Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Núdzový stav v Madride: Desaťtisíce demonštrantov obkľúčili parlament!

Španielsko vo vare Zobraziť galériu (4)
Španielsko vo vare (Zdroj: internet)

MADRID - Španielska poriadková polícia sa v utorok dostala do tvrdých potýčok s demonštrantmi, ktorí prišli protestovať pred parlament. Tisíce ľudí, ktorí prišli pred budovu zákonodarného zboru, sa snažili prelomiť rozostavené bariéry. To prinútilo mužov zákona k tvrdému zásahu obuškami voči prítomným, pričom niektorých zadržali a nakladali do pristavených policajných aut.

Obkľúčenie madridskej budovy národného parlamentu si za svoj utorňajší cieľ vybrali španielski demonštranti, ktorí chceli takýmto symbolickým spôsobom poukázať na "únos" demokracie.

Policajti v panike, potom čo sa veľká skupina aktivistov rozhodla pre pochod na parlament nasadili na protestujúcich veľké množstvo obrnených transportérov. Približne 1 300 mužov zákona vytvorilo kordóny. Napätá atmosféra však vyústila do roztržiek. Stovky ľudí boli zatknutí a podľa televízie Rusia Today policajti použili neprimerané prostriedky. Niektorých dobili obuškami, ale použili aj gumové projektily.  

Španielsko vo vare
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: publico.es)


Organizátori protestu s názvom "Occupy kongres" chcú okamžitú zmenu vlády. Tvrdia, že tá súčasná nie je demokratická. Najčastejšie bolo počuť pokriky ako "Chceme demokraciu" a "To nie je kríza, to je podvod."
 

Španielsko vo vare
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: publico.es)

Nespokojenci prišli vyjadriť rozčarovanie aj z ekonomickej situácie v krajine, kde sa miera nezamestnanosti šplhá k 25 percentám. Nezamestnanosť mládeže je ešte vyššia. Definitívnym spúšťačom bola podľa organizátorov 100-miliardová finančná pomoc pre španielsky bankový sektor. Navyše Katalánsko smeruje k nezávislosti a búria sa aj ostatné regióny.

Aktualizované 22:50

Podľa portálu publico.es protesty pokračujú aj večer. Tisíce ľudí sa odmieta rozísť a postáva pred budovou parlamentu. Prvé čísla - 22 zatknutých, 14 zranených. Jedna osoba bola zranená ťažko. Musela byť hospitalizovaná kvôli zraneniu krčnej chrbtice.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu