Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Na Blízkom východe sa zrejme začala vojna: Útok Izraela, premiér varuje civilistov!

Izraelský premiér, mŕtvy šéf Hamasu a dnešný raketový útok Zobraziť galériu (15)
Izraelský premiér, mŕtvy šéf Hamasu a dnešný raketový útok (Zdroj: SITA)

JERUZALEM - Pri izraelskom nálete v pásme Gazy dnes zahynul šéf vojenského krídla Hamasu Ahmad Džabarí. Izraelská armáda varovala, že Džabárího zabitie je začiatkom rozsiahlejšej operácie v Gaze. Podľa prvých správ bolo vystrelených 13 rakiet. Ide o najväčší vojenský úder po štyroch rokoch.

Letectvo židovského štátu dnes podniklo v oblasti viacero náletov, pričom zasiahlo aj niekoľko policajných staníc. Džabarí je najvýznamnejším predstaviteľom militatného hnutia Hamas, ktorého zabili od čias izraelskej invázie do Gazy pred štyrmi rokmi. Dlhodobo patril k Izraelom nahľadanejším palestínskym militantom.

Džabarí (vľavo) zahynul po nálete izraelskej armády
Zobraziť galériu (15)
Džabarí (vľavo) zahynul po nálete izraelskej armády  (Zdroj: SITA)

Svedkovia uvádzajú, že Džábari cestoval autom v uliciach mesta Gazy vo chvíli, keď jeho vozidlo explodovalo po zásahu izraelskou strelou. Útok ukončil 24-hodinový útlm v pohraničnom násilí, ktoré sa tento týždeň prudko zosilnilo. Izraelskí predstavitelia v uplynulých dňoch uviedli, že zvažujú útoky na lídrov Hamasu. Vyhlásenie prišlo po vlne raketových útokov z Hamasom ovládaného pásma Gazy na juh Izraela.  Svedkovia potvrdili, že krátko po zabití Džabarího sa cieľom izraelského náletu stali aj dve výcvikové strediská Hamasu v Gaze.

Operácia má pokračovať zajtra mohutnou ofenzívou Izraela
Zobraziť galériu (15)
Operácia má pokračovať zajtra mohutnou ofenzívou Izraela  (Zdroj: SITA)

 "Odhadujem, že situácia na juhu krajiny sa ešte skomplikuje," uviedol izraelský brigádny generál Joav Mordechaj pre izraelskej televíziu Channel 2 po tom, ako lietadlá židovského štátu zabili šéfa vojenského krídla palestínskeho Hamasu Ahmada Džabarího a ďalších piatich ľudí. "Civilný sektor sa musí dobre pripraviť," dodal.

Pri náletoch boli zranení aj civilisti, medzi nimi aj toto dievča
Zobraziť galériu (15)
Pri náletoch boli zranení aj civilisti, medzi nimi aj toto dievča  (Zdroj: SITA)

Mordechaj sa vyjadril, že Izrael jednak odpovedal na nárast palestínskych raketových útokov zo začiatku týždňa a zároveň sa snažil predísť ďalšiemu vyzbrojovaniu Hamasu a iných politických frakcií.

Útok Izraela
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA)

Cieľom dnešného náletu boli podzemné úkryty palestínskych balistických rakiet dlhého doletu, oznámil Mordechaj. Na otázku, či by mohol Izrael vyslať pozemné sily do Gazy, Mordechaj odpovedal: "Prebiehajú prípravy, a ak to bude treba, zvolíme si aj túto možnosť".

V tomto aute zahynul šéf Hamasu
Zobraziť galériu (15)
V tomto aute zahynul šéf Hamasu  (Zdroj: SITA)

 Brigáda mučeníka Izzuddína Kásama, ktorých Džabarí viedol, zareagovali na jeho smrť vyhrážkami. "Izrael rozrazil bránu do pekla. Následovať bude mimoriadne tvrdá odpoveď," uviedol hovorca Hamasu Ismáíl Radván.

Gazu malo zasiahnuť 13 rakiet
Zobraziť galériu (15)
Gazu malo zasiahnuť 13 rakiet  (Zdroj: SITA)

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás vyzval dnes na mimoriadne zasadnutie Ligy arabských štátov (LAŠ) v reakcii na sériu izraelských náletov v pásme Gazy. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyzval obe strany, aby zabránili ďalšej eskalácií konfliktu a venovali pozornosť ochrane civilného obyvateľstva. Letecké útoky Izraela v Gaze si vyžiadali najmenej deväť mŕtvych a tri desiatky zranených.

Podľa predbežnýchs práv si útok vyžiadal 9 obetí
Zobraziť galériu (15)
Podľa predbežnýchs práv si útok vyžiadal 9 obetí  (Zdroj: SITA)

Izraelská armáda podnikla nálety na desiatky cieľov v pásme Gazy a oznámila, že ide o začiatok rozsiahlejšej vojenskej operácie, ktorá by eventuálne mohla vyústiť aj v pozemnú ofenzívu. Podľa agentúry AP išlo o najmohutnejší izraelský útok v Gaze od veľkej ofenzívy spred štyroch rokov. Hamas vyhlásil v Gaze výnimočný stav a evakuoval hlavné bezpečnostné objekty a jednotky.

Útok Izraela
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA)

 

Egypt odvolal svojho veľvyslanca z Izraela na protest proti náletom armády židovského štátu v pásme Gazy. Okrem toho si egyptský prezident Muhammad Mursí predvolal izraelského veľvyslanca v Káhire. Nariadil tiež egyptskému veľvyslancovi pri OSN, aby požiadal o krízové zasadnutie Bezpečnostnej rady.  "Prezident reagoval na brutálny izraelský útok, pri ktorom zahynulo množstvo mučeníkov a synov palestínskeho ľudu," uviedol hovorca egyptského prezidenta Jásir Alí pre egyptskú televíziu.

 Ako informovala agentúra Rueters s odvolaním sa na predstaviteľov arabských krajín, Liga arabských štátov (LAŠ) zvolá mimoriadne rokovanie k izraelským náletom na štvrtok alebo sobotu.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyzval na ukončenie násilia v palestínskom pobrežnom pásme, čím sa pripojil k reakciám svetových lídrov k izraelskému úderu v pásme Gazy. Lavrov to povedal na tlačovej konferencii po rokovaní ministrov zahraničných vecí organizácie Rada pre spoluprácu krajín v Perzskom zálive (GCC) v Rijáde. "Je nevyhnutné, aby sa útoky a násilnosti s Gaze zastavili," povedal šéf ruskej diplomacie.

Vodca Hamasu v pásme Gazy Ismáil Haníja vyzval predstaviteľov arabských štátov, osobitne Egypt, aby zastavil "barbarské útoky Izraela". V podobnom duchu sa na summite GCC vyjadril aj katarský minister zahraničných vecí Hamad ibn Džásim as-Sání, ktorý povedal, že izraelské nálety v Gaze by nemali zostať bez potrestania.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu