Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Globálne otepľovanie môže spôsobiť zmenšovanie rýb

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Kanadskí vedci z The University of British Columbia tvrdia, že globálne otepľovanie spôsobí, že ryby sa do roku 2050 zmenšia až o 24 percent. Odborníci na čele s Williamom Cheungom k tejto prognóze dospeli na základe počítačového modelu vplyvu zvyšujúcich sa teplôt na viac než 600 druhov rýb.

Výsledky svojej štúdie zverejnili v časopise Journal Nature Climate Change. Predchádzajúce výskumy naznačili, že zmena teploty oceánov bude mať vplyv na rozšírenie aj reprodukciu mnohých druhov rýb. Najnovšia štúdia okrem toho ukázala, že otepľovanie bude mať výrazný efekt aj na veľkosť rýb.

Hlavným dôvodom je skutočnosť, že čím je vyššia teplota vody, tým menej rozpusteného kyslíku sa v nej nachádza. Vedci na zistenie vplyvu teploty na veľkosť rýb použili údaje jedného z možných scenárov vývoja podnebia, ktorý vypracovali odborníci z Medzivládneho panelu o zmene klímy (IPCC).

"Zvyšujúce sa teploty priamo zvyšujú aj rýchlosť metabolických procesov v organizme rýb. To vedie k zvýšenej spotrebe kyslíku. Z toho vyplýva, že ryby nebudú mať dostatok kyslíku, aby narástli do takej veľkosti, ako v súčasnosti. Celkovo sa ryby zmenšia o 14 až 24 percent, pričom k najväčším zmenám dôjde v Indickom a Atlantickom oceáne," vysvetlil Cheung, ktorý spolu s kolegami použil tento počítačový model aj na zistenie zmeny rozšírenia rýb.

"Myslíme si, že väčšina druhov sa bude presúvať smerom k pólom a to rýchlosťou 36 kilometrov za dekádu. Takže napríklad v Severnom mori budeme v budúcnosti pravdepodobne vídať menšie ryby z tropických vôd," dodal. Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.co.uk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu