na Kube: Od pondelka stačí na vycestovanie len pas

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

HAVANA - Kubáncom začne od pondelka nová éra. K cestám do zahraničia už nebudú potrebovať špeciálne povolenie úradov, bude im stačiť iba cestovný pas. Nové opatrenia schválené predstaviteľmi Castrovho režimu však nebudú platiť pre všetkých rovnako. Kuba sa totiž obáva úniku mozgov.

Vláda prezidenta Raúla Castra rozhodla o zmiernení doteraz prísnych pravidiel pre výjazdy z ostrova vlani v októbri. Od pondelka sa vďaka tomu pre väčšinu obyvateľov krajiny ruší povinnosť žiadať o výjazdovú doložku. Odpadá tak nutnosť zháňať pozvanie z cudziny či hradiť vysoké úradné poplatky, ktoré rade miestnych obyvateľov výrazne komplikovali možnosť vycestovať z krajiny. Celkové výdavky na získanie povolenia mohli dosiahnuť v prepočte až 235€.

Znalci kubánskych pomerov sa zhodujú na tom, že Castra viedli k uvoľneniu pomerov predovšetkým ekonomické dôvody. Mnoho ľudí chce z krajiny odísť za prácou a zlepšiť tak ťaživú ekonomickú situáciu svojich rodín. Peniaze, ktoré budú posielať domov, by mohli čiastočne pomôcť rútiacej sa kubánskej ekonomike.

Kvôli zhoršujúcej sa hospodárskej situácii už komunistický režim predvlani schválil tri stovky reforiem. Medzi inými povolil napríklad zakladanie súkromných firiem či nákup a predaj nehnuteľností, ktorý Kubáncom umožňuje meniť adresu bez povolenia štátu.

Vďaka reforme migračného zákona teraz budú môcť ľudia s trvalým bydliskom na Kube zostať v cudzine 24 mesiacov. Potom sa budú musieť na ostrov vrátiť, aby si legálny pobyt v zahraničí predĺžili. Doteraz platné výjazdovej doložky povoľovali najdlhší pobyt mimo Kubu na dobu 11 mesiacov.

Zmena pravidiel bude platiť aj pre cesty v opačnom smere. Emigranti, ktorí sa v minulosti usadili v iných štátoch, budú môcť od pondelka navštíviť svoju rodnú krajinu až na dobu 90 dní. Miernejšie budú aj pravidlá pre tých, ktorí ilegálne utiekli do USA.

Uľahčenie ciest do zahraničia sa však nebude týkať všetkých Kubáncov. Lekári, vedci či príslušníci armády potrebujú k cestám do cudziny už dnes zvláštne povolenie. Vedenie krajiny sa aj naďalej bude snažiť zabrániť odlivu mozgov. "Reforma migračného zákona berie ohľad na právo revolučného štátu brániť sa pred zasahovaním a podvratným plánom americkej vlády a jej spojencov," uviedol oficiálny kubánsky denník Granma. "Preto budú aj naďalej platiť pravidlá brániace ľudský kapitál vytvorený revolúciou pred vykradnutím talentov, ktoré praktizujú mocní," dodal denník.

Kto nakoniec bude aj naďalej potrebovať špeciálne povolenie, nie je zatiaľ úplne jasné. Podľa stanice BBC potvrdil začiatkom januára minister zdravotníctva Roberto Morales riaditeľom kubánskych nemocníc, že ​​sa uvoľnenie pravidiel bude týkať väčšiny ich lekárskeho personálu.

Ani obyčajné vydanie pasu však nie je automatickou záležitosťou. Zamietnutie žiadosti o cestovný dokument hrozí nielen každému, kto nemá čistý trestný register alebo dlhuje štátu peniaze, ale aj tým, u ktorých sa úrady rozhodnú uplatniť zákonom nešpecifikované "obranné a bezpečnostné záujmy krajiny" alebo "pravidlá pre migráciu" Kubáncov. S tým môžu zrejme počítať predovšetkým disidenti.

Kuba má cez 11 miliónov obyvateľov. Väčšine z nich stačia príjmy sotva pokryť výdavky na skromný život. Na ostrove je navyše často zložité uspokojiť základné životné potreby. Mnoho Kubáncov preto túži krajinu opustiť a uvoľnenie výjazdov pravdepodobne využije k odchodu do zahraničia.

Asi 1,5 milióna Kubáncov a ich potomkov žije už v súčasnosti v USA, tisícky ďalších v Európe, najmä v Španielsku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu