Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ďalšia lahôdka z Poľska: Zmrzlina obsahuje lepidlo a prípravok proti všiam!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Výrobcovia zmrzliny v Poľsku našli spôsob nielen ako ušetriť, ale ešte aj predĺžiť trvanlivosť tejto obľúbenej letnej pochúťky. Pomáhajú si pritom umelými náhradami a rôznymi chemikáliami, z ktorých výpočtu sa urobí človeku nevoľno.

"Na vanilkovú zmrzlinu nepoužívajú vanilku, ale piperonal - chemikáliu používanú proti všiam vo vlasoch -, a na ananásovú octan etylnatý, používaný na čistenie kože. Na orechovú zmrzlinu potom kyselinu maslovú, používanú na výrobu kaučukových lepidiel," upozornil poľský denník Fakt.

"Nečestní výrobcovia ignorujú predpisy a protiprávne si vypomáhajú zakázanými chemikáliami, napr. E127 čiže červeným farbivom, ktoré môže vyvolať u ľudí rakovinu štítnej žľazy," napísal denník s odvolaním sa na analýzu poľských onkológov.

Keďže výrobcovia zmrzliny v Poľsku nemajú povinnosť uvádzať na obale všetky zložky, "nedočítate sa o použití propánu, butánu, etanolu, acetónu, aldehydu C-17 či rade ďalších zdraviu škodlivých chemikálií," varovala spotrebiteľov Ewelina Susko z Hygienickej správy. Informoval portál novinky.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu