Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

ONLINE Najtesnejšie voľby v histórii USA: Takto prebiehala osudná noc!

Vyhrá Obama alebo Romney? Zobraziť galériu (27)
Vyhrá Obama alebo Romney? (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Celý svet v noci sledoval Spojené štáty, ktorých obyvatelia rozhodovali o novej hlave krajiny. Predvolebné prieskumy naznačovali, že súboj medzi súčasným prezidentom Barackom Obamom a jeho protikandidátom Mittom Romneym bude veľmi tesný, čo sa aj potvrdilo. Z víťazstva a nakoniec teší Obama.

6:30 Je to jasné. Prezidentom USA sa opäť stáva Barack Obama.

6:00 Obamov Twitter hlása: "Ďalšie štyri roky."

5:40 Prichádzajú prvé správy o Romneyho prehre. Kým neprídu oficiálne výsledky z Ohia, je tu stále maličká šanca.

5:30 Väčšina volebných miestností je uzatvorená. Zostáva Kalifornia, Oregon a Havaj.

4:50 Spočítali už 65 miliónov hlasov. Tie by mali predstovať približne polovicu všetkých voličov.

4:20 Obama vyhral dôležitý New Hampshire.

3:11 O tom kto vyhrá na Floride momentálne rozhoduje rozdiel 800 hlasov pre Romneyho. Neuveriteľné je, že je to z počtu 6,6 milióna hlasov.

3:01 Ďalšie výsledky - Romney vyhral v Kansase, Louisiane, Mississippi, Nebraske, v Severnej a v Južnej Dakote, Texae a Wyomingu. Obama získal štáty Michigan, New Jersey a New York. Stav 153:148 (NBC). Odhady televízii sa začínajú odlišovať. CNN hovorí o výsledku 152:123.

3:00 Romney vyhral aj v Alabame.

2:40 Máme tu ďalšie čiastkové výsledky. Romney vyhral aj v Arkansase a v Tennessee.  Výsledok 88:64. V percentách z celkového počtu voličov je to 52 % Romney 48 % Obama.

2:30 Ďalšie výsledky. Romney vyhral v Kansase, Južnej Dakote, Texas, Wyoming, Mississippi, Louisiana. Obama vyhral v Michigane, New Yorku, New Jersey.

Voľby v USA
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

2:15 O tomto čase pred štyrmi rokmi už Obama viedol na republikánskym protikandidátom McCainom.

2:10 Priebežné výsledky Romney 82 Obama 64 (NBC)

Priebežné výsledky volieb
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: nbc)

2:05 Georgiu a Oklahomu získal Romney

2:01 Zdá sa, že karta sa obracia. Obama vyhral v štátoch Connecticut, Florida, Dostrict of Columbia, Illinois, Maryland, Massachusetts, Maine aj Rhode Island.

Voľby v USA
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

1:55 Dráma vrcholí. Po druhej hodine budú známe výsledky z Virginie, Ohio a Severnej Karolíny. Malo by to veľa napovedať o tom, ako to celé dopadne. V Južnej Karolíne vyhral podľa predpokladov Romney. Náskok Romneyho sa tak zvýšil na 49:3

1:40  Potvrdené: Romney vyhral Západnú Virgíniu.

1:35 Podľa prieskumov  sa Američania rozhodovali hlavne na základe sľubov v oblasti ekonomiky. Až 60 percent z nich vníma krízu ako najväčší problém. Hlavne voliči uviedli rastúcu nezamestnanosť a rast cien pohonných látok.

1:33 Romney zvyšuje náskok. NBC zverejnilo, že je to až 33:3 pre republikána.

Voľby v USA
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

1:31 Severná Karolína a ďalšia remíza. Podľa CNN je to v tomto štáte 49 na 49.

1:30 Podľa NBC vyhral Romney v Indiane. V nej vyhral minule Obama aj napriek tomu, že bola vždy baštou republikánov.

Voľby v USA
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

1:21 Rozhodujúce môžu byť konečné výsledky vo Virginii. Ohio uzatvorí miestnosti o 1:30 hod. nášho času. Je to tiež jeden z rozhodujúcich štátov.

1:20 Na Floride to podľa najnovších informácií vyzerá tiež na remízu. CNN hlásil pomer 50:50.

1:00 Voľby sa skončili v ďalších štátoch. Romney zatiaľ vedie nad Obamom u voliteľoch 19:3. Na víťaztvo stačí 270 voliteľov. Totálna vyrovnanosť, ktorú avizovali prieskumy sa potvrdila. Ukázala sa hlavne vo Virginii, kde získali obaja kandidáti 49 percent.

Voľby v USA
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

0:59 V amerických štátoch Kentucky a Indiana sa zatvorili prvé volebné miestnosti. Prvé čiastkové výsledky z týchto štátov naznačujú víťazstvo republikánskeho kandidáta Mitta Romneyho nad demokratom Barackom Obamom. Naopak - v New Hampshire so štyrmi voliteľmi, ktorý patrí medzi tzv. swing states, vedie Obama.  V Indiane sčítali už asi tri percentá odovzdaných hlasov - Romney z nich získal 60 percent, zatiaľ čo prezident Obama len 38 percent. V Kentucky po zrátaní jedného percenta hlasov vedie Romney nad Obamom v pomere 69 ku 30 percent. V New Hampshire, taktiež po zrátaní jedného percenta hlasov, získal má Obama 65- percetnú a Romney 33-percetnú podporu.

0:42 Podľa prieskumov vyhral Romney v Caroline a na Floride.

Voľby v USA
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

0:38 Pokojný priebeh volieb narušila aj streľba, ktorá si vyžiadala tri životy. Páchateľ sa zastrelil po tom, ako zabil dvoch ľudí a dvoch ďalších zranil v potravinárskom závode v kalifornskom Fresne. Polícia zatiaľ nevie, čo ho k činu motivovalo, ani či chcel zaútočiť na konkrétne osoby. Podľa svedectva niekoľkých kolegov sa 42 ročný strelec už po príchode do práce správal čudne.
   

0:33 Kľúčových, a teda nerozhodnutých je 10 štátov - Virgínia, Severná Karolína, Ohio, Florida, New Hampshire, Pennsylvánia, Colorado, Wisconsin, Iowa a Nevada. V štátoch s najväčším počtom voliteľov ako Kalifornia (55), Texas (38) či New York (29), je výsledok viac-menej istý. Víťazom volieb bude ten kandidát, ktorý získal 270 z celkového počtu 538 voliteľov.

Voľby v USA
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

0:30 Prvé volebné miestnosti v rámci utorňajších prezidentských volieb v USA už zatvorili svoje brány. Ide prevažne o časti východných štátov ako Kentucky a Indiana, výsledky z ktorých však pre menší počet voliteľov nebudú mať väčší dopad na celkový výsledok hlasovania. Viac by už mali napovedať výsledky z takzvanej nerozhodnutej Virgínie s 13 voliteľmi a veľkú úlohu zohrá aj jeden z tradične kľúčových štátov Ohio (18 voliteľov), kde sa hlasovanie skončí o pol druhej SEČ, teda 30 minút po Virgínii. Ďalším kúskom do skladačky bude dôležitá Florida (29 voliteľov) , kde sa voľby skončia o druhej hodine SEČ. Na západnom pobreží sa volebné miestnosti zatvoria postupne, poslednou bude Aljaška o šiestej hodine rannej. Vtedy by už mal byť jasný aj neoficiálny výsledok volieb.

0:27 Automobilka Chrysler dala všetkým svojim 55 tisíc zamestnancom deň voľno, aby mohli voliť.

0:03 Podľa CNN vedie po 1 percente sčítaných hlasov Romney. V Kentucky získal 79 percent, oproti Obamovi s 19 percentami.

Voľby v USA
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

23:45 Začala sa posledná hodina volieb.

23:40 Dnešný deň sa v USA nerozhoduje iba o prezidentovi. V niektorých štátoch ide aj o budúcnosť marihuany. Colorado, Oregon a Washington hlasujú v referende o dekriminalizácii a Arkansas, Montana a Massachusetts rozhodujú o tom, či sa bude môcť využívať oficiálne na liečebné účely.

23:37 Podľa volebného prieskumu je Obamovo víťazstvo takmer isté. Dávajú mu až 91,4 percentnú šancu. U demokratov vládne dobrá nálada. Romney prezradil, že sa narobil na napísaní víťaznej reči. Má vraj až 1118 slov.

Voľby v USA
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

23:30 Prvé priebežné výsledky by mohli byť známe už okolo druhej hodiny v stredu ráno nášho času. Podľa prvých odhadov sa šance na znovuzvolenie Obamu zvýšili a vedie s náskokom.

23:00 Obaja kandidáti využili na poslednú agitáciu Twitter. Romney si zavesil na účet:

"Je čas otočiť stranu za poslednými štyrmi rokmi. Zoberte priateľov a rodiny a voľte!"

Obama pripojil k fotografiii: "Tento chlapík sa na vás spolieha!"

22:40 Americký veľvyslanec na Slovensku Theodor Sedgwick, ktorý by v prípade zvolenia Romneyho skončil, odpovedal na otázku, kto vyhrá, diplomaticky: "Víťazom bude ten, kto to lepšie zvládne."

Voľby v USa
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

22:38 V prípade remízy vo voľbách bude rozhodovať parlament. Keďže v snemovňu ovládajú republikáni, vyhral by pravdepodobne Romney. Senát by naopak volil viceprezidenta a tam by bol favoritom demokrat Joe Biden.

22:22 Demokratický viceprezident Joe Biden dorazil do domovského stánku súčasného amerického prezidenta, do Chicaga.

22:18 Obamovi spolupracovníci podľa CNN hlásia, že do volí viac afro-amerických voličov, ako očakávali. Jeho podpora v tejto komunite dosahuje až 90 percent.

Voľby v USa
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

22:05 Kvôli búrke Sandy predĺžili v New Jersey hlasovanie poštou až do piatku.

21:58 Polícia v americkom meste Seattle vyšetruje pondelňajšie vlámanie do priestorov volebnej centrály Demokratickej strany úradujúceho prezidenta Baracka Obamu a kandidáta na post guvernéra štátu Washington Jaya Insleeho. Podľa amerických médií je na mieste polícia, zatiaľ však nie sú známe žiadne ďalšie podrobnosti.

Voľby v USa
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

 

Volebný podvod?

 

21:40 V štáte Pennsylvánia, ktorý bude jedným z jazýčkov na váhach, zase museli opraviť volebný stroj. Ten napriek opakovanému označovaniu mena Obamu, zaznačoval meno jeho republikánskeho vyzývateľa Mitta Romneyho. Na problém poukázal jeden z voličov, ktorý chybné fungovanie stroja zaznamenal na video a to uverejnil na portáli YouTube.

Incident zachytil jeden z voličov

 

21:43 Americké veľvyslanectvo pripravilo volebnú noc v  bratislavskom hoteli , píše Sme.

21:21 Mitt Romney priletel do Pittsburghu. "To je znamenie víťazstva," reagoval na dav mávajúcich sympatizantov.

20:22 Pred volebnými miestnosťami sa tvoria dlhé rady a ľudia čakajú aj hodiny, aby mohli odvoliť. Volebné miesta možno nájsť kdekoľvek, dokonca u predajcov áut alebo v práčovni, píše BBC.

Voľby v USa
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

18:22 Voľby budú podľa televízie BBC stáť amerických daňových poplatníkov 2,5 miliardy dolárov. Jeden hlas tak stojí 20 dolárov.

17:29 Úradujúci americký prezident Barack Obama vyjadril uznanie svojmu republikánskemu vyzývateľovi Mittovi Romney, ktorého kampaň označil za "oduševnenú". Demokratický kandidát uchádzajúci sa o znovuzvolenie zároveň vyjadril očakávanie "dobrej noci" a bez ohľadu na výsledok vopred poďakoval všetkým, ktorí ho podporovali a "tvrdo" pre neho pracovali. "Už sa teším na výsledky," povedal Obama, ktorý celý volebný deň trávi vo svojom domovskom meste Chicago.

16:33 Podľa očakávaní sa na voľbách zúčastní minimálne 120 miliónov občanov USA.

Voľby v USa
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

15:54 Volebný stav republikánov je v meste Boston v štáte Massachusetts. Pritom ten je považovaný za tradičný štát demokratov.

Voľby v USa
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

15:23 Romney odvolil v Massachusetts spolu s manželkou Ann. Na otázku, komu dal svoj hlas, odpovedal: "Myslím, že, viete."

 

15:19 Väčšina obyvateľov sveta by zrejme privítala znovuzvolenie Baracka Obamu. Trhy by naopak viac ocenili víťazstvo Mitta Romneyho. Vyplýva to z rôznych prieskumov, ktoré zrealizovali v uplynulých dňoch britské subjekty.

Podľa rozsiahleho prieskumu, ktorý z poverenia rozhlasovej stanice BBC World Service pripravili experti siete GlobeScan v spolupráci s odborníkmi v sfére politológie z Marylandskej univerzity, by Obama v prípade, že by o prezidentovi USA spolurozhodovali aj občania iných krajín, zvíťazil s obrovskou prevahou.
Z 21 krajín, v ktorých oslovili celkove takmer 22.000 respondentov, by úradujúci prezident USA triumfoval v 20 s výnimkou Pakistanu.

15:02 Na dlhé ponocovanie sa dnes chystajú obyvatelia kenskej obce Kogelo, z ktorej pochádzajú predkovia Baracka Obamu. Celá rodina bude spoločne pred televízorom sledovať s napätím dianie za Atlantickým oceánom.

Mnohé deti, ktoré sa dnes narodili v Keni, pomenúvajú ich rodičia Obama práve na počesť kenského rodáka.
Zobraziť galériu (27)
Mnohé deti, ktoré sa dnes narodili v Keni, pomenúvajú ich rodičia Obama práve na počesť kenského rodáka.  (Zdroj: SITA)

15:00 Štyri pätiny Nemcov by podporilo Baracka Obamu, ak by sa mohli zapojiť do amerických prezidentských volieb, jeho republikánskeho vyzývateľa Mitta Romneyho by podporili iba tri percentá. Vyplýva to z výsledkov reprezentačného prieskumu verejnej mienky inštitútu Allensbach.

14:18 Približne 15 000 Američanov, ktorí žijú v Rakúsku, majú taktiež možnosť odvoliť na diaľku. Veľvyslanectvo USA v krajine našich juhozápadných susedov usporiada v noci na stredu v srdci Viedne tradičnú volebnú noc, ktorá potrvá do skorých ranných hodín a charakterizovať ju bude motto A Celebration of Democracy - U.S. Style.

13:48 Americké voľby niektorí vnímajú aj s humorom. Volia aj kreslené postavičky, napríklad favorit pána Burnsa zo Simpsonovcov je jednoznačne Mitt Romney.

13:30 Obamu prišiel podporiť aj Kennedy, konkrétne Edward.

Prezidentské voľby USA
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

13:20 V štáte Ohio sa tvorili pred volebnými miestnosťami veľké rady.

Prezidentské voľby USA
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

12:58 Symbolicky rozhodnúť o novej hlave USA môžu aj v Hongkongu, a to v istej sieti fastfoodov prostredníctvom tanierov.

Prezidentské voľby USA
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

12:43 Dnešný deň sa dá v Spojených štátoch pokojne označiť aj ako supervolebný. Okrem prezidenta si totiž Američania volia aj guvernérov jednotlivých štátov, reprezentantov Dolnej snemovne Kongresu a tretinu Senátu. Okrem toho sa na niektorých miestach konajú referendá, napríklad v Portoriku, ktoré je neoficiálnym 51. štátom americkej únie, rozhodujú o definovaní štatútu svojho ostrova, v Kalifornii zas hlasujú zo zrušení trestu smrti.

Prezidentské voľby USA
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

12:15 Obama podľa doterajších prieskumov mierne vedie so 48 percentami oproti Romneyho 47 percentám.

Zatiaľ čo vo väčšine štátov je víťaz vopred jasný, napríklad v Texase je to Mitt Romney, v Kalifornii Barack Obama, v prinajmenšom ôsmich štátoch (Colorado, Florida, Ohio, Virgínia, Iowa, Nevada, New Hampshire, Wisconsin) sú šance oboch kandidátov vyrovnané a v ďalších troch (v Pennsylvánia, Michigan, Severná Karolína) sa ešte situácia môže zvrtnúť, upozornil slovenský sociológ a diplomat Martin Bútora.

Predvolebná kampaň oboch kandidátov bola masívna. Obamovi sa v nej dokonca prvýkrát v histórii podarilo vyzbierať viac ako miliardu dolárov. Viacerí ľudia už odvolili, pričom väčšia časť z nich podporila Obamu. Nie je ale vylúčené, že Romney tento rozdiel v utorok doženie.

Prezidentské voľby USA
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

Obama aj Romney sa v posledných týždňoch snažili nahnať hlasy aj v televíznych debatách. Tie okrem iného vyvrátili predstavu, že všetko je iba cirkus a výsledky sú dávno dohodnuté. Obama mal totiž pred prvou diskusiou značnú prevahu, nakoniec v nej ale zažiaril jeho oponent a odrazu bolo všetko inak. V nasledujúcich dvoch debatách však zas naopak exceloval súčasný prezident.

Obaja sa dopustili prehreškov. Romneyho prichytili pri výroku, že 47 percent ľudí ho nikdy nebude voliť, pretože sú závislí od vlády a odmietajú sa postarať sami o seba. Obamu zas kritizovali za slová zdôrazňujúce, že úspech nie je iba dielom jednotlivca, a že svoju firmu nevybudoval sám, ale s pomocou iných vrátane vlády.

Prezidentské voľby USA
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

Na budúceho prezidenta čaká riešenie množstva problémov, od ekonomickej krízy (zamestnanosť, obrovský federálny dlh) cez energetické výzvy (ako zvýšiť energetickú nezávislosť), nedostatky v infraštruktúre, vzdelávanie až po zahraničnopolitické otázky (hrozba nukleárneho Iránu, vzťahy s Čínou a iné).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu