Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Viac ako 70 odmietnutých azylantov protestuje hladovkou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Viac ako 70 odmietnutých žiadateľov o azyl odmieta v Poľsku v súčasnosti stravu. Informoval o tom v dnešnom vydaní denník Gazeta Wyborcza. Podľa neho ide zväčša o migrantov z Arménska, Čečenska a Gruzínska, na ktorých v blízkej budúcnosti čaká deportácia do vlasti. Ako uviedli pre poľské noviny, cítia sa ako ľudia vylúčení zo spoločnosti, občania druhej kategórie zbavení práv.

Iniciátor protestnej akcie, ktorý začal pred mesiacom hladovku v Przemysle, váži v súčasnosti už iba 38 kilogramov. Nespokojní azylanti požadujú zlepšenie zdravotníckej starostlivosti a sociálneho prostredia, informácie v ich materinskom jazyku, právo na kontakt mimo uzavretých zariadení pre azylantov, zlepšenie vzdelávania pre ich potomkov a postup voči prejavom násilia zo strany členov dozorného personálu.

Podľa ich slov sa kvôli relatívne nevinným priestupkom môžu ocitnúť aj na samotke, navyše sú v zariadeniach s mrežami na oknách a vybavených bezpečnostnými kamerami, bez možnosti telefonovania a internetového pripojenia. Anna Wójciková, hovorkyňa poľskej pohraničnej stráže, ktorá má na starosti kontrolu ubytovní azylantov, ubezpečila, že hladovkári sú pod lekárskym dohľadom a v prípade potreby ich prevezú do nemocnice.

Nejde o prvú podobnú akciu v Poľsku. V roku 2008 protestovalo proti údajne pridlhému azylovému konaniu 28 občanov Gruzínska v Bialej Podlaske, o dva roky neskôr vstúpili do hladovky v Przemysle takmer štyri desiatky prisťahovalcov, požadujúc zlepšenie životných podmienok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu