Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Česko v šoku: Streľba na prezidenta Klausa!

Václav Klaus
Václav Klaus (Zdroj: SITA)

PRAHA – Česi mohli prísť o prezidenta! Počas slávnostného otvárania mosta v Chrastavě sa do bezprostrednej blízkosti Václava Klausa dostal muž v maskáčoch a niekoľkokrát naňho vystrelil!

Ochranka českého prezidenta totálne zlyhala. Incident sa stal krátko pred 15:00, keď prezident po otvorení mosta prechádzal obklopený davom ľudí. Čo sa vlastne stalo, nezaregistrovali ani tí, čo stáli v bezprostrednej blízkosti. "Stál som vedľa prezidenta, keď mu muž z druhej strany priložil k boku pištoľ a niekoľkokrát stlačil spúšť. Počul som síce nejaké cvaknutia, myslel som si ale, že je to z pódia, kde práve hrala muzika," povedal chrastavský starosta Michael Canova.

Klaus našťastie vyviazol bez zranení, no zlyhanie osobnej ochranky ho poriadne nahnevalo. „Toto sa vám naozaj nepodarilo,“ povedal na ich adresu tesne po útoku. Muž v maskáčoch sa pokúsil zmiznúť v dave, no prezidentova ochranka ho zadržala a odovzdala polícii. Polícia teraz muža vypočúva. Podľa svedkov bol ozbrojený plastovou pištoľou, ktorá sa používa pri airsofte. Prezident nechcel udalosť príliš komentovať, novinárom len povedal, že ľudia sú blázniví. Po incidente ostal Klaus na mieste a bavil sa s ľuďmi a miestnymi politiky.

"Muž našťastie strieľal iba plastovými guličkami, prezident rozhodne nebol v ohrození," povedal internetovému serveru Lidovky.cz Klausov hovorca Petr Macinka. Ak by však strelec mal pri sebe skutočnú zbraň, mohlo dôjsť ku tragédii.
      
Ako vyplýva z rozhovoru, ktorý atentátnik poskytol pre komerčnú TV Nova krátko po čine a tesne pred tým, ako ho zadržala polícia,  na prezidenta strieľal na protest proti vláde. Podľa jeho názoru vyhladovala tretinu národa, rozpredala národ a je hluchá a slepá voči jeho nárekom. Niekdajší obyvateľ Chrastavy, ktorý v súčasnosti býva v Liberci, sa predstavil plným menom, uviedol svoj vek a na otázku, či sa politicky angažuje odpovedal: "Som komunista, ale nijak sa neangažujem".

"Keby ale mal ten človek skutočnú pištoľ, mohol pána prezidenta na mieste zastreliť alebo vážne zraniť, bez toho to ochranka dokázala zabrániť," povedala po udalosti zdesená žena, ktorá sa prišla na otvorenie mosta pozrieť.
   
Podľa libereckého hajtmana Stanislava Eichlera sa také veci stávajú. "Tu bolo možno 2000 ľudí a jednoducho sa stane, že v takom množstve ľudí je človek, ktorý možno nie je psychicky v poriadku, on tak aj vyzeral a ja by som z toho nerobil tragédiu," povedal novinárom po incidente Eichler.

Český prezident v Chrastave otvoril opätovne vybudovaný most, o ktorý severočeské mesto prišlo pri povodniach v roku 2010. Ešte predtým sa Klaus zúčastnil Národnej svätováclavskej púte a slávnostnej bohoslužby v Starej Boleslavi, ktorá sa každoročne koná pri príležitosti sviatku sv. Václava.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu