Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Veľká Británia sa pripravuje na pád eura: Nechce ľudí z únie!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: isifa)

LONDÝN - Britská vláda pripravuje plány, vďaka ktorým by v prípade pádu eura mohla obmedziť príliv ľudí z krajín Európskej únie sužovaných krízou. Napísal o tom internetový portál The Telegraph.

V Británii rastú obavy, že ak by Gréci museli opustiť euro, znamenalo by to prakticky jeho krach a milióny ľudí by prišlo o prácu. Kríza by sa rýchlo rozšírila do ďalších krajín, ktoré majú problémy, ako je Španielsko, Írsko a Portugalsko. Británia je pritom považovaná za bezpečné miesto, pretože má vlastnú menu, tvrdí The Telegraph.

Vláda v Londýne už "začala skúmať trendy", aby zistila, či imigrantov z krízou ohrozených krajín pribúda, povedala ministerka vnútra Theresa Mayová. Zatiaľ podľa nej nič nenasvedčuje tomu, že by ich bolo viac, dodala však, že "sa dá ťažko povedať, ako sa to vyvinie v nasledujúcich týždňoch".

Podľa The Telegraph by s najväčšou pravdepodobnosťou medzi nástrojmi, ako si poradiť s prílivom imigrantov z krízou sužovaného kontinentu, boli obmedzenia pre ľudí hľadajúcich prácu. Museli by žiadať o víza do Británie. Portál pripomína, že mnohé krajiny využila možnosti obmedziť príchod cudzincov na svoj trh práce v čase, keď do Európskej únie vstúpili krajiny ako Slovensko, Poľsko alebo Česká republika.

Britský premiér už skôr povedal, že jeho vláda vytvára krízové scenáre pre prípad pádu eura. Týka sa to napríklad evakuácie britských občanov z Grécka v prípade, že by tam vypukol chaos.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu